Връзката между баща и дъщеря

ноември 23, 2022

Връзката между баща и дъщеря | Бащите и дъщерите имат уникална връзка. Жените, които имат добри отношения с бащите си, имат късмета да си върнат хубавите спомени, когато пораснат. Добрата връзка с баща не само оформя детския опит на момичето, но и влияе върху поведението ѝ спрямо други мъже по-късно в живота. Ако бащата на едно момиче е непостоянен или напълно отсъства по природа, това създава чувство на ниско самочувствие у нея и тя може да има проблеми с доверието на мъжете като цяло. Ето защо всеки родител трябва да оцени и разбере важността на ролята на бащата в живота на едно момиче.

Защо връзката баща-дъщеря е важна?

Изграждането на отношения баща-дъщеря в ранна възраст е съществен аспект от психологическото приспособяване на момичето. Да бъде емоционално привързана към баща си е от полза за момичето през целия му живот. Ето някои причини, поради които силната връзка между бащата и дъщерята е от решаващо значение:

  • Бащите са пример за подражание. Те полагат основите на сигурност, доверие и любов.
  • Дъщерите са склонни да преценяват всички други мъже, които идват в живота им по-късно, въз основа на примера, който бащите им дават.
  • Едно момиче развива увереност и самочувствие, ако има добра връзка с баща си.
  • Когато баща се включи в образованието на дъщеря си, тя има тенденция да се справя по-добре в сравнение с момичетата, чиито бащи никога не се включват.
  • Момичетата имат по-добра кариера заради ранното влияние на бащите си. Те стават по-успешни и ориентирани към постижения.
  • Любящ баща кара дъщеря си да се чувства добре със себе си, докато ѝ помага през всеки етап от живота ѝ.

Как бащата влияе върху живота на дъщеря си?

Почти свяка връзка между баща и дъщеря преминава през три фази. Някои са трудни, докато други са лесни и забавни, но всички те са важни. 

1. Когато тя е дете

Връзката между баща и дъщеря | Известна още като „фазата на герой татко-принцеса дъщеря“, тази първа фаза е лесна и забавна. През тази фаза дъщерята е скъпата малка принцеса, а таткото е нейният супергерой. На тази възраст бащата влияе върху дъщерята по следните начини:

Психично и емоционално развитие

През ранните етапи от живота на момичето участието на баща ѝ помага за нейното емоционално и психическо развитие. Децата, които са привързани към бащите си, са по-добри в намирането на решения на общи проблеми. Те също така показват по-малко тревожност и поведение на отдръпване, когато са близо до бащите си.

Чувство за сигурност

Чувството на сигурност е важно за едно момиче, докато расте. Това ѝ позволява да процъфтява в относително безопасна среда, ако знае, че баща й се грижи за нея. Тя също така развива самочувствие и е свободна от задръжки.

2. Когато тя е тийнейджър

Това е трудна фаза. Дъщерята може да започне да върти очи от всичко, което баща ѝ казва, а това не е много приятна фаза за бащата. В тази ситуация могат да възникнат проблеми в отношенията между баща и дъщеря. Тази фаза започва, когато тя е на 11 години и завършва след като навърши 21. Този етап може да стане малко объркващ за бащата, но той не трябва да забравя, че тя се опитва да разбере себе си и света. Много бащи предпочитат да се отдръпнат малко и да ѝ помогнат да повиши самочувствието си.

Морално ръководство

Връзката и общуването на бащата ще помогнат на дъщерята да вземе правилните решения. Баща трябва да осигури стабилност и морално ръководство на дъщеря си, защото това е времето, когато тя е заобиколена и изкушена от лоши влияния

Увереност

Бащите, които са привързани към момичетата, им осигуряват чувство за собствено достойнство. Неспособността да се справят с конфликти с бащите си или отсъствието на баща в крайна сметка води до ниско самочувствие при момичетата.

3. Когато Тя е възрастна

Известна също като най-голямата в света фаза баща-възрастна дъщеря, това е най-добрата фаза. В тази фаза и двамата могат да се разбират и да общуват помежду си. Това е времето, когато бащата може да ръководи дъщеря си в нейната кариера, брак и любов

Кариера

Бащите помагат на своите момичета да решават проблеми, да мислят логично, да станат целенасочени и състезателни. Баща й помага да следва мечтите си и я подтиква да вярва в себе си. 

Романтична връзка

Дъщерите научават повече за взаимоотношенията, като наблюдават действията и поведението на баща си. Те съдят мъжете въз основа на стандарта, който баща им определя. Щастливите бракове са свързани с топли отношения родител-дете. Ако родителите имат семейни проблеми, девойката ще бъде несигурна, тревожна и агресивна.

Бащите са склонни да се свързват по-добре със синовете си, отколкото с дъщерите. Но с малко повече внимание от двете старани нещата ще се получат. А за дъщерите е  много голям плюс да имат сълна връзка с баща си.


Перпоръчваме ви:

Къщичка за птици – Направи си сам

Пейка от палета – Направи си сам

Оставете коментар

Your email address will not be published.