Риболов – Ръководство за начинаещи

май 4, 2022

Нужни са ви само въдица, разрешително и добра нагласа, за да уловите първата си риба. Риболов – той може да изглежда сложен за начинаещите риболовци, но това не е задължително. Само с малко екипировка, разрешително за риболов и информацията в това ръководство ще можете да се опитате да уловите риба още този уикенд.

Това ръководство на „Tatkovci.bg“ e за начинаещи. То обхваща по-специално спининговия риболов, при който се използва въдица с макара и примамки или жива стръв за привличане на риба. За новите рибари това е един от най-лесните начини да излязат навън с минимална инвестиция.

Риболов – Основи и Ръководство за начинаещи

Преди да тръгнете на риболов, се уверете, че имате актуален лиценз за ловене на риба. Ето какво още трябва да знаете, ако сте начинаещ рибар

Къде в България може да се лови риба законно?

Съгласно законовата уредба на Република България местата, на които любителите рибари могат да ловят риба, са:

  • специализираните  и изкуствените водни обекти за аквакултури;
  • изключителната икономическа зона и вътрешните води на Черно море
  • българският участък на р. Дунав;
  • хидропаркове, язовири, речни корита, водоеми;
  • реките, крайморските, крайдунавските и вътрешните езера и блата.

риболов

Какви са условията, за да се лови законно риба в България?

За да извършвате легално риболов на територията на нашата страна , трябва да притежавате билет за любителски риболов. Без него рибарите могат да  ловят риба във водите на Черноморието, само и единствено, ако спазват правилата за опазване на рибните ресурси. Във всички останали случаи риболовът без билет е забранен.

От къде можете да закупите риболовен билет?

Риболовен билет може да закупите от една от следните институции:

  • Риболовните сдружения;
  • Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури;
  • Държавните горски и ловни стопанства;

Етикет. Ръководство за начинаещи

Важно е отрано да усвоите добрия риболовен етикет – уважавайте другите рибари, рибата, която улавяте, и средата, в която се намирате. Не претъпквайте мястото, където някой друг лови. Давайте на другите рибари не по-малко от 50-60 метра в най-натоварената вода и повече от няколкостотин метра, ако наоколо няма много хора. 

риболов

Не задържайте повече риба, отколкото можете да изядете, и винаги се придържайте към етиката „не оставяй следи“. Уверете се, че знаете дали участъкът от водата, в който се намирате, е „хвани и пусни“, ограничен до изкуствени примамки (без жива стръв) или само до риболов със стръв. 

Невинаги можете да разчитате на табела, която да ви съобщи тази информация, затова проверете в правилника или на уебсайта на местното риболовно сдружение или горско стопанство.

Ръководство за полезни умения в риболова

Възли

По-долу са изброени няколко основни възела, които трябва да знаете, за да започнете. С напредването на риболовните ви умения е добре да имате под ръка книга с общи риболовни възли.

Рибарски възел за съединяване на влакна (клинч възел)

Този възел прикрепя куката или примамката към кордата. След като се справите с тази задача, ще бъдете готови за работа.

Възелът „Паломар“

риболов

Този възел е още една възможност за свързване на куката с влакното. Той е известен със своята здравина и лекота на връзване.

Двойният възел на хирурга

За свързване на две парчета корда се използва двоен хирургически възел. Това може да се използва, ако се заклещите – когато примамката ви се закачи за дънер или скала и влакното се скъса – и трябва да направите още влакно, преди да закачите куката.

Ръководство за начинаещи – следене и разбиране на водата за риболов

Полезно е да знаете къде може да се крие рибата, за да можете да се насочите към нея по-добре – с други думи, да „разбирате водата“. В езерата рибите обикновено се задържат в или около плевели и съборени дървета близо до брега. Те могат да се събират и в близост до водопади; поради тази причина някои езера са по-лесни за риболов, ако имате достъп до кану или каяк.

Препоръчам ви още:

Да възпитаме любов към природата: къде да заведем децата

Опасните дейности, които трябва да позволим на децата си

Житейски уроци, на които да научим децата си

Оставете коментар

Your email address will not be published.