Да възпитаме любов към природата: къде да заведем децата

септември 27, 2022

Имаше време, когато излизането навън беше най-хубавата част от детството – от построяването на крепост на дървото до търсенето на скривалище из високите треви на село.

С годините нещата се промениха и все по-често чуваме или научаваме от проучвания, че деца прекарват повече време пред екрана. Това означава, че е по-малко вероятно те да имат връзка с дейностите на открито. Но не всичко е загубено, когато става дума за любов към природата. Как да я възпитаме и къде да заведем децата, за да се докоснат до нея. На тези въпроси ще дадем отговор днес. 

Къде да заведем децата и да прекараме време със тях на открито

Къде да заведем децата

Престоят сред природата е един от най-добрите начини децата да опознаят сезоните и да научат повече за тяхната красота. За щастие, когато става въпрос за по-практическо обучение, има много начини, по които можете да предизвикате по-дълбок интерес към нашата земя или към живота като цяло. Най-лесният начин да възпитате любов към природата , и да решите къде да заведем децата, е да заведете децата навън. 

Kъде да заведем децата – Разходете се в парка.

Къде да заведем децата

В днешно време децата прекарват много по-малко време на открито, така че сложете си удобни обувки и се разходете до близката зелена площ. Това е чудесна възможност за разходка за цялото семейство, която ще помогне на децата да оценят гледки като цветя, растения.

Kъде да заведем децата – Посетете ферма

В България вече съществуват ферми за биоземеделие. Някои от тях организират програма за семейства с деца,през която най-малките получават възможност да засядат цвете или дърво. Освен това децата научават и много полезна информация като например:

 • Как да отглеждат различни плодове и зеленчуци;
 • На какви особености трябва да отговаря почвата;
 • Защо е важно да възпитаваме любов към природата и др.

Защо прекарването на време на открито е толкова важно за децата

Къде да заведем децата

Нищо не може да се сравни с времето прекарано навън, защото:

 • Обучението на открито позволява на децата да придобият непосредствен опит, да усвоят нови умения и да придобият практически опит, който е приятен и важен.
 • Обучението на открито може да помогне за развитието на техники за решаване на проблеми, работа в екип, критично мислене и може да се прилага в много различни области на образованието.
 • Смяната на темпото и средата може да стимулира и вдъхнови по-добро поведение и по-дълъг период на внимание.
 • Запознаването на децата с природата им помага да развият уважение към заобикалящия ги природен свят, както и да разберат значението му и защо трябва да го уважаваме и да се грижим за него.
 • Разходките навън и дори използването на природата като класна стая може да помогне за подобряване на цялостното академично представяне и умения на детето. Освен това помага за укрепването, възпитанието и подобряването на техните социални и лични умения.
 • Разходките сред природата естествено повишават физическата активност на детето, като насърчава тичането, катеренето, балансирането, люлеенето, изследването и др.
 • Разходката навън помага на децата да създадат връзка с природата за цял живот и им помага да останат активни и здрави. Тя им вдъхва интерес към опазването на заобикалящия ги свят за цял живот.
 • В допълнение разходките сред природата помогатс за изграждането на устойчивост. Те помага на децата да развият представа за опасни и рискови ситуации и как да се съобразяват с тях.  И не на последно място ярката слънчева светлина помага за правилното развитие на детското зрение, като намалява проблеми като късогледство.

Още полезна и интересна информация може да откриете в блога на Tatkovci

Риболов – Ръководство за начинаещи

Басейн – Направи си сам

Оставете коментар

Your email address will not be published.