Направи си сам: къща на дърво! За какво да внимаваме най-много?

Едва ли има дете, което да не мечтае да има къща на дърво. Повечето родители ги спира да направят такава постройка в двора, си само и единствено заради безопасността. Затова днес решихме да ви дадем няколко съвета за какво да внимавате, за да построите така мечтаната къща на дърво на вашето дете без да се притесявате за неговото здраве. къща на дърво

Къде да построите къщичка на дърво?

Когато обмисляте идеи за къщичка на дърво, която да направите сами, разгледайте дърветата в двора си. Изберете здрава и твърда дървесина за максимална опора, с носещи клони с диаметър най-малко 20 см (по-голям, ако дървото е иглолистно). Най-подходящите дървета са дъб, ела, бук и келяв габър. Не е необходимо конструкцията да е много на високо, а само толкова, колкото да не си удари главата детето, когато минава под нея. За книги за България посетете Bolgar.

Имайте предвид теглото и стабилността на къщичката

Макар че е лесно да се увлечете по интересни идеи в интернет, изграждането на къща на дърво води до определени физически ограничения. Ето някои конструктивни елементи, които трябва да имате предвид, докато проектирате своята къщичка на дърво:

 • Направете платформата възможно най-близо до основата и добавете диагонални дъски за допълнителна здравина, за да издържат на неравномерни натоварвания.
 • Тежеста на къщата трябва да пада върху основата на дървото, а не само от едната му страна.
 • Ако решите да направите по-голяма къща разпределете тежестта ѝ между няколко дървета.
 • При силен вятър къщата на дървото ще действа като платно, което ще натовари корените на дървото. Внивамавайте, ако се намирате в райони със силен вятър. По-добре постройте къщичката в долната третина на дървото.

Не ограничавайте растежа на дърветата

Друга важна особеност, когато правите сами къща на дърво е да внимавате да не се ограничи растежа на самото дърво. Затова:

 • Се съобразете с движението и растежа на дърветата, оставете пролуки около всички клони или стволове, които проникват в къщичката.
 • Внимавайте да не ограничите клоните с въжета, ремъци или тел. Това може да задуши дървото.
 • Добавете допълнителни елементи между гредите и дървото, за да осигурите възможност за движение.
 • Оставете 2 см разстояние около дървото, ако то минава през пода, и три инча разстояние, ако минава през покрива.

Как да изравним пода на къщичката на дървото

За да запазите стабилността на къщата, ако я правите голяма, съсредоточете товара върху ствола и разпределете тежестта между няколко клона.

Много по-лесно е да се изгради останалата част от конструкцията, ако подът е равен и може да издържи цялата тежест на къщичката на дърво. Обмислете тези методи, когато генерирате идеи за къщички на дървета:

 • Поставете гредите върху клоните и ги подравнете.
 • Прекарайте гредите между стволовете на различни дървета.
 • Изправете гредите на конзоли от един ствол и ги подпрете отгоре или отдолу.

Изградете секциите на къщата първо на земята

По-лесно и по-безопасно е да се изработят основните секции на къщата първо на земята и след това да се поставят на дървото. Ако клоните проникват в частите на къщичката, завършете конструкцията когато е вдигната на дървото.

Използване на подходящи крепежни елементи

Внимавайте много и предвидете гъвкави опори, особено ако използвате повече от едно дърво, за да могат дърветата да се движат под въздействието на вятъра. Специални плаващи скоби позволяват на дървото да се люлее, а къщата да остане здрава.

Много е важно да не прокарвате болтове през дървото, защото така ще причините по-малко щети на дърветата. Също така не използвайте твърде много крепежни елементи. Един голям болт е по-добър от много винтове или пирони. Получавате същата здравина, но така дървото ще бъде по-малко наранено.

Бъдете наясно с проблемите с безопасността на къщичката на дървото

Построяването на къщичка на дърво е чудесна идея, но е важно да се впуснете в нея с широко отворени очи. Имайте предвид следните много важни въпроси:

Повреди по дърветата

Къщите на дърветата увреждат самите дървета. Добавянето на тежест в клоните може да натовари корените на дърветата, а крепежните елементи могат да причинят инфекции. Повечето дървета ще издържат на тази злоупотреба, но помислете два пъти, преди да строите върху което и да е дърво.

 • Как да намалим до минимум щетите по дърветата?
  • Помислете за използването на една или две подпори на земята, за да намалите напрежението върху дървото.
  • Направете възможно най-малко дупки, необходими за безопасното поддържане на къщичката на дървото. Всяко увреждане на кората на дървото е потенциална входна точка за болести и бактерии.
  • Не поставяйте крепежни елементи твърде близо един до друг, защото това може да отслаби тази част от дървото. Използвайте болтове с диаметър поне 2 см, разположени на разстояние най-малко 45 см вертикално и 30 см хоризонтално.
  • Избягвайте да премятате кабели и въжета през клони. При движението на конструкцията те прорязват кората.
 • Oбщински разпоредби и проблеми със съседите

Проверете дали имате нужда от разрешително за строеж? Това зависи от местните закони и естеството на къщичката на дърво. Ако смятате да построите къща, която ще бъде видима за съседите ви, обсъдете това с тях предварително, за да избегнете евентуални проблеми. Често общината се намесва след оплакване на съсед.

Изграждането на къща, като семейно занимание, може да се окаже изключително стимулиращо и обогатяващо. Този процес предлага уникална възможност за семейството да работи заедно, да сътворят нещо значимо и да създадат дом, който не само отразява техния стил и предпочитания, но и събира и сплотява членовете на семейството.


Препоръчваме ви:

Топ 5 начина да изненадаме любимата жена

Картина от Скандинавски мъх – Отличен подарък за любимата

Най-подходящите автомобили за бащи

Оставете коментар

Your email address will not be published.