Защо IT кариерата набира популярност сред мъжете

От началото на компютърната индустрия през 40-те години на миналия век жените са ръководили важни разработки в областта на програмирането и разработването на софтуер. През 1984 г. около 35% от специалистите по компютърни науки са жени. Какво се случва? През 80-те и 90-те години на миналия век имиджът на технологичната индустрия бързо се променя и IT кариерата набира популярност сред мъжете. Днес само една от всеки четири работни позиции в областта на компютърните технологии се заема от жена.

Кариера в IT сектора – началото

Когато хората си представят архетипния компютърен специалист, те вероятно обрисуват мисловно определен характер: небрежен, ексцентричен, може би малко неловък в общуването с жени – въплъщение на много специфична и може би неочаквана форма на мъжественост. Както отбелязва историкът на компютърните технологии Нейтън Енсменджър, първоначално програмирането се е разглеждало като женска работа. И тук идва големият въпрос „Кога IT кариерата започва да набира популярност сред мъжете?“

Кариера в IT сектора през втората половина на ХХ век

Нейтън Енсменджър споделя, че преди 60-те и 70-те години на ХХ век, компютърното програмиране се е възприемало като „рутинна и механична дейност“. В резултат тази област се е приемала в голяма степен за доминираша от жени. Работата по онова време не е била особено бляскава; „програмистите“ са  били „нископоставени, до голяма степен невидими.“ От тях се е очаквало само да изпълняват плановете, начертани от мъжете „проектанти.“

Енсменджър цитира една от жените програмисти, която си спомня: „Никой от нас не си е помислял, че компютърното програмиране в крайна сметка ще се превърне в нещо, което се смята за мъжка област. “ На никой не му е хрумвало тогава, че след години кариерата в IT сектора ще набира популярност и сред мъжете.

Повратната точка настъпва през 60-те и 70-те години на миналия век, когато в програмите настъпва забележителна демографска промяна. Днес работните позиции в IT технологиите са предимно заети от мъже и обхващат корпоративното, академичното и социалното пространство.

Как IT кариерата започва да набира популярност сред мъжете?

От средата на 70-те години на миналия век новопоявилото се признание за компютърните програмисти, съчетано с нарастващото търсене на техните услуги, е съпроводено със също толкова драматично увеличение на техните заплати. Стремящите се към професионална реализация мъже искаха да се включат. Nо не искаха да бъдат свързвани с нископоставени служители по кодиране.

Така кариерата в IT индустрията става печеливша за мъжете. Стереотипите за тази област се променят до такава степен, че компютърното програмиране започна да се възприема като работа, която е по-подходяща за силния пол, отколкото за жените. Вместо работа, която е идеална за ориентирани към детайлите жени, които обичат да си сътрудничат и да планират, тя се превръща в работа за антисоциални, „чудати“ момчета. От друга страна, жените биват изтласкани от технологичната индустрия. И те никога не се завръщат напълно.

Кариерата днес в IT индустрията в цифри

Неотдавнашен доклад на New View Strategies (2020), компания за управление на бизнеса, показва, че неравенството между половете в IT ектора продължава да е широко разпространен проблем. Като всяка трета жена в технологичната сфера заявява, че изпитва предразсъдъци по отношение на пола на работното си място.

След проучване сред 1000 жени, работещи в технологичната индустрия. 38% от участничките твърдят, че на работното им място мъжете се приемат за по-способни от жените. 38 % от анкетираните също така аявяват, че планират да напуснат работата си в областта на IT сферата през следващите две години. Почти половината от анкетираните жени (46%) казват, че техните организации не насърчават активно равенството между половете при наемане на работа и в културата.

Предразсъдъците по отношение на пола могат да се проявят по много начини, но разликите в заплащането са едни от най-очевидните. Четиридесет и три процента от анкетираните смятат, че на работното им място има разлика в заплащането на мъжете и жените, но само 24% от жените са обсъждали разликата в заплащането с колегите си.


Препоръчваме ви:

10 идеи за развлечение за баща и дъщеря

Направи си сам – Пейка от палета

Направи си сам – Къщичка за птици

Оставете коментар

Your email address will not be published.