Без паника: какво да направим при висока температура

Висока температура | Когато си родител, няма нищо по-ценно от детето ти. Ето защо, в случаите когато бебето ви проявява признаци и симптоми на висока температура, има топло чело или зачервени бузи, естествената ви реакция е да се притесните. А когато това ви се случва за пръв път, да се чудите какво да правите.

Стоп! Без паника! Нормално е температурата на бебето ви да се променя по различни причини: от физическо натоварване, топла вана, алергии или дори храносмилане и засилен метаболизъм. Дори времето на деня може да окаже влияние, тъй като температурата на тялото обикновено се повишава следобед и в началото на вечерта.

Ако детето ви има повишена температура – 38ºC или по-висока- това не е непременно лошо. Всъщност това може да е ключов индикатор, че имунната система се бори с по-сериозна инфекция.

И така, какво трябва да направите при висока температура? Обаждате ли се на лекаря си, посещавате ли спешна помощ, необходимо ли е да се дават лекарства?

Това зависи от възрастта на детето и показанията на температурата, както и от другите симптоми, съпътстващи състоянието му. Прочетете тази статия, за да разберете как да реагирате в подобни ситуации. 

Помислете за потенциалните причини

Важно е да запомните, че високата температура по себе си не е заболяване. Вместо това тя е симптом на друг проблем. В голяма част от случаите проблемът вероятно е инфекция. В зависимост от това какъв е видът ѝ или става въпрос за друг проблем, се определя начинът на лечение. Някои от най-често срещаните причини са:

Вирусна инфекция

Вируси, като чревна инфекция, настинка, грип или варицела, могат да предизвикат повишаване на температурата на бебето и детето като естествен отговор на борбата с инфекцията. Тъй като вирусите не са бактериални по природа, антибиотиците няма да имат ефект.

Бактериална инфекция

Макар и по-рядко срещана от вирусните трески, бактериалната треска може да бъде много по-сериозна инфекция. Инфекциите на ушите и гърлото, инфекцията на пикочните пътища, бактериалната пневмония или бактериалният менингит изискват антибиотици, за да се предотвратят допълнителни усложнения.

Прекалено преповиване

Висока температура | Тъй като не могат да регулират тялото си така добре, както по-големите деца, бебетата, особено новородените, могат да повишат температура, ако са прекалено облечени. Уверете се, че бебето ви не е завито с допълнителни одеяла или дрехи, което води до повишаване на телесната температура. 

Как да намалим дискомфорта на детето при висока температура 

Ако детето ви изпитва болка и не е видимо без настроение, има няколко неща, които можете да опитате, за да намалите температурата и да му помогнете да се почувства по-добре.

Лекарствата за понижаване на температурата, като ибупрофен (за бебета над 6 месеца), могат да осигурят известно облекчение, но има и други методи за редуциране на телесната температура. Ето кои са те.

Студен компрес

Поставянето на хладка, мокра кърпа върху главата на детето може да свали температурата и да му помогне да заспи. Ако температурата е над 38,5ºC, ви съветваме да правите компреси от вода и оцет- 2 част вода към 1 част оцет.

Течности

За да предотвратите дехидратацията и да помогнете на тялото да се охлади, давайте на детето си много течности, включително вода, бистри супи, кисело мляко. Ако бебето ви е на възраст под 6 месеца, кърмата ще хидратира и укрепи имунната система на бебето ви, докато се бори с болестите.

Баня с хладка гъба

Помогнете на детето си да се почувства по-спокойно с релаксираща баня с хладка вода. Тъй като водата се изпарява от кожата, тя може временно да понижи температурата.

Съвет: Избягвайте да използвате студена вода, тъй като тя може да накара бебето да трепери и да повиши температурата му.

Кога е необходимо да се обадите на педиатъра на детето или да потърсите спешна помощ

Висока температура | Високата температура при новородените е спешен случай, тъй като по-малките бебета не показват признаци на тежка инфекция, както по-големите деца, и може да се наложи да се извършат изследвания (например на кръв, урина и др.), за да се изключат по-сериозни състояния.

Други случаи, в които трябва да се обърнете към педиатъра са, когато детето:

  • отказва да приема храна и течности; 
  • има признаци на дехидратация- сухота в устата, не може да образува сълзи, има по-малко напишкани памперси колкото обикновено, по-малко активен е;
  • повтаряща се диария или повръщане;
  • има обрив;
  • има възпалено гърло или болки в ушите;
  • има дискомфорт по време на пишкане;
  • има температура, която се появява и изчезва в продължение на няколко дни, дори ако всеки път продължава само няколко часа;
  • има сложно здравословно състояние, като сърдечни проблеми, сърповидно-клетъчна анемия, рак, муковисцидоза или диабет.

Препоръчваме ви още:

С какво се характеризира един мъж според професията му?

Риболов – Ръководство за начинаещи

Направи си сам: домашна оранжерия

Оставете коментар

Your email address will not be published.