Инвестиция по време на криза – Как да изберем?

Със сигурност сте чели много статии, които обясняват колко е важно да се инвестира. Десетки гурута обещават реки от злато, стига да посегнете точно към тяхната оферта. Този текст обаче е за всички останали читатели, които гледат по-трезво и мислят разумно. Ние от „Tatkovci.bg“ сме подготвили този материал, с който ще опитаме да помогнем на всеки, който е решил да прави инвестиция по време на криза.

Коя е най-подходящата инвестиция във време на криза е въпрос, на който истинските и сериозни експерти отдавна са дали отговор. Вижте най-добрите предложения, обединени в нашата специална класация и си отбележете коя идея е най-релевантна и близка до вас. 

Преди да го направите обаче, вземете лист и химикал и съвсем честно напишете какви са вашите дългосрочни цели

 1. Защо се интересувате от инвестиции? 
 2. Имате ли нужните знания и умения? 
 3. Ако ги нямате, какво ви трябва, за да попълните празнината? 
 4. Бихте ли се доверили на личен финансов консултант? 
 5. Имате ли свободни пари изобщо, за да инвестирате? 

След като си отговорите на тези въпроси е твърде вероятно вече да имате много по-ясна картина какви са вашите основни финансови ценности и много по-лесно да припознаете точната инвестиция за вас. 

Да започваме!

инвестиция по време на криза

Недвижимите имоти – това ли е най-добрата инвестиция по време на криза? 

За много хора тази схема изглежда най-лесна и приятна. Абсолютно лаишки нейното описание изглежда така – “Ще изтегля кредит, ще купя един апартамент на топ локация, ще започна да го давам под наем и всичко ще е супер!”

Тук всички сериозни специалисти, като тези от Болгар Кепитал, ще ви кажат, че нито е толкова лесно, нито е толкова бързо, нито има нещо общо с истината подобно вярване. Въпреки това, българите масово мислят, че няма по-лесен начин за забогатяване и съвсем сериозно спрягат тази идея. За да не си губите времето, ето кратък и изпитан списък с въпроси, които ще ви помогнат да се ориентираме дали тази инвестиция е за вас:

 1. Познавате ли достатъчно добре пазара за да направите инветиция в имот
 2. Наясно ли сте с кредитите и лихвите?
 3. Имате ли план какво се случва, ако не намирате регулярно платежоспособни и надеждни наематели? 
 4. Готови ли сте да покриете финансово времето, в което нямате наематели?
 5. Имате ли по-дългосрочна представа какво ще се случва с имотите в конкретния квартал – ще бъдат ли все така атрактивни, няма ли да попаднат в условията на остра конкуренция с нови по-модерни сгради на по-добри локации? 

Инвестиция по време на криза – злато, но само, ако имате дългосрочен план 

Толкова лесна и изкушаваща идея е, че вече чуваме как питате “Какво толкова може да се обърка? Всеки може да си купи кюлчета, а цената им във времето само може да расте!?”

Така е – златото има славата на непреходна инвестиция, но е хубаво да знаете предварително няколко неща. 

Сред тях на първо място попадат следните рискове. 

инвестиция по време на криза

 1. Направихте ли си подробен анализ на пазара? Изобщо не е вярно, че цената на златото върви единствено и само нагоре! В зависимост от кризите, над които никой няма власт, златото също поевтинява. А и много зависи какво точно злато сте си купили. Верижка за спомен е едно, юбилейна монета друго и съвсем трето е инвестиционното злато. Тук перфектният съвет е да потърсите добър консултант. 
 2. Златото не носи доходност. От него няма да идват регулярно в сметката ви никакви дивиденти. Наясно ли сте с това и още ли смятате, че това е най-добрата инвестиция за вашия портфейл? 

Инвестиция по време на криза – грижа за личното ви здраве – най-добрата идея 

Да, това не е класическа инвестиция, при която взимате пари, купувате с тях нещо и чакате възвращаемост. Но, ако искате да направите нещо наистина мъдро за себе си и семейството си, точно здравето ще бъде ваш основен фокус.  

Първо, защото човек, докато е млад, не си дава сметка колко крехко е то. 

Второ, защото при болест средствата за лечение винаги ще бъдат приоритет. 

И това са само две причини, има още много сериозни доводи. 

Ако вече сме ви провокирали да се замислите в тази посока, ето няколко бързи идеи как да инвестирате в здравето си. 

 1. Хранете се здравословно и не правете компромиси
 2. Посещавайте редовно лекар и профилактични прегледи
 3. Грижете се за здравето и на най-близките си хора

Помнете – малките стъпки днес, означават липса на големи грижи утре. 

инвестиция по време на криза

Не забравяйте инвестицията в образованието 

Първата асоциация със сигурност е по-доброто образование на децата. Днес това е дългосрочна и солидна инвестиция, важна за всички майки и бащи. 

Няма да срещнете точна статистика как парите за курсове по английски, плуване и ментална аритметика докато децата са малки се отразяват върху техните възможности като пораснат. Ефектът е труден за измерване, защото е нужно време и натрупване. След 10-15 години обаче, когато децата ви вече се подготвят за университета, вие първи ще видите плодовете на своите усилия, труд и постоянство. А и на техните!

И още един много важен момент има тук – инвестицията във вашето собствено образование. Днес времето изисква от нас непрекъснато да надграждаме, да не спираме на едно място и да се развиваме. В тази луда надпревара печелят най-адаптивните и … тези, които не ги мързи да учат непрекъснато нови неща без значение на колко години са. 

инвестиция по време на криза

Личното самоусъвършенстване – топ инвестиция по време на криза

Бъдете честни със себе си – едва ли смисълът на живота ви се изчерпва с приемлива кариера, децата да са добре и ходенето поне веднъж в годината на море. 

В този план липсва размах и амбиция. Няма личен почерк и провокация. 

Личното самоусъвършенстване е атакувано непрекъснато от най-различни ментори, обучители и гурута. Всички те обещават чудодейни системи и хакове, но никой не идва при вас да ви каже истината – без здрава работа няма да стане. 

Всеки има силни страни и не е нужно да плащате на някого, за да ви ги посочи. Вместо това – платете на себе си. 

Седнете и бъдете честни – какво ще ви направи по-успешни, по-силни и гъвкави? Какви умения ви липсват, за да постигнете мечтите си? Въпрос на пари ли е всичко или просто на добра дисциплина и правилна мотивация? 

Отговорите на тези въпроси ще ви открехнат вратата към най-смислената и дългосрочна инвестиция – тази във вашия потенциал. 

Пожелаваме ви успех!

Ако се интересувте от инвестицията на недвижим имот вижте BolgarCapital

Препоръчваме ви още:

Житейски уроци, на които да научим децата си

Допълнително здравно осигуряване | Що е то и какви са неговите предимства?

Защо IT кариерата набира популярност сред мъжете

Оставете коментар

Your email address will not be published.