Ако сте виждали спортно катерене на Олимпийските игри или смятате да се пробвате в катеренето, може би се чудите какво всъщност означава това. Нека ви запознаем с този спорт и ви представим всичко, което трябва да знаете!

Спортното катерене дебютира за първи път на Олимпийските игри. Мнозина ще бъдат възхитени от атлетизма и безстрашието на водещите катерачи. То възниква на открито като еволюция на традиционното катерене преди десетилетия, но сега е изключително популярно както на закрито, така и на открито.

Спортно катерене. Всичко, което трябва да знаете

Спортното катерене е катерене, при което се използва фиксирана защита за безопасност. Алпинистът носи сбруя и е свързан с въже, което се управлява от човек, намиращ се под него, наречен „осигуряващ“. Когато катерачът се изкачва нагоре, той пристяга въжето си към болтове, закрепени в стената, за да се предпази в случай на падане.

Осигуряващият има „осигурително устройство“, което му позволява да подава въже, когато е необходимо, но да държи въжето здраво, ако катерачът падне. Алпинистът закача въжето на „бързи дръжки“, които от своя страна са закачени на болтове с висулки, пробити в стената.

Болтовете са основната част от спортното катерене, която го отличава от традиционното катерене. Някога е било много спорно да се пробие болт в скала, но сега това е много по-често срещано явление.

Това е сравнително безопасна форма на катерене, която се основава на техниката. Целта е да се изкачите от дъното до върха, като използвате само собствените си сили – ръце, крака, колене, лакти и всичко останало. 

Защо се нарича спортно катерене? Всичко, което трябва да знаете!

Нарича се спортно катерене, защото се възприема като по-спортен и физически начин на катерене в сравнение с другите видове катерене. Можете да падате безопасно и след като завършите даден маршрут, се спускате надолу и преминавате към следващия.

Спортното катерене е свързано с физиката и техниката на изкачване на маршрута и по-малко с техническата страна. Обикновено можете да се занимавате със спортно катерене само с няколко елемента екипировка, като за един ден можете да направите доста различни маршрути.

Спортните катерачи могат да очакват да падат доста често, практикувайки определени движения няколко пъти, и да не се притесняват, че защитата ще се извади от стената. Болтовете са предназначени да поемат многократни падания и да издържат десетилетия.

При други форми на катерене имате защита в стената, която да ви хване, ако паднете. Като цяло обаче се старайте да не падате върху него като предавка, тъй като не винаги издържа!

Условия за спортно катерене. Всичко, което трябва да знаете

Болт– метален прът, който се пробива, залепва или се използва разширителен болт за закрепване в стената. Повечето хора използват думата „болт“, за да обозначат цялата конфигурация от болт, хангар и гайка.

Хангар– частта, в която всъщност се закрепва бързото прибиране. Изпъкналото парче метал, прикрепено към стената с болт, гайка и шайба. Понякога хангарът е част от болта.

Карабинер – метална овална форма, която се отваря с малка вратичка. Някои от тях са затворени. 

Два карабинера, свързани със здрава, зашита примка. Единият карабинер се закрепва за болта, което позволява на свръзката да виси свободно, а въжето се закрепва за долния карабинер.

Котва – Болтове или традиционни съоръжения, поставени в точка, от която да се спускате или да се закачате.

Бета – „Движенията“ или информацията за това как да изкачите даден маршрут.

Пристягане – или пристягане на бързоходно въже в хангара, или пристягане на въжето в бързоходното въже.

Опасно ли е спортното катерене?

И да, и не. Въпреки че хората, които гледат, може да си мислят, че въжетата ще се повредят или екипировката ще се счупи – това по принцип никога не се случва в спортното катерене. Това определено е физическа дейност! Често срещани са драскотини и натъртвания. Падането винаги е малко страшно, но можете да се научите да свиквате с него.

По-големите, но по-рядко срещани опасности идват от неудобни падания, замахване с главата напред към стената, падане от скала или лошо приземяване на китката или глезена. Смъртните случаи се случват, когато катерачите допускат грешки при връзването или спускането на въжето. Носенето на каска на открито, както и добрите системи за проверка на партньора могат почти да елиминират повечето опасности.


Научете oще от блога на Tatkovci.bg

Риболов – Ръководство за начинаещи

Най-подходящите автомобили за бащи