Направи си сам: домашна оранжерия

Не би ли ви било приятно да отглеждате вкусни розови домати през цялата година или да берете краставици дори и в мрачно време? Ако сте любители градинари и вие можете да имате тези зеленчуци под ръка, за да си приготвяте любимата шопска салата. Необходима ви е домашна оранжерия! дома

шна оранжерия

Най-добрия вариант е направи си сам. Така ще можете да съобразите размерите ѝ с вашия двор. Ако още се чудите дали имате нужда от такава не пропускайте да прочетете предпоставки за изграждане на оранжерия направи си сам в края на тази статия.

Видове оранжерии

Изборът на стил на оранжерия има много общо с това какви проекти за оранжерии в задния двор планирате да правите сега и в бъдеще, като например отглеждане на повече зеленчуци или цветя. 

Ето два вида оранжерийни конструкции, за които да помислите:

Прикачена домашна оранжерия

Тази оранжерия е изградена срещу съществуваща конструкция от една или повече от нейните страни. Може да бъде прикрепен към къщата или други сгради.

Самостоятелна домашна оранжерия

От името става ясно, че това е отделна конструкция. Обикновено се намира в близост или в самата градина.

Направи си сам: домашна оранжерия от неизползвани стари прозорци

Страхотно DIY решение за справяне със стари и никому ненужни прозорци е да ги използвате за изграждане на домашна оранжерия. Такива пространства са идеални за отглеждане на билки и малки растения, тъй като прозорците обикновено са проектирани за максимално проникване на светлина. 

Освен това можете лесно да проектирате оранжерията на прозореца си да се отваря от двата края, което гарантира добра вентилация на въздуха. Единственото препятствие, за което трябва да внимавате, е оттичането на водата. Трябва да изчислите точно наклона и количеството използвана вода, за да избегнете стагнация на водата. В противен случай това може да доведе до мухъл, комари и други проблеми. 

Настолна оранжерия

Това е много прост проект направи си сам. Този вид домашна оранжерия е с по-малки размери и е идеално решение, ако искате да отглеждате растения в добре защитена среда. Можете да я изградите от стари рамки за картини, купи и други стъклени материали. Дизайнът на този вид домашна оранжерия е уникален и единствен по рода си и зависи изцяло от вашето въображение. 

5 предпоставки за изграждане на домашна оранжерия – направи си сам. 

  1. Градинарство през целия сезон

Не е нужно да се притеснявате за отглеждането на зеленчуци през зимата, контролираната среда в оранжерията помага на всичко да процъфтява въпреки студа навън.

  1. Перфектната среда за отглеждане на всичко

От билки до цветя и зеленчуци, оранжерийната среда осигурява достатъчно топлина и водни пари, за растежа на всичко, което отглеждате.

  1. Спестяване на пари

Много домакинства харчат цяло състояние за растения и тревна площ за своите градини на открито всеки пролетен сезон. Когато имате оранжерия, можете да отглеждате толкова семена, колкото искате, и вероятно ще имате повече от достатъчно, за да подарите и на приятели и семейство.

  1. Пространство с много цели

Когато имате оранжерия, дори няма да имате нужда от градински навес, защото ще имате достатъчно място за съхранение на инструменти и друго оборудване.

  1. Защита на растенията

Растенията, които виреят в оранжерии, са защитени от неблагоприятно време, нашествия от вредители като гъсеници, акари, рояци скакалци и много други. Като цяло растенията, които растат в зимни градини, са по-здрави.

На какво още да обърнете внимание, когато изграждате домашна оранжерия направи си сам

Циркулация на въздуха

Автоматичните отвори за вентилация са задължителни. Те предотвратяват прегряване на оранжериите – плюс, бризът е безплатен, казва Клеуър. Той също така предлага осцилиращи вентилатори, използвани целогодишно, но най-вече е от съществено значение през студените месеци, за да се предотвратят мъртви зони. Можете също така да автоматизирате всичко в оранжерията, включително вентилаторите, отоплението, охлаждането и напояването, в случай че отидете на почивка, добавя Клеуър.

Ако живеете в район, податлив на вятър или бури, наличието на оранжерия, закотвена към фундамент със здрава конструкция, може да предотврати издухването й. Тези, които са закотвени към тежкотоварни колони, са като изграждане на дом: не отива никъде. Може да счупите част от стъклото, но те са заменими.


Препоръчваме ви:

6 съвета как да намалите разхода на гориво

Вдъхновяващи личности: историята на Чък Норис

Работа на компютър: 5 упражнения, с които да се раздвижим

Оставете коментар

Your email address will not be published.