6-те етапа на личностно развитие

Личностно развитие | Личностното развитие е процес, който включва много стъпки. Това е пътуване, което продължава цял живот. Тези етапи се повтарят по естествен начин и могат да се превърнат в циклични с повече растеж, цели и препятствия в живота. Струва си да се отбележи, че етапите на личностно развитие не винаги протичат линейно. Етапите често са реципрочни един на друг. 

Могат да се отнасят за вас или за живота ви като цяло, или за определени области от живота ви, както и за нови препятствия и цели, които се появяват. Например в областта на кариерата може да се намирате на етап 4, а във взаимоотношенията си – на етап 1.

Прегърнете, насладете се и приемете всеки етап. На всеки етап винаги има какво да се научи и да се придобие.

Ето шестте основни етапа на личностното развитие:

1. Несъзнателно личностно развитие

личностно развитие

В тази фаза има неосъзнатост и несъзнателност на живота. Това е фазата преди личностното развитие. Някои хора и проблеми не успяват да излязат от този етап. Тук често се срещат отричане, умишлено невежество и наивност.

Когато отказваме да признаем проблемите си, недостатъците си и силните си страни, оставаме в този етап. В етап на неосъзнатост може да сме склонни към самоунищожение, да не се чувстваме удовлетворени, когато постигаме целите си, и да останем закостенели.

Имайте предвид, че макар и да не сте на този етап като цяло или за всичко, може да сте на този етап с някои неща в живота си, за които ви липсва пълно осъзнаване и съзнание.

На този етап могат да бъдат допуснати много грешки, но това означава също, че може да се научи много.

2. Информирано личностно развитие

личностно развитие

Личностно развитие | Тук започва личностното развитие. След като достигнем този етап, ние се събуждаме за реалността и се опомняме. Изправяме се пред фактите. На този етап осъзнаваме истината. Научаваме и осъзнаваме неща за себе си и за живота си.

Познанието ни за самите нас е осъзнато, а не отхвърлено.

Ставаме по-отворени да учим, да познаваме, да възприемаме и да чувстваме, дори понякога да е трудно.

Осъзнаването ви позволява да откриете и да разберете дълбоко себе си и живота около вас.

Изправяме се пред проблемите си, вместо да ги игнорираме или отблъскваме.

3. Приемане

Приемането е това, което се случва, когато има истинско личностно развитие. Можете да се промените без приемане. Приемането превръща всяка промяна в личностно развитие.

Приемането е дълбоко и здравословно чувство на любов към себе си. Ако се опитваме да отслабнем, без да приемаме себе си, не само ще ни е трудно, но и вероятно няма да се чувстваме щастливи или удовлетворени от резултатите си, независимо че сме постигнали целта.

Приемането може да изглежда приятно и положително, но за някои може да бъде плашещо и неудобно, особено за неща, които е трудно да приемем за себе си и за ситуациите в живота ни.

Приемането означава здравословно чувство на любов и уважение.

4. Отговорно личностно развитие

личностно развитие

На този етап научаваме, че трябва да поемем нещата в свои ръце, за да предизвикаме личностно развитие, а не да разчитаме, че другите ще ни спасят или че някой случаен късмет ще дойде при нас.

Решаваме и се научаваме да живеем проактивно, а не реактивно.

Когато придобием отговорност, животът се случва вместо нас.

Осъзнавате, че никой няма да ви спаси. Никой няма да реши всичките ви проблеми. От вас зависи да направите промяната възможна. Този етап е едновременно страшен и освобождаващ. Може да ви се струва, че това е бреме, но то ви дава сили.

5. Приложение

Личностно развитие | На този етап на личностното развитие повечето хора могат да затънат. Това е вълнуващ етап, но след като мотивацията отслабне, се отказваме или се отклоняваме от пътя. Пречките също могат да се появят на пътя, особено неочакваните. На този етап започваме да учим, да си поставяме цели, да правим планове и да предприемаме действия по тях.

Трите ключа, необходими на този етап, са:

  • Самодисциплина
  • Силно изразено „защо“ (мотивация)
  • Фокус

На този етап от съществено значение е самодисциплината, както и полагането на усилия за поддържане на мотивацията. Важно е също така да определим приоритетите си и да се съсредоточим върху това, което искаме да постигнем.

Ние сме емоционални същества и действаме според това, което чувстваме в момента. Поставянето на силни ценности и цели ни улеснява, както и поддържането на им пред нас. Целите ни трябва да ни движат емоционално.

6. Цел

личностно развитие

На този етап се научаваме да живеем с цел и намерение. Уверяваме се, че продължаваме да работим здраво, че не спираме да се развиваме, след като сме постигнали целта си или сме „щастливи“.

Продължаваме да растем и да се учим. На този етап навиците и начинът ни на мислене ни дава възможност за по-голям растеж.

На този етап съзнателно се връщаме към по-ранни етапи на личностното развитие с други цели, препятствия и области на живота.

Когато живеем с цел, ние постоянно и активно правим всичко възможно да живеем с осъзнатост, съзнание, приемане, отговорност, приложение и цел към живота си, към себе си и към другите.

Личното развитие не е непременно лесно, но е полезно. След като усвоим необходимите му етапи, можем да постигнем по-голям растеж, успех, обогатяване и щастие в живота си.


Препоръчваме ви:

Топ 5 начина да изненадаме любимата жена

Картина от Скандинавски мъх – Отличен подарък за любимата

Най-подходящите автомобили за бащи

Оставете коментар

Your email address will not be published.