Депресията при мъжете: 10 признака, че и вие страдате от нея

Всички хора могат да изпитат депресия в даден момент от живота си. Това е сериозно заболяване, което засяга начина, по който човек мисли, чувства и действа. Според данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията жените са по-често засегнати от депресия, отколкото мъжете. Смята се обаче, че мъжете може да са недостатъчно представени в тези цифри.

Това може да се дължи на комбинация от социални и биологични фактори, които правят по-трудно забелязването и диагностицирането на депресията при мъжете. Възможно е също така да се чувстват под културния натиск да се държат „мъжествено“, като крият емоциите си.

Поради това депресията при мъжете по-често се проявява с различни симптоми, които понякога са по-трудни за разпознаване. Ако смятате, че вие или някой ваш близък се бори с това състояние, прочетете статията до край, за да научите повече за 10 признака, които подсказват, че и вие страдате от нея. 

Физически симптоми на депресия при мъжете

Мъжете с депресия могат първо да забележат физическите ѝ ефекти. Въпреки че депресията се смята за психично разстройство, тя може да се прояви и в тялото. Много мъже са по-склонни да посещават лекарите си заради физически проблеми, отколкото заради емоционални.

Ето кои са 3-те най-често срещани физически признака на депресия при мъжете:

 1. стягане в гърдите, сърцебиене или сърцебиене, болки и главоболие
 2. храносмилателни проблеми като газове, диария и запек, непреднамерено намаляване на теглото (а понякога и увеличаване на теглото)
 3. еректилна дисфункция и други сексуални проблеми, хормонални проблеми като нисък тестостерон.

Психични симптоми на депресия при мъжете

Депресията при мъжете

Психичните признаци на депресията могат да се проявяват по различен начин при мъжете, отколкото при мъжете, което може да направи депресията по-трудно откриваема. Тези симптоми могат да нарушат начина, по който човек мисли и обработва информацията, като повлияят на поведението и емоциите му. Някои от най-често срещаните психични симптоми на депресия при мъжете включват:

 1. неспособност за концентрация, проблеми с паметта
 2. обсесивно-компулсивни мисловни модели
 3. проблеми със съня, обикновено трудности при заспиване или задържане на съня
 4. мисли за самоубийство

Емоционални симптоми на депресия при мъжете

Когато повечето хора чуят думата „депресия“, те си представят човек, който изглежда много тъжен. Тъгата обаче е само една от многото възможни емоции, които депресията може да предизвика. В допълнение към нея мъжете могат да изпитват агресия, гняв,  емоционално отдръпване от приятели, семейство и колеги, както и липса на интерес към семейството, общността, хобитата и работата.

Поведенчески признаци на депресия при мъжете

Депресията при мъжете

Психическите, физическите и емоционалните симптоми на депресията при мъжете могат да повлияят и на поведението. Тъй като някои мъже се противопоставят на обсъждането на емоциите си, често поведенческите им симптоми на депресия са най-видими за околните.

При мъжете поведенческите симптоми на депресията най-често включват:

 1. трудности при изпълнението на служебните, семейните и други лични задължения;
 2. злоупотреба с наркотици, прекомерна консумация на алкохол, участие в рискови дейности, като например безразсъдно шофиране или секс без предпазни средства;
 3.  социална изолация, опити за самоубийство. 

Какви са настоящите възможности за лечение?

Депресията при мъжете

Депресията най-често се лекува с разговорна терапия, лекарства или с двете заедно. Много мъже започват лечението на умерени случаи на депресия, като си записват час при терапевт (психотерапевт). След това терапевтът може да предложи конкретни видове грижи, като например:

 • когнитивно-поведенческа терапия;
 • междуличностна терапия;
 • терапия за решаване на проблеми;
 • психодинамична терапия;
 • лекарства (само ако са необходими). 

При по-тежките случаи обаче може веднага да се предпишат лекарства, които да облекчат някои от физическите, умствените, емоционалните и поведенческите симптоми на депресията. Такъв може да е случаят с човек, който има мисли за самоубийство или е правил опит за самоубийство.

Ако изпитвате един или повече от горепосочените признака на депресия до степен, която пречи на ежедневието ви, помислете за насрочване на среща с консултант по психично здраве.

Въпреки че напоследък разговорите за психичното здраве стават все по-открити и приобщаващи, много мъже все още изпитват трудности да говорят за емоциите си в общество, което поддържа традиционни възгледи за мъжете. Може да е трудно да се идентифицират симптомите на депресия при мъжете, които се влияят от същите социални фактори, както и от мъжката биология.

Като споделяме знания за симптомите на депресия при мъжете, можем да помогнем да се проправи път към по-добро психично здраве. С помощта на разговорна терапия, медикаменти или комбинация от тези две неща депресията се превръща в много по-лесно управляема част от човешкия опит.


Още полезна и интересна информация може да откриете в блога на tatkovci.bg

Инвестиция по време на криза – Как да изберем?

Къщичка за птици – Направи си сам

Най-подходящите автомобили за бащи

Оставете коментар

Your email address will not be published.