Как да удължим живота на спирачните дискове?

ноември 3, 2022

Безопасността ни по време на път е свързана с много различни фактори и благодарение на усъвършенстването на технологиите разполагаме с по-добри и по-безопасни автомобили. Един от най-важните аспекти в колите са спирачките. Спирачките са тези, които действат като първа форма на подкрепа, за да осигурят на водача по-голям контрол върху автомобила, за да избегне сблъсък и да спре безопасно. спирачни дискове

Какви фактори влияят на продължителността на живота на спирачните дискове?

Съществуват редица фактори, които намаляват продължителността на живота на спирачните дискове. По-долу сме изброили някои от най-често срещаните. Също така даваме и съвети как да намалите въздействието им върху продължителността на живота на вашите спирачните дискове.

Как да удължим живота на спирачните дискове?

  • Агресивното спиране. Ако започнете да спирате в последния момент и натискате педала рязко, натоварвате прекалено много спирачките. Помислете за по-внимателно натискане на педала на газта и постепенно спиране, за да удължите живота на спирачките си.
  • Какъв е обичайният ви маршрут на шофиране? Шофирането по магистрала се отразява много по-добре на спирачките, отколкото шофирането в града. Това е така, защото по магистралата се спира по-малко. Може да не е възможно да шофирате повече по магистрала, особено ако сте ограничени от ежедневното си пътуване до работа, но това би ви помогнало да удължите живота на вашите спирачни дискове за по-дълго време.
  • Средно натоварване на автомобила. Колкото повече тежест пренася автомобилът ви, толкова по-лошо се отразява това на спирачките. Тежките натоварвания означават, че спирачките трябва да генерират по-голямо триене, като по този начин работят по-усилено и се износват по-бързо. Ако редовно носите ненужни предмети, помислете дали да не ги извадите от багажника, за да намалите натоварването на спирачките.
  • Честота на шофиране. Колкото повече шофирате, толкова по-малка е вероятността спирачните дискове да издържат толкова дълго, колкото трябва. Ако редовно шофирате на къси разстояния с интензивно използване на спирачките, защо не се разходите пеша, с велосипед или с обществен транспорт? Запазването на автомобила за пътуванията, които не можете да извършите по друг начин, ще удължи живота на спирачките и ще им помогне да издържат по-дълго.

Извършването само на една от тези промени би трябвало да помогне за удължаване на живота на спирачните дискове. Когато намалите непреднамереното натоварване на спирачките, ще забележите разлика в продължителността на живота им.

Кога трябва да се сменят спирачните дискове?

Освен че е важно да знаете как да удължите живота на вашите спирачни дискове, е важно и да знаете кога те трябва да бъдат сменени. Макар да се грижите те да издържат възможно най-дълго време е хубаво да знаете и кога идва тяхното време за смяна. За щастие има редица предупредителни знаци, които ви помагат да разпознаете кога е необходимо да се извърши тази поддръжка.

Как да удължим живота на спирачните дискове?

При по-модерните автомобили има предупредителна светлина за износване на спирачните накладки. Когато се появи, това означава, че трябва спешно да си запазите час в сервиза за смяна. 

Тъй като обаче не всички автомобили са оборудвани с тази функция, бъдете внимателни за силен писклив звук при спиране. Непочистените спирачки могат да предизвикат известен шум при спиране, но ако той е силен и постоянен, спирачните накладки трябва спешно да бъдат сменени. 

Ако не го направите, шумът може да се превърне в силно скърцане, което означава, че спирачните накладки са напълно износени и може да повредят спирачните дискове.

Специфичен предупредителен знак за спирачния диск е вибрацията при спиране. Това означава, че дисковете ви са необичайно износени и трябва да бъдат проверени и сменени.

Колко дълго издържат спирачните дискове?

По-трудно е да се прецени колко дълго издържат спирачните дискове, но един комплект може да измине от 130 000 до 190 000 км. По-реалистична оценка обаче е 80 000 км.

Как да удължим живота на спирачните дискове?

Като цяло продължителността на живота на спирачните дискове зависи от начина ви на шофиране и от това дали са предни или задни. Струва си да проверите и двата комплекта спирачни накладки и спирачни дискове, когато посещавате сервиза при съмнение за износването им. Ако единият комплект се е повредил, винаги има вероятност и другият също да е повреден. 

Заслужава си също така да следите за подмяната на спирачните накладки и дискове в сервизната книжка на автомобила си. По този начин винаги ще имате приблизителна представа кога да си запазите час за следващата проверка на спирачките.


Препоръчваме ви:

10 идеи за развлечение за баща и дъщеря

Направи си сам – Пейка от палета

Направи си сам – Къщичка за птици

Оставете коментар

Your email address will not be published.