6 съвета как да намалим разхода на гориво

октомври 24, 2022

Тези постоянно променящи се цени на горивата все повече безпокоят шофьорите и те всеки ден се тревожат какво ще се случи на следващия ден. Затова и днес решихме да помогнем на тези. Които искат да помогнат на семейния си бюджет с няколко съвета как да намалим разхода си за гориво.

Въпреки че скоростта, с която се шофира е безспорно най-влиятелният фактор, който влияе върху разхода на гориво. Има и още редица други начини, по които можете да промените навиците си на шофиране. Това от своя страна ще окаже значително влияние върху парите, които оставяте на бензиностанцията.

Съвет №1: Уверете се, че поддържате автомобила си в добро състояние

Редовната поддръжка и обслужване подобряват ефективността на вашия автомобил и следователно помагат да намалим разхода на гориво.

Особено важно е да се уверите, че гумите ви са напомпани до правилното налягане, както е посочено в ръководството за експлоатация, тъй като както недостатъчно напомпаните, така и прекалено напомпаните гуми влияят неблагоприятно на разхода на гориво. 

Налягането в гумите варира в зависимост от товара, който превозвате: ако имате четирима пътници и багаж, гумите ви трябва да са напомпани до максималното препоръчително налягане.

Съвет №2: Внимателно с десния крак: най-високата възможна предавка в рамките на ограничението на скоростта

намалим разхода на гориво

Високата скорост е най-големият фактор за разхода на гориво. Затова ви съветваме да внимавате с десния крак и да се стремите да ускорявате плавно докато шофирате.

Разбира се, по време на пътуването все ще се наложи да ускорите няколко пъти, но това не означава, че трябва да потегляте като на стартовата линия на пистата Силвърстоун!

Вероятно най-голямата тайна за постигане на висок разход на гориво е шофирането на възможно най-високата предавка за вашия автомобил, като същевременно се спазва ограничението на скоростта. Най-добрият съвет в градски условия е да превключвате предавките възможно най-бързо и с възможно най-ниски обороти. 

Запомнете: Поддържане на ниски обороти помага намалим разхода на гориво

Съвет №3:  Старайте се да не губите инерция

В съответствие с горната точка, поддържането на правилната скорост на движение на автомобила е от съществено значение за икономията на гориво. Очевидно това зависи от условията на движение и от случващото се на пътя пред вас, но забавянето и повторното ускоряване естествено изразходват повече гориво.

Най-добрият съвет е да шофирате възможно най-плавно, като внимателно използвате волана, педала на газта и спирачките. Когато намалявате скоростта, е важно да останете на предавка, тъй като тогава се активира превключвателят за изключване на горивото в двигателя с впръскване на гориво, което означава, че при спиране не се използва почти никакво гориво.

Опитайте се да предвидите какво ще се случи пред вас, като гледате напред. По този начин ще виждате светофарите на червено, което означава, че можете да намалите педала на газта или да намалите скоростта по естествен начин и евентуално да продължите да се движите, вместо да спрете.

Шофирането по хълмове влошава икономията на гориво. Когато забележите, че се приближава хълм, опитайте се да ускорите малко преди да го достигнете. След което намалете скоростта, докато карате нагоре. Допълнителната инерция би трябвало да е достатъчна, за да се сведе до минимум допълнителният разход на гориво.

Съвет №4:  Използват ли климатикът и отоплението гориво?

намалим разхода на гориво

Да! Не използвайте климатика, освен ако наистина не се налага, тъй като той използва мощността на двигателя и следователно увеличава разхода на гориво.

Това важи както за горещината, така и за охлаждането, така че се опитайте да се облечете според метеорологичните условия, дори в автомобила си, ако икономията на гориво е от голямо значение.

Съвет №5:  Комбинирани пътувания: топлият двигател е по-ефективен

намалим разхода на гориво

Помислете за едно двупосочно пътуване, а не за няколко кратки пътувания. След като двигателят е загрят, той ще работи най-ефективно, докато няколко студени старта ще увеличат разхода на гориво, въпреки че общият пробег може да е същият.

Съвет №6: Облекчаване на товара

Макар че това няма да промени много показателите за пробег. Логично е, че колкото по-тежко е едно превозно средство, толкова повече гориво ще изразходва.

Поради тази причина не дръжте ненужни предмети в багажника. Tъй като всички те увеличават теглото на автомобила, което няма да допринесе за икономията на гориво в дългосрочен план.


Препоръчваме ви още:

Вдъхновяващи личности: историята на Чък Норис

Работа на компютър: 5 упражнения, с които да се раздвижим

Опасните дейности, които трябва да позволим на децата си

Оставете коментар

Your email address will not be published.