Коли на лизинг – условия, предимства и недостатъци

октомври 31, 2022

Лизингът на автомобил е алтернатива на покупката на автомобил. Това ви позволява да шофирате нов модел, без да се притеснявате за изплащането на дългове. Въпреки че продължавате да плащате месечна вноска, отношенията ви са по-близки до наемането на апартамент. Когато договорът изтече, можете да решите да изберете друга посока за нуждите си от автомобили.

Ако сте купили автомобила, трябва да го продадете или да се освободите от него по друг начин. Ако в момента сте на пазара за нов автомобил, струва си да разгледате предимствата и недостатъците на коли на лизинг. Може ли това да е по-добър избор от вземането на заем?

Предимствата на коли на лизинг

1. Имате по-ниска месечна вноска в сравнение със стандартен банков заем

Ако решите да закупите коли на лизинг, използвайки заем от финансова институция, то тя ще ви даде лихвен процент за изплащане, който се основава на кредитната ви история. Това означава, че можете да се обвържете с дългосрочно плащане, което може да е 350-400 лв. или повече – процес, който може да отнеме от 4 до 7 години. Когато вместо това изберете лизинг на автомобил, ще получите оферта за 12-36 месеца с фиксирана вноска, която обикновено е по-ниска.

Коли на лизинг

2. Постоянно ще карате по-нови автомобили

Когато изберете да вземете кола на лизинг, вместо да го купувате, можете да шофирате най-новите модели на предпочитаната от вас марка на всеки 1-3 години. Въпреки че това означава, че винаги ще трябва да плащате вноска за автомобила, това ви освобождава от автомобил, който вече може да не ви доставя удоволствие да шофирате. 

3. Лизингът на автомобил елиминира проблемите с гаранцията

Когато купувате нов автомобил, той може да загуби значителна част от стойността си в момента, в който го изкарате от паркинга. Ако претърпите злополука или се повреди, преди да изтече първата година, може да се наложи да платите огромна сметка за ремонт – ако изобщо успеете да го приведете в експлоатация.

Коли на лизинг

Закупуването на удължена гаранция също не е евтино за много семейства, като цената понякога достига до 10% от обявената цена на автомобила.

Лизингът на автомобил елиминира това притеснение. Винаги сте застраховани, ако нещо се повреди, защото сте наели автомобила. Това означава, че ако се случи нещо, което не е по ваша вина, автокъщата или производителят ще коригират ситуацията. В някои договори има разпоредби, които забраняват това предимство, така че преди да подпишете договора за лизинг, го прочетете с особено внимание. 

4. Някои шофьори могат да получат данъчни облекчения, ако вземат автомобил на лизинг вместо да го купят

Когато сте собственик на фирма, лизингът на автомобил се превръща в разход, който можете да приспаднете от приходите на фирмата. 

Недостатъци на коли на лизинг

1. За да вземете автомобил на лизинг, трябва да докажете, че имате стабилен източник на доходи

Дилърите няма да одобрят предложение за лизинг на автомобил, ако не можете да докажете, че имате доходи, работа, а понякога и двете. Редовната заплата не винаги отговаря на това задължение. Този въпрос може да бъде проблематичен за изпълнителите, самостоятелно заетите лица и хората, които работят сезонно.

Коли на лизинг

Дори и да получите одобрение за лизинг при тези обстоятелства, трябва да имате начин да плащате месечните си вноски. Неизвършването на плащане може да доведе до отнемане на собственост, проблеми с кредитния рейтинг и др.

2. Губите възможността да правите промени по автомобила.

Дилърите не разрешават да се правят каквито и да било промени по наетия автомобил. Трябва да върнете автомобила в състояние, в което е бил в шоурума, за да избегнете всякакви такси и неустойки. Затъмняването или реставрацията могат да бъдат изключения от този недостатък, но не можете да променяте двигателя, изпускателната система или други опции, освен ако не ги отстраните, преди да предадете автомобила в края на срока. Ако докарате автомобила за редовна поддръжка и в него има модификации, това може да е нарушение на договора. Ще бъдете подложени на конфискация, такси и допълнителни разходи.

Ако решите, че автомобилът не ви харесва, или ако не можете да си позволите плащанията, това може да ви струва скъпо. Ако се откажете от договора за лизинг предсрочно, вероятно ще трябва да платите хиляди лева под формата на такси и неустойки за предсрочно прекратяване на договора – и всички те ще бъдат дължими наведнъж. Тези такси могат да се равняват на размера на лизинга за целия му срок.


препоръчваме ви:

6 съвета как да намалите разхода на гориво

Вдъхновяващи личности: историята на Чък Норис

Работа на компютър: 5 упражнения, с които да се раздвижим

Оставете коментар

Your email address will not be published.