Без паника: какво да направим при висока температура

Когато си родител, няма нищо по-ценно от детето ти. Ето защо, в случаите когато бебето ви проявява признаци и симптоми на висока температура, има топло чело или зачервени бузи, естествената ви реакция е да се притесните. А когато това ви се случва за пръв път, да се чудите какво да правите.

Стоп! Без паника! Нормално е температурата на бебето ви да се променя по различни причини: от физическо натоварване, топла вана, алергии или дори храносмилане и засилен метаболизъм. Дори времето на деня може да окаже влияние, тъй като температурата на тялото обикновено се повишава следобед и в началото на вечерта.

Ако детето ви има повишена температура – 38ºC или по-висока- това не е непременно лошо. Всъщност това може да е ключов индикатор, че имунната система се бори с по-сериозна инфекция.

И така, какво трябва да направите при висока температура? Обаждате ли се на лекаря си, посещавате ли спешна помощ, необходимо ли е да се дават лекарства?

Това зависи от възрастта на детето и показанията на температурата, както и от другите симптоми, съпътстващи състоянието му. Прочетете тази статия, за да разберете как да реагирате в подобни ситуации. 

Помислете за потенциалните причини

Важно е да запомните, че високата температура по себе си не е заболяване. Вместо това тя е симптом на друг проблем. В голяма част от случаите проблемът вероятно е инфекция. В зависимост от това какъв е видът ѝ или става въпрос за друг проблем, се определя начинът на лечение. Някои от най-често срещаните причини са:

Вирусна инфекция

Вируси, като чревна инфекция, настинка, грип или варицела, могат да предизвикат повишаване на температурата на бебето и детето като естествен отговор на борбата с инфекцията. Тъй като вирусите не са бактериални по природа, антибиотиците няма да имат ефект.

Бактериална инфекция

Макар и по-рядко срещана от вирусните трески, бактериалната треска може да бъде много по-сериозна инфекция. Инфекциите на ушите и гърлото, инфекцията на пикочните пътища, бактериалната пневмония или бактериалният менингит изискват антибиотици, за да се предотвратят допълнителни усложнения.

Прекалено преповиване

Тъй като не могат да регулират тялото си така добре, както по-големите деца, бебетата, особено новородените, могат да повишат температура, ако са прекалено облечени. Уверете се, че бебето ви не е завито с допълнителни одеяла или дрехи, което води до повишаване на телесната температура. 

Как да намалим дискомфорта на детето при висока температура 

Ако детето ви изпитва болка и не е видимо без настроение, има няколко неща, които можете да опитате, за да намалите температурата и да му помогнете да се почувства по-добре.

Лекарствата за понижаване на температурата, като ибупрофен (за бебета над 6 месеца), могат да осигурят известно облекчение, но има и други методи за редуциране на телесната температура. Ето кои са те.

Студен компрес

Поставянето на хладка, мокра кърпа върху главата на детето може да свали температурата и да му помогне да заспи. Ако температурата е над 38,5ºC, ви съветваме да правите компреси от вода и оцет- 2 част вода към 1 част оцет.

Течности

За да предотвратите дехидратацията и да помогнете на тялото да се охлади, давайте на детето си много течности, включително вода, бистри супи, кисело мляко. Ако бебето ви е на възраст под 6 месеца, кърмата ще хидратира и укрепи имунната система на бебето ви, докато се бори с болестите.

Баня с хладка гъба

Помогнете на детето си да се почувства по-спокойно с релаксираща баня с хладка вода. Тъй като водата се изпарява от кожата, тя може временно да понижи температурата.

Съвет: Избягвайте да използвате студена вода, тъй като тя може да накара бебето да трепери и да повиши температурата му.

Кога е необходимо да се обадите на педиатъра на детето или да потърсите спешна помощ

Високата температура при новородените е спешен случай, тъй като по-малките бебета не показват признаци на тежка инфекция, както по-големите деца, и може да се наложи да се извършат изследвания (например на кръв, урина и др.), за да се изключат по-сериозни състояния.

Други случаи, в които трябва да се обърнете към педиатъра са, когато детето:

  • отказва да приема храна и течности; 
  • има признаци на дехидратация- сухота в устата, не може да образува сълзи, има по-малко напишкани памперси колкото обикновено, по-малко активен е;
  • повтаряща се диария или повръщане;
  • има обрив;
  • има възпалено гърло или болки в ушите;
  • има дискомфорт по време на пишкане;
  • има температура, която се появява и изчезва в продължение на няколко дни, дори ако всеки път продължава само няколко часа;
  • има сложно здравословно състояние, като сърдечни проблеми, сърповидно-клетъчна анемия, рак, муковисцидоза или диабет.

Препоръчваме ви още:

С какво се характеризира един мъж според професията му?

Риболов – Ръководство за начинаещи

Направи си сам: домашна оранжерия

Оставете коментар

Your email address will not be published.