Житейски уроци, на които да научим децата си

Важно е да учите децата си така, че да могат да отстояват себе си и да бъдат независими. Тази статия е именно за това. За житейските уроци, на които да научим децата си. Родителите са първият и най-големият модел за подражание в живота на детето. Каквото и да правите, децата ви ще ви последват. Всички родители искат децата им да растат в любяща, уважавана и щастлива среда, за да могат да придобият същите качества и те. 

Уменията за живота не само ще ги направят силни, но и ще ги подготвят да посрещнат света такъв, какъвто е. Има много житейски уроци, които можете да предадете на децата си. Тук ще разгледаме 8 добри житейски урока, които сме сигурни, че ще ви бъдат от голяма полза.

1. Заслужаваш да бъдеш уважаван/а и обичан/а

Трябва да позволите на детето си да изразява свободно емоциите си. Обсипвайте ги с любов и уважение и ги насочвайте да правят същото и за вас. Детето ви смята, че вие сте най-големият му модел за подражание. Начинът, по който действате, и това, което очаквате, ще повлияе на техните действия в бъдеще.

2. Предизвикателствата ще те направят по-силен/силна

Трябва да научите детето си, че предизвикателствата го правят силно и му дават възможност да се развие като по-добър човек. Например, не трябва да се втурвате да ги спасявате, когато имат проблеми с рисуването на нещо. Позволете им да решат проблема. Това ще им помогне да подобрят уменията си. Можете да им дадете инструменти, с които да решат собствените си проблеми. Това ще ги направи по-добри хора в бъдеще.

3. Ти си това, което мислиш за себе си

Не трябва да казвате нищо негативно за себе си пред децата си. Не казвайте колко „мързеливи“ или „глупави“ сте понякога. Детето ви може да започне да ви подражава и да започне да мисли негативно. Поставете преднамерени цели за себе си и им покажете как да ги постигнат. Това ще му помогне да разбере по-добре.

4. Всички сме хора, правим грешки!

Различните хора имат различни мнения по дадени теми и в това няма нищо лошо. Също така трябва да ги научите, че понякога имаме лоши дни и че всички можем да правим грешки, но това не ни прави лоши хора. Ако сме обидили някой несъзнателно и след това разберем какво сме направили е хубаво да се извиним. Ако сме наранили неговите чувства е от още по-голямо значение да му се извиним, защото тава ще бъде най-добрият урок за него.

5. Бъдете приятелски настроени, прощавайте на другите

Научете детето си да помага на някого в случай на грешка или проблем. Трябва да позволите на детето си да стане свидетел на здравословните ви отношения с приятелите. Покажете им например как да поискат емоционална подкрепа, когато са имали тежък ден, как да се съобразяват с емоциите и проблемите на другите.

6. Усилената работа се заплаща

Животът не е само забавление и на всяка стъпка има предизвикателства, с които трябва да се справяте усърдно. Покажете на детето си, че има много неща, които правите не просто защото ви харесват, а защото очаквате дългосрочни ползи от тях. Покажете примери за неща, които невинаги са ви любими, но въпреки това ги вършите заради по-добрия живот, за който мечтаете.

7. Никога не трябва да спирате да учите

Не спираме да се учим дори когато остареем. В живота има безкрайни източници на обучение. Научаваме толкова много неща от собствения си опит. Трябва да се учите цял живот и да се съобразявате с интересите на детето си, за да му помогнете да научи нови неща.

8. Бъдете благодарни на другите

Трябва да насърчавате детето си да казва „благодаря“, когато другите проявяват доброта към него или семейството му. Научете детето си да допринася за домакинството или за общността, дори и да е толкова просто, колкото да сгъне дрехите след пране.

Преди всичко трябва да напомняте на децата си от време на време, че винаги ще бъдете до тях, когато е необходимо, и ще им помагате, когато е необходимо. Помолете детето си да поддържа позитивна нагласа, за да може лесно да преодолява препятствията, с които се сблъсква в живота.

Житейските уроци за децата са съществена част от израстването им в независими личности. Те учат децата, че заслужават и трябва да получават уважение и любов и че трябва свободно да изразяват емоциите и мислите си. Ако ги научите да осъзнават значението на предизвикателствата в живота, как да се справят с неуспехите и грешките и как да прощават, това може да им помогне да станат по-добри хора. Освен това трябва да им помогнете да разберат стойността на усърдната работа и да ги насърчите и да им предоставите възможности за самостоятелно усвояване на житейските уроци. Също така насърчаването на детето да изразява благодарност и да бъде любезно и благодарно към другите още от ранна възраст може да му бъде от голяма полза.


Препоръчваме ви още:

Игри за баща и син

Опасните дейности, които трябва да позволим на децата си

Да възпитаме любов към природата: къде да заведем децата

Оставете коментар

Your email address will not be published.