Направи си сам – тапицерия

Когато е време да освежите облика на някоя стая в дома, не е необходимо да инвестирате в чисто нови мебели. Всъщност дори не е необходимо да сядате зад шевната машина, за да постигнете страхотни резултати! Създаването на забавен и свеж външен вид се свежда до няколко прости трика за тапицерия „Направи си сам“, които са по-лесни за изпълнение, отколкото може би сте си представяли. 

Затова оставете шевната машина и вместо нея вземете такер. Този инструмент много наподобява телбод, но е с по-големи размери.

Независимо дали искате да възстановите стол, стар диван или друг вид тапицерия, следните трикове ще улеснят процеса.

Придържайте се към прави ръбове

направи си сам тапицерия

Колкото и изкушаващо да е да тапицирате декоративния стол с извити подлакътници в хола, когато сте начинаещи за проектите „Направи си сам“ е добре да се придържате към праволинейни елементи. Тапицирането на квадратни или правоъгълни  седалки е чудесно начало. Те не изискват плисета, а започването на работа с такива елементи премахва стреса от процеса.

Предварителна подготовка на инструментите за направи си сам тапицерия

Тапицерия

Тапицираният плат ще бъде най-подходящ за всякакви ситуации с висока степен на износване, като например при сядане. Специалистите в тази област  споделят, че можете да заобиколите тази материя, като поръчате по-малко издръжлива тъкан, подплатена от шивач, или като сложите под нея парче платно.

Вата

Тази тъкан е под формата на меки листове вата, които създават пухкавината под плата.

Такер

Като за начало може да си вземете ръчен инструмент. И той ще ви свърши работа, но ако инвестирате в пневматичен модел (не е много по-скъп), ще спестите доста труд и нерви

Чукче

Използва се за вграждане на декоративни елементи, като например глави от пирони или втулки. 

Лента за тапицерия

По същество това е дълга, тънка лента от двойнозалепващ картон, която се използва за създаване на чист завършен шев на тапицерия с прави краища. 

Носилката за ремъци

Използва се за разтягане и затягане на лентата на седалката. В края на дръжката с форма на пясъчен часовник има шипове, които захващат и придърпват лентата, позволявайки ви да закрепите или скрепите правилно лентата и плата.

Използвайте тези инструкции стъпка по стъпка

направи си сам тапицерия

Проектите „Направи си сам“ за тапицерия обикновено следват основен процес от 4 стъпки.

  1. Свалете елемента, който ще тапицирате – например обърнете стол, отвийте и свалете седалката. 
  2. Изрежете парче вата с размера и формата на седалката и го поставете отгоре. 
  3. Поставете върху него голямо парче плат, така че да е покрита достатъчно цялата повърхност. Обърнете елемента за тапициране с дясната страна нагоре, с ватата, плата и всичко останало. От всички страни трябва да има много излишна тъкан.
  4. Издърпайте свободните краища и закрепете всичко с такера от долната страна.

Още съвети

Специалистите в тази област споделят, че когато претапицирате мебел, може да успеете да спасите старата вата, ако тя е била съхранявана на умерено и сухо място (например в дома на родителите ви). Стига старата тъкан да не е по-тъмна от новата, можете дори да я тапицирате направо върху нея. Но ако не сте наясно как е съхранявана тази мебел по- рано (може да е било оставено на дъжд в някакъв момент), вероятно ще искате да го разглобите до дървото и да замените ватата. Няма нищо по-лошо от това да си направите труда, само за да разберете, че столът ви мухлясва отвътре навън.

Вместо заключение

направи си сам тапицерия

Специалистите споделят, че всичко, което има прави линии, вероятно може да бъде тапицирано успешно от начинаещ. За да постигнете успех, важно е да подготвите всички необходими за този процес инструменти. На практика методът направи си сам тапицерия не е по-различен от опаковането на подарък. А резултатите изглеждат по-професионално, отколкото можете да си представите. За повече съвети вижте тук.


Препоръчваме ви:

Най-подходящите автомобили за бащи

Пейка от палета – Направи си сам

Картина от скандинавски мъх – отличен подарък за любимата

Оставете коментар

Your email address will not be published.