Как да печелим от инвестиране в акции

Не забравяйте златното правило – никога всичко на едно място

Как да печелим от инвестиране в акции | Последните десетина години дадоха увереност на много хора, че инвестирането в акции не е чак толкова сложен процес и всеки може да опита. 

Тук ключовата дума е точно тази – да опита. Наистина, всеки може да трупа опит, но по-важното е зад него да стоят поне минимални познания за посоката, в която отивате. 

В крайна сметка как ще изберете в какво да инвестирате, ако нямате никаква идея как работи борсата, какви права ви дава притежаването на акции и произхождат ли от това някакви задължения? 

Ето какво е важно да знаете, преди да се хвърлите в това приключение. 

инвестиране в акции

Инвестирайте парите си в бизнес, който разбирате 

Това е може би най-ключовият съвет. Ще ви го дадат всички финансови консултанти. 

Каква е логиката зад него? Обяснението е много просто – вие сте специалист и много бързо ще хванете, ако се случва нещо тревожно. Всички знаем за ефекта на пеперудата. Освен това, всеки ден сме свидетели как дори само една новина или преместена бутилка могат да сринат акциите за минути. Когато сте направили инвестиции в бизнес, който добре разбирате, вие се позиционирате на челни позиции и вместо рисковете да управляват вас, вие управлявате тях. 

Ако не разбирате в какво да вложите парите си задръжте 

Тактика, която може и да не ви се стори по вкуса, особено, ако търсите бързи печалби, но замислете се! Какъв е смисълът да влагате пари в нещо, което утре може да рухне? Ако не сте наясно с рисковите фактори, не познавате индустрията и не можете да правите дори най-прости прогнози за дадена ниша, защо трябва да влагате парите си в нея? В такива случаи е далеч по-разумно да се образовате и да потърсите сигурна информация. 

Ако нещата не вървят добре, отървете се навреме

Този съвет е труден за следване, защото понякога с дадени инвестиции в акции ви свързват чисто сантиментални спомени, друг път – надежди, че всичко може да се поправи и цената им да тръгне нагоре. Има и трети вариант – вложили сте парите си в нещо, което на разбирате в дълбочина и не можете да направите обективна преценка накъде се развива то. Ако чуденето ви взима връх, най-вероятно е дошъл моментът да се отървете от тези инвестиции. 

След като направихме тези важни уговорки, идва моментът и за същинската част. 

инвестиране в акции

Как да печелим от инвестиране в акции

Как да печелим от инвестиране в акции | Първото и най-важно правило е да се научите да правите добри анализи и проучвания. Ако имате базови познания – използвайте ги на максимум, ако нямате – наемете си независим консултант. Неговата комисионна ще ви се изплати стократно, защото реално това е човекът, който ще ви предпази от фалит. Защо анализът е толкова важен? Защото той ви дава първата доза сигурност, че парите ви отиват на точното място. Един задълбочен преглед на поведението на дадена компания много бързо ще разкрие пред опитното око какви рискове носи инвестирането в техни акции.  

Внимавайте с изгряващите звезди

Това са компании, които са нови, но за сметка на това с неясно бъдеще. Те стъпват на борсовия пазар с обещания за бързи печалби и щедри дивиденти, но нямат никаква история зад гърба си, с която да докажат, че на тях може да се вярва. Това е игра за напреднали. Не е за всеки. Територията е запазена за богати хора, които нямат проблем да инвестират в акции на чисто нов стартъп и да загубят няколко хиляди или дори милиони.

инвестиране в акции

 

Колко пари ще ви трябват, за да инвестирате в акции още днес 

Как да печелим от инвестиране в акции | Това е сравнително лесен въпрос и верният отговор далеч не е “колкото повече, толкова по-добре”. 

Ако ще купувате акции за първи път, попрочели сте от тук – от там, били сте на няколко онлайн курса и се чудите какво да правите с бонуса си за коледните празници, не бързайте!

Като за начало 200-300 лв са напълно достатъчни, за да усетите адреналина и тръпката. Много по-важно е да заделите време за четене и проучване, добра подготовка и план. Непременно си отговорете и на въпроса – готов ли съм да изгубя тези пари без това да бутне мен и семейния ми бюджет? 

Едва след това, ако отговорът е “да” изберете компания и инвестирайте в нейните акции. 

Разбира се, не забравяйте златното правило – никога всичко на едно място. Харесайте си поне 2-3 компании, проучете историята им, вижте пред какви пазарни предизвикателства са изправени и действайте чак след това. 

Вярно е, че практиката учи най-добре, но още по-важно е да знаем готови ли сме ние самите да платим тази цена? И то не само във финансово изражение, но и в психическо. 


Научете oще от блога на Tatkovci.bg

Инвестиция по време на криза – Как да изберем?

С какво се характеризира един мъж според професията му?

Криптовалути – как започна всичко

Оставете коментар

Your email address will not be published.