Пет причини да идете с деца на къмпинг

Заменете инстаграм и служебния имейл с чаша бира и хубав комарник

С деца на къмпинг | Спането под звездите е романтично само до един момент. 

Появят ли се децата въпросите стават повече от отговорите. Вече изобщо не е толкова лесно да си съберете раниците в петък вечер, в събота да хванете влака в произволна посока и в неделя да се върнете на автостоп от другия край на страната. Можете да обиколите няколко природни забележителности в България и да опознаете родината !

С децата нивото е съвсем различно. 

 1. Първото, което се променя е времето за планиране. Всичко в последния момент е най-лошото възможно решение. 
 2. Второто нещо, което със сигурност ви се налага да съобразите е мястото. С малки деца не можете да къмпингувате къде да е. 
 3. И на трето място, но не по важност – винаги трябва да имате план Б. Не е добра идея да идете на някое супер диво място далече от цивилизацията. Близостта до лекар, хранителен магазин, аптека и поне някакъв транспорт е важна. 

А ако още се чудите как да организирате всичко, вижте нашите пет причини защо е важно и полезно за цялото семейство. 

Баща и син седят край огъня

Два дни на къмпинг без душ не са фатални

Точно така е. Нищо няма да му стане на бебето, ако пропусне два пъти вечерния си ритуал с плацикането във ваната. Добрата хигиена спокойно може да се осигури с бутилка чиста вода, платнени кърпички и многократни пелени. Ако децата са по-големи даже е още по-лесно. Вода и сапун би трябвало да свършат достатъчно добра работа, за да ядат децата с чисти ръце, а вие да им приготвите безопасно храна. 

Между другото, колкото повече вдигате нивото, толкова повече достъп до обичайните ресурси ще имате. Има добре оборудвани къмпинги, в които има ток и течаща вода. Ако все пак сте избрали варианта със семейно преспиване на палатка, ще трябва да се задоволите с провизиите и удобствата, които сами сте си осигурили. 

Децата ще искат да спят още в осем вечерта 

С деца на къмпинг | В града може да изглежда трудно постижимо и децата да не искат да заспят даже в полунощ, но в планината или на морето нещата изглеждат винаги различно. Цял ден лудеене, гонене на пеперуди и свободни игри ще призоват към чувалите за сън малките разбойници много по-рано от предвиденото. 

Връзката с природата е другият невероятен бонус. Съвсем не е нужно да водите децата си в музей, за да видят интересни неща от флората и фауната. Един ден на зелено, съчетан с преход ще им даде достатъчно храна за въображението. Не ги спирайте да експериментират. Нека изследват стъпки на животни, нека търсят леговища и хралупи, нека гонят пеперуди. В края на деня умората ще е истинска и вероятно ще заспят още на първата приказка. 

две деца седят край огъня

Къмпингът е вашият единствен шанс за почивка 

Ако сте уморени от постове, в които се обсъждат сложни техники за възпитание, привързано и осъзнато родителство, излизането за един уикенд сред природата е вашата напълно легална и заслужена почивка. Заменете фейсбук, инстаграм и служебния имейл с чаша бира и хубав комарник. Чистият въздух ще свърши всичко останало. 

За да ви спестим битовизмите обаче, точно тук в този обещаващ лежерно отпускане параграф, е моментът да добавим кратък списък. Неща, които ще ви гарантират спокойствие, че не сте забравили нещо наистина важно. 

 1. Аптечката. Хубаво е да я прегледате преди да тръгнете на път и да добавите към нея други актуални според сезона неща. 
 2. Чиста вода. Ако пътувате с кола, запасяването с вода е силно препоръчително. Никога не знаете кога и къде ще попаднете. 
 3. Резервни батерии за телефона. Надали е нужно да обясняваме защо. 
 4. Няколко кутии суха храна. На път и на къмпинг се случва всичко. Понякога пет кроасана и два пакета солети могат да спасят цялата ви почивка
 5. Челници и резервни спални чували. 

Къмпингът учи на ред и дисциплина

С деца на къмпинг | Както обяснихме още в самото начало, когато имате деца не можете в петък вечер да си съберете раницата, да сложите вътре пет сухара и да отпрашите в незивестна посока. 

Ако искате да имате запомнящ се уикенд ви трябва малко повече самодисциплина. В зависимост от възрастта на детето е хубаво да имате един кратък списък с най-необходими вещи. Като тук трябва да вземете под внимание и с какво ще се придвижвате. Ако ще бъдете с раници и пеша всичко трябва да е минималистично. Това е вариант за по-големи деца. 

Ако ще ползвате кола или влак можете да си позволите малко неща отгоре. При всички случаи ви трябват поне 3-4 дни, в които да съберете нещата предварително, да огледате за счупено и изпокъсано и да добавите нещо в последния момент. Ето и списък с трите най-често забравяните неща: 

 1. крем против изгаряне
 2. резервна батерия за телефона 
 3. хартиена карта 
 4. суха храна
 5. еднократни непромокаеми чаршафи, които сред природата имат направо магични сили
 6. тоалетна хартия 
 7. дезинфектант 
майка и дъщеря готвят

Слагате начало на навици за цял живот

Ако заведете петгодишните си деца на къмпинг шансовете в пубертета да ви кажат, че не искат да дойдат с вас на планина рязко намаляват. Всъщност даже е твърде вероятно пак да идат някъде сред природата, но с приятели. 

Любовта към свободата и приключенията се възпитава само с личен пример. Без значение кое ще предпочетете – колоездене с цялото семейство, излет или преход с преспиване в хижа, децата ще ви бъдат благодарни. Със сигурност ще са станали по-дисциплинирани, по-наблюдателни, а твърде е вероятно и по-състрадателни. 

Така, че не изпускайте момента и вместо да търсите трудности и пречки вземете един лист и напишете на него всички хубави неща, които можете да правите заедно само на къмпинг сред природата. 


Научете повече за блога на tatkovci.bg и zasemeistvoto.com

Образователни настолни игри за цялото семейство

Интересни домашни занимания

Направи си сам: къща на дърво! 

Оставете коментар

Your email address will not be published.