Упражнения при работа на компютър: 5 упражнения, с които да се раздвижим

5 упражнения, с които да се раздвижим | Съвременните технологии ни дават много предимства и удобства, но с един основен недостатък: повечето от нас работят на компютър по осем (или повече) часа дневно, пет дни в седмицата. За съжаление, това, което може да ни направи продуктивни, печеливши и успешни служители за нашата компания, може също така да навреди на здравето ни – може би дори трайно.

Прекалено дългото седене на компютъра може да бъде виновно за здравословни неразположения като увеличаване на теглото, сърдечни заболявания, диабет, високо кръвно налягане и други хронични заболявания. Едно (малко тревожно) проучване дори установява, че рискът от смърт при хората, които седят по цял ден, се увеличава с 40%.Въпреки че не твърдим, че работата ви ще ви убие, добре е да предприемете някои прости стъпки за подобряване на здравето си на работното място. Ето нашите предложения за 5 упражнения при работа на компютър.

Упражнения при работа на компютър – Горна част на тялото

1. Кръгови движения на ръцете

Застанете с крака на ширината на раменете, ръцете са изпънати встрани на височината на раменете. Движете ръцете си в обратен кръг.

Повторете 20 пъти, след което сменете посоката на движение.

2. Стягане на трицепс

упражнения при работа на компютър

За да направите това движение, ще ви е необходим неподвижен стол (без колела). Поставете дланите си плоски на стола, свийте лактите си право назад и се спуснете надолу няколко сантиметра, като държите гърба си възможно най-близо до стола. След това изправете ръцете си, за да се върнете в началната позиция.

Започнете с 10 повторения.

3. Лицеви опори на бюро

Първо се уверете се, че бюрото ви е достатъчно здраво, за да издържи теглото на тялото ви. След това направете няколко крачки назад, за да можете да поставите ръцете си върху бюрото, малко по-широко от ширината на раменете. Спуснете се към бюрото, като държите тялото си стегнато. След това се изтласкайте обратно нагоре, докато ръцете се изправят.

Опитайте се да направите 20 повторения.

Ако не ви е удобно на бюро, можете да изпробвате другата им модифицирана версия- лицеви опори на стена. Застанете на няколко крачки от стена и се наведете към нея, като поставите ръцете си на малко по-широко от раменете. Спуснете се надолу към стената, като държите коремните мускули стегнати, за да поддържате права линия от главата до пръстите на краката, след което се изтласкайте обратно нагоре, докато ръцете ви се изправят (но не са заключени).

Изпълнете 20 повторения.

Упражнения при работа на компютър – Долна част на тялото

4. Клякания на стол

упражнения при работа на компютър

Както вече стана ясно има много начини за използване на един офис стол, освен седенето на него. Ето какво да направите:

Застанете пред стола с крака на ширината на бедрата и задръжте коленете си над стъпалата;

  • Спуснете се бавно назад без да сядате. Не забравяйте да стегнете коремните мускули, за да поддържате гърба си.
  • Дръжте коленете си над глезените и поставяйте тежестта си в петите по време на целия обхват на движение. Поставянето на ръцете пред себе си може да ви помогне да запазите равновесие.
  • Изправете тялото си в изправено положение и повторете.

Начинаещите могат да опитат 1 серия от 8 до 10 повторения. По-добре подготвените трениращи могат да опитат 3 серии от 10 до 15 повторения.

Друга вариация на това упражнение е да имитирате положение на клякане, облягайки се на стена. Проверете колко дълго можете да задържите въображаемата позиция „седнал на стол“, докато се подпирате на стената. Много е вероятно да е по-трудно, отколкото си мислите.

5. Косвени усуквания

упражнения при работа на компютър

Обезателно пробвайте това упражнения при работа на компютър, ако имате въртящ се стол. Използвайте вихъра му в своя полза с тази коремна преса. Седнали в изправено положение и с крака над пода, се хванете за ръба на бюрото, след което за завъртайте със стола от една страна на друга.

Повторете 15 пъти.


Препоръчваме ви още:

Най-подходящите автомобили за бащи

10 идеи за развлечение за баща и дъщеря

Пейка от палета – Направи си сам

Оставете коментар

Your email address will not be published.