Дрямка на работното място? Ето и в кои страни се практикува!

ноември 2, 2022

Според редица изследвания на американския Национален фонд на съня липсата на сън може да има отрицателно въздействие върху работоспособността и емоциите на хората. Възможно ли е тогава дрямката от 20-30 минути да допринесе за по-голяма продуктивност на служителите и да окаже положително въздействие върху настроението, концентрацията и вниманието?

Часовете след обяд със сигурност са мрачни за всички нас, когато се чувстваме сънливи и отпаднали. Някои пият кафе, други ободряващи напитки като зелен чай, трети разчитат на огромната си сила на волята, за да запазят привидното си бодърстване и концентрация. Разбирайки това естествено явление, някои страни вече практикуват културата „дрямка на работното място“. Според редица изследвания именно този кратък сън по време на работния ден повиша производителността на работниците. 

За тези, които все още смятат, че дрямката на работното място е стигма и грубо нарушение. Ето кои са популярните практики за сън, успешно приложени и практикувани в някои страни. 

Китай 

Във фабриките и офисите в Китай границите между спалня и работно място стават все по-неясни. Поради по-дългото работно време много работодатели препоръчват кратка дрямка следобяд, за да се повиши концентрацията. В някои офиси дори са инсталирани временни или постоянни помещения за спане и взимане на душ, за да насърчат служителите да останат денонощно.

Япония 

Дрямката на работното място може да се възприема като признак на мързел или лошо отношение, но не и в Япония. Забързаният начин на живот на японските градски жители е довел до широкото разпространение на „инемури“, което в превод означава „дрямка на работното място“. Благодарение на инемури японските работници могат да подремват в обществения транспорт, на бюрото си или дори по време на срещи и най-интересното е, че този факт обикновено се смята за признак на усърдна работа.

Испания 

Възникнала в Испания и някои части на Латинска Америка, сиестата е може би една от най-известните традиции за дрямка през деня. През 2016 год. обаче тази практика беше застрашена. В страната бяха въведени нови закони за бизнеса, които ограничават времето, до което служителите могат да работят, и ефективно намаляват времето, през което те могат да си вземат следобедна дрямка.

Италия 

Там, където испанците имат сиеста, италианците имат „рипозо“.  Дрямката на работното място в тази страна може да продължи от 14 до 16 часа. За съжаление на туристите много забележителности са затворени именно в този времеви промеждутък. Непрекъснатият темп на съвременната индустрия обаче оставя своя отпечатък и все по-малко офис служители могат да се възползват от правото си на следобедната дрямка.

Индонезия 

Стресът в работата ви потиска? Решението в Индонезия носи зловещото име „сън от страх“. Практиката на съня на страха, наричана на местно ниво „todoet poeles“. Позволява на хората да заспят незабавно, за да избегнат чувството на прекомерна тревожност и стрес.

Да кимнете, когато шефът ви влезе, може и да не е най-доброто решение. Но редовната дрямка може да ви помогне да избегнете тревогите, свързани с работата.

САЩ 

Въпреки че все още не е национален обичай, дрямката на работното място се възприема широко от някои от най-големите работодатели в САЩ. Технологичните и софтуерните компании са водещи в революцията на дрямката, като фирми като Google стигнаха дотам, че инсталираха в офисите си специално изградени капсули за спане, за да помогнат на служителите да си починат и да се освежат.

Макар че усърдната работа и високите постижения на работното място са изключително важни, те не трябва да означават по-малко сън. Да се научите да постигате баланс между професионализма и грижата за себе си трябва да е приоритет. Всяко общество и култура обаче имат различни начини на подход към даден сценарий и едните не могат да се налагат на другите. Може би поговорете с шефа си, преди да решите да подремнете по време на сутрешната си среща!


Препоръчваме ви:

Ефективни стратегии за стартиране на бизнес

Международно вдъхновение / ТОП 5 сайтове „Направи си сам“ DIY

20.  Защо IT кариерата набира популярност сред мъжете

Оставете коментар

Your email address will not be published.