Опасните дейности, които трябва да позволим на децата си

септември 29, 2022

Опасните дейности | Много деца често губят възможността да направят нещо вълнуващо, защото родителите им може би са прекалено грижовни. Ако им позволите да опитат да извършат някаква опасна дейност под надзора на възрастен, това ще повиши тяхната увереност.

Всеки ден чуваме за много непредвидени неща, които се случват на деца, и в стремежа си да осигурим безопасността на малките си деца, ние, родителите, често стигаме до крайности, свързани с надзора от страна на възрастните. Резултатът за съжаление е, че децата пропускат възможността да опитат нови преживявания и да изследват заобикалящата ги среда. В този процес децата не се научават да бъдат отговорни за себе си.

Когато детето усвоява ново умение, като например да се катери по дърво или да вари вода на котлона, има голяма вероятност да се нарани. Но ако не го направи за първи път под зоркия поглед на родител, шансът да усвои това умение е малък. Всеки път, когато родителят, който го защитава, отказва определена дейност, която крие някаква опасност, детето прави крачка назад в утвърждаването на своята свобода и увереност.

Ето някои „опасни“ неща, които всички родители трябва да позволят на децата си да опитат и които обикновено забраняваме на малчуганите да правят.

Готвене и използване на кухненско оборудване

Децата са любопитни към това, което се случва в кухнята, и е добра идея да насърчавате тази любознателност. Мястото е рисково заради ножовете и вилиците и електрическото оборудване. Но с малко надзор кухнята може да предостави множество нови преживявания на малчуганите. 

Позволете им да обелят зеленчуци и плодове, научете ги да държат и режат с нож. Нека започнат с рязане на по-меки плодове като банан например. Чувството за постижение, което те изпитват, може да бъде безценно.

Игра в кал/пясък

Опасните дейности | Родителите често се сърдят на децата, когато си играят с кал или пясък. Всъщност, за тяхно недоумение, малчуганите обожават допира с калта и прекарват часове в това занимание. Страхът от инфекции и от алергии кара родителите да не допускат децата им да играят в калта. Точно обратното, контактът с тези микроби може да помогне за повишаване на имунитета и да ги направи по-силни.

Катерене на височина

Това може да бъде кухненския плот, катеружката за по-големи деца или някое дърво в парка. Нашият съвет към родителите е да сменят тона и вместо „Не прави така, защото ще си счупиш главата!“ да се обърнат към детето си с „Уау! Как се изкачих толкова високо?“

Децата често се нуждаят от потупване по гърба за своите изключително енергични умения. Катеренето е една от тях. Да бъдеш на върха и да стоиш по-високо от родителя, им дава усещането, че са постигнали голяма височина. Просто бъдете внимателни и се уверете, че сте наблизо, за да предотвратите падане.

Каране на колело/скейтборд

Опасните дейности | „Наистина е нормално да се чупят кости“ – вероятно и вие сте чували тази фраза неведнъж от вашите баби и дядовци. Карането на велосипед с максимална скорост, използването на скейтборд или ролери може да накара родителите да се притеснят, но с малко тренировка децата бързо се научават да извършват тези дейности сами. 

Началото винаги е свързано с падания, но именно те им помагат да станат по-силни физически и по-умни психологически. По този начин децата придобиват умения и усещането „Аз мога да направя това!“, което повишава  и вярата в себе си.

Какво научават децата, когато извършват опасни дейности:

1. Да използват въображението си и изследователския си дух

2. Да бъдат уверени в себе си и да говорят за себе си

3. Да поемат отговорност за действията си

4. Да работите заедно и да изграждате екипен дух

5. Да експериментирате и да поставяте под въпрос различни концепции

Децата са податливи на опасности и родителите трябва да се грижат за тях. Защитата обаче не означава, че ги възпирате да правят неща, които ще им дадат важни житейски уроци. Така че затаете дъх и позволете на малчуганите си да се отдадат на някои опасни дейности.


Още полезна и интересна информация може да откриете в блога на tatkovci.bg

Пейка от палета – Направи си сам

Топ 5 начина да изненадаме любимата жена

Картина от скандинавски мъх – отличен подарък за любимата

Оставете коментар

Your email address will not be published.