Басейн – Направи си сам

ноември 24, 2022

Басейн | Плувният басейн може да бъде чудесно допълнение към голям заден двор. Но инсталирането на такъв далеч не е лесен проект „Направи си сам“. В повечето градове няма да ви бъде позволено сами да построите басейн. Тъй като строителството трябва да се наблюдава от лицензиран строител, за да се счита, че отговаря на изискванията. Процесът на инсталиране обаче е подобен, независимо дали поставяте в басейн от фибростъкло, винил или бетон.

Започнете, като изберете подходящо място за вашия нов басейн, след което вземете решение за предпочитаната от вас форма и дълбочина. След това наемете строителен екип, който ще разкопае района, ще добави необходимите водопроводни и електрически елементи и накрая ще излее бетон или ще постави водозадържаща облицовка, преди да напълните басейна.

Част 1. Планирайте вашия басейн

1. Вземете необходимите разрешителни за строеж – Може да има държавни или местни насоки, които трябва да следвате за вашия басейн. Като например колко далеч трябва да бъде от линията на вашия имот. Не забравяйте също да проверите насоките на асоциацията на собствениците на жилища във вашия квартал, преди да продължите с инсталацията – не всички квартали позволяват басейни. 

2. Изберете подходящо място за басейна – Определете част от вашия имот, която би работила най-добре за вашия нов басейн. Плувните басейни обикновено се намират в задните дворове на повечето домове. Въпреки че можете да поставите своя от една страна, ако имате достатъчно място за игра. 

3. Измислете основен дизайн за вашия басейн –  Помислете как искате да изглежда вашият нов басейн. Бихте ли предпочели кръгла, квадратна или правоъгълна форма? Колко дълбоко ще бъде? Колко входа и изхода ще има? Това са всички важни подробности, които ще трябва да обсъдите с вашия изпълнител, преди проектът да започне. 

Още три стъпки за планирането :

1. Създайте основата на вашия басейн с бетон, за да сте сигурни, че е изграден за дълготрайност – Повечето жилищни плувни басейни са завършени с помощта на 1 от 3 повърхностни материала: излят бетон, фибростъкло или винил. Бетонът е най-здравият и издръжлив, но и най-скъпият. Той обикновено е най-добрият избор за големи басейни, които са предназначени като постоянно допълнение към екстериора на дома. Ако очаквате вашият басейн да се използва интензивно, инвестирането в дълготраен материал като бетон може да намали разходите за ремонт в дългосрочен план. Добре поддържан бетонен плувен басейн също може да добави към стойността на препродажбата на вашия дом, в някои случаи.

2. Направете формован басейн от фибростъкло за лесна инсталация – Басейните от фибростъкло най-често се продават като готови форми от едно парче. Това ги прави лесни за поставяне, тъй като всичко, което строителният екип трябва да направи след разкопките на вашия обект, е да ги спусне на място и да ги засипе около тях. 

3. Ако искате да харчите по-малко, вземете басейн с винилна подплата -Виниловите облицовки за плувни басейни са по същество големи, гладки листове, които са оформени така, че да пасват на контурите на завършения басейн. Те са най-икономичният вариант за довършване на домашен басейн. Основният недостатък е, че те се износват много по-бързо от фибростъкло и бетон. 

Част 2. Създайте основната структура на басейна

1. Разкопайте района – След като сте наели сертифициран изпълнител на басейни, те ще започнат с маркиране и изкопаване на земята. За да направят това, може да се наложи да използват багер и други тежки машини. Изкопните работи са една от най-важните части от строителния процес. Тъй като правилният монтаж на останалите компоненти на басейна зависи от това, че е извършено правилно. 

2. Заравнете земята в дъното на дупката – След като обектът бъде разкопан, следващата стъпка е да се изравни това, което ще стане подът на басейна, доколкото е възможно. Това ще включва покриване на долната повърхност с дебел слой от измита чакълна подпочва, която след това се изгребва и компресира, докато стане идеално равна.

3. Оформете стените със стоманени опори – Когато земята е изкопана и долната повърхност е подредена, вече сте готови да започнете да оформяте стените на басейна. Строителният екип ще обиколи дупката, поставяйки метална арматура и дървени дъски. Тези материали се използват за създаване на форма и осигуряване на опора. 

4. Инсталирайте всички необходими водопроводни инсталации – В този момент ще трябва да привлечете лицензиран водопроводчик, който да настрои системите за циркулация и филтриране на водата в басейна. Това ще включва компоненти като дренаж. Скимери, 2- и 3-пътни клапани и основната помпа, които отговарят за пълненето, изпразването и преместването на водата в басейна. 

5. Свържете басейна за електричество – Преди басейнът да бъде облицован, електрически изпълнител ще трябва да захрани електричеството ви, за да захрани системата за филтриране и всички подводни осветителни елементи, които искате да включите. 

Част 3. Облицовайте басейна

  1. Басейн | Излейте стените и пода, ако поставяте бетонен басейн – С водопроводните и електрическите инсталации на място, строителният екип ще използва бетонобъркачка, за да покрие стоманените форми, поставени по вътрешността на басейна. Те ще градират и изглаждат бетона ръчно, докато е все още мокър.  Бетонът се нуждае от време, за да се втвърди – обикновено около 28 дни – така че говорете с вашия изпълнител колко време трябва да изчакате, преди да извършите още работа по вашия басейн.

2. Направете професионално монтиране на басейни от фибростъкло – Повечето басейни от фибростъкло се предлагат в конструкция от една част. Ако сте избрали предварително изработен басейн от фибростъкло за вашия двор. Той ще трябва да бъде поставен на място с помощта на кран или подобно оборудване. След това строителният екип ще запълни пространството около басейна с мръсотия или бетон. 

3. Монтирайте винилови басейни с гъвкава облицовка – Виниловите облицовки могат да се монтират само след като бетонната основа е излята и е дадена 1-2 пълни дни да изсъхне. Монтажниците ще развият винилния лист от едно парче и ще го разтегнат, за да покрият цялата вътрешна повърхност на басейна. След това те ще го прикрепят, като закрепят вградената херметика около външните ръбове и вмъкнат вакуумна дюза за изсмукване на въздуха между облицовката и стените на басейна. 

Част 4. Обслужете го

Басейн | Напълнете басейна – След като конструкцията е завършена, остава само да добавите вода. В зависимост от това колко нетърпеливи сте да се потопите за първи път, можете да пуснете водата бавно, като използвате маркуч,. Свързан към водоснабдяването на вашия дом, или да наемете воден камион, за да го допълните за по-малко време.  Докато пълните новия си басейн, проверете за течове, неизправности във водопровода или други усложнения. 

Третирайте басейна си с необходимите химикали – Използвайте комплект за тестване на домашна вода. За да намерите pH на водата във вашия басейн. След това добавете хлор и други химикали, ако е необходимо, за да го доведете до препоръчителните нива за безопасно плуване. Идеалното pH за водата в плувен басейн е 7,4-7,6 или малко над неутралното. Обикновено отнема около 10 дни, за да се балансират нивата на pH и хлор във вашия басейн.

Точно сега трябва да вземете решение дали да направите басейна си сами, или да наемете лицензирана фирма. Която ще свърши тази не лека задача вместо вас.


Препоръчваме ви още:

Картина от скандинавски мъх – отличен подарък за любимата

10 идеи за развлечение за баща и дъщеря

Топ 5 начина да изненадаме любимата жена

Оставете коментар

Your email address will not be published.