Криптовалути – как започна всичко

Криптовалутите са сравнително нов феномен в развитието на парите. Тяхната поява и използване е в резултат на възникването на световната икономическа и финансова криза през 2009 год. Като основна причина за тяхното възникване се сочи недоверието към съществуващите към онзи момент парични ресурси, чиято покупателна способност може бързо да се понижи.

 

Друг важен фактор, който оказва влияние са технологиите и научно техническия прогрес, в следствие на които все повече иновациии навлизат във финансовия сектор.  Те допринасят за динамичното му развитие, както и за създаването на нов вид пари, каквито на практика са криптовалутите. Прочетете цялата статия, за да разберете как започна всичко.

Начална точка на историята 

Идеята за цифрова валута не е нова. Преди появата на криптовалутите са правени много опити за създаването им. Основният проблем, с който се сблъскват повечето от тях, е проблемът с двойното харчене. Един цифров актив трябва да може да се използва само веднъж, за да се предотврати копирането му и ефективното му фалшифициране.

Повече от 10 години преди криптовалутите концепцията е представена от компютърния инженер Уей Дай. През 1998 г. той публикува статия, в която обсъжда „B-money“. Уей Дай обсъжда идеята за цифрова валута, която може да се изпраща чрез група от непроследими цифрови псевдоними. 

Същата година пионерът в блокчейн Ник Сабо прави друг опит за създаването на Bit Gold. Bit Gold също така се занимава със създаването на децентрализирана цифрова валута. Идеята на Сабо е продиктувана от неефективността на традиционната финансова система. Например изискването за метал за създаване на монети и намаляване на доверието, необходимо за създаване на транзакции. Въпреки че и двете не са били официално пуснати в обращение, те са част от вдъхновението за създаването на биткойн.

Криптовалутите – как започна всичко

През 2009 г. Сатоши Накамото публикува манифест, в който описва създаването на Bitcoin в качеството й на децентрализирана система за електронно разплащане. В началото криптовалутите представляват по скоро технологичен експеримент за ентусиасти. По данни на money.bg в края на септември 2021 год. общата пазарна капитализация е с рекордно високи нива- 2,6 трилиона щатски долара. 

Но да се върнем в началото и как започна всичко. Bitcoin е първата по рода си криптовалута. Нейният старт се свързва с пускането на първия клиент на биткойн с отворен код, в резултат на което се издават първите биткойни. В началото хората в биткойн форумите са тези, които определят цените. Счита се, че най-сериозната сделка за тогава е за пица, чиято стойност възлиза на 10 000 биткойна, малко след  което се създава борсата Mt. Gox.

Освен под формата на валута Bitcoin е и форма на финансов актив, т.е. биткойните могат да се използват за частично или цялостно погасяване на всякакви частни дългови.  Подобно до някъде като с хартиените пари, които служат за разплащания между частни лица, но при тях е на лице и добавеният риск от правителството и централната банка. Ето защо ако един ден дигиталната криптовалута преодолее или намали в някаква степен текущите рискове и недостатъци, то в бъдеще тя  ще успее да се наложи и като разменна единица, в резултат на което биткойн и останалите криптовалути  ще се възприемат като ефективен финансов актив.

Раждането на последващите криптовалути

Лайткойн също се счита за една от първите криптовалути. Тя е почти идентична на биткойна. Нейната основна се свързва с обработване на блокове четири пъти по-бързо от колкото при биткойна, в резултат  на което се ускорява времето за потвърждение на дигиталните валутни транзакции.

Криптовалутата Етериум се въвежда през 2015. Тази криптовалута обаче се явява като по-различна, тъй като позволява на разработчиците да изграждат и внедряват децентрализирани приложения, давайки възможност в същото време за така наречените smart contracts („умни договори“). Токъните, които на практика се използват за захранване на мрежата, носят наименованието „Етер“ и също могат могат да се търгуват онлайн в мрежата. 

Рипъл е друга алтернативна валута. Тя представлява онлайн платежна система отворен код XRP и служи за обмен на средства. Тази криптовалута вече се използва от банки като Bank of America Merrill Lynch, Santander, RBC, UBS и др. Счита се, че Пипъл решава някои проблеми на Bitcoin, позволявайки да уреждането на плащанията между различните валути и между различните системи за разплащане.

Криптовалути – настояще

В момента на пазара на криптовалути има над 2000 цифрови валути и той продължава да се разширява. Всъщност е лесно да се види как криптовалутите бавно, но сигурно стават глобални. Нарастващата тенденция около криптовалутите води до все по-голямо приемане и случаи на използване. Днес дори се работи по създаването на цифрова валута на централната банка в Америка, а големи компании проявяват все по-голям интерес към криптовалутите, като инвестират в тях. 

Криптовалутите също така продължават да набират популярност до степен, в която приемането им става все по-важно и присъстващо. Броят на биткойн банкоматите продължава да се увеличава, все повече магазини започват да приемат криптовалути като метод на плащане и да се използват като форма на набиране на средства.


Препоръчваме ви:

10 идеи за развлечение за баща и дъщеря

Топ 5 начина да изненадаме любимата жена

Най-подходящите автомобили за бащи

Оставете коментар

Your email address will not be published.