Топ 4 Коли на бъдещето

Автомобилите се променят непрекъснато. Всяка година се появяват нови технологии, които бързо усъвършенстват ежедневните ни превозни средства, като добавят нови технологии, подобряват съществуващите функции или изцяло променят дизайна. Но какво можем да очакваме от бъдещите автомобили? Ще се подобрят ли бързо или сме усъвършенствали дизайна? Избрахме най-вълнуващите технологии, концепции и предстоящи модели за бъдещето на автомобилите.

#1 Коли на бъдещето: Tesla Cybertruck

Коли на бъдещето | Това не е истински преглед на футуристични автомобили без кибертоварача на Tesla! Този прословут автомобил беше представен още през 2019 г. , но наскоро беше отложен за пореден път, като новата дата за пускане в експлоатация е 2023 г.

Tesla Cybertruck е конструиран най-вече за да бъде устойчив. Използва се структурна обвивка от неръждаема стомана Ultra-Hard 30X Cold-Rolled, за да се втвърди рамката на автомобила. Това е сложен начин да се каже, че рамата на автомобила е много здрава. Това е и причината за заострения футуристичен дизайн на автомобила, тъй като студено валцованият метал губи голяма част от своята гъвкавост и пластичност.

Въпреки станалия вече печално известен видеоклип, в който Мъск с лекота унищожава прозорците на Cybertruck по време на представянето на Cybertruck, Tesla твърди, че здравината на автомобила обхваща и прозорците. Свръхздравото стъкло и композитният материал с полимерни слоеве предполагаемо абсорбират и пренасочват силата, като осигуряват безопасност на прозорците ви.

Tesla твърди също, че киберкамионът ще може да тегли над 6 350 кг – приблизително колкото е теглото на средностатистически африкански слон. Това е много впечатляваща статистика, но с оглед на многото отлагания, тя може и да успее да ги постигне. Сега просто трябва да видим дали ще излезе през 2023 г. , или ще бъде отложена отново.

Кола от бъдещето

#2 Коли на бъдещето: Meta Materials HUD

Дисплеите за глава (HUD) са един от онези класически научнофантастични тропи, които виждате отново и отново. На изложението CES 2022 марката Meta Materials показа такъв вид технология, използваща холография за показване на ключова информация директно в полезрението на водача. Meta Materials твърди, че това ще помогне на водача да се съсредоточи върху пътя, без да гледа надолу към конзолите на дисплея в автомобила.

HUD означава, че очите на водача няма да трябва да се приспособяват към различна яркост, когато превключват от пътя към инструментите в автомобила, и на теория ще подобри времето за реакция на водача, тъй като той винаги гледа пътя. Въпреки това, подобно на много други автомобилни технологии, тази технология е все още далеч и вероятно ще се нуждае от много одобрения, преди да може да бъде ефективно имплантирана в автомобилите.

Кола от бъдещето

#3 Hyundai Elevate

Коли на бъдещето | През 2019 г. на изложението CES Hyundai представи концептуалния автомобил Elevate. Този модел кола е сама по себе си уникална, тъй като предлага превозно средство, което съчетава колела с крака.

Това ще позволи на автомобила да се движи по начин, по който другите автомобили не могат- да се изкачва по стълби, за да може да влезе човек в инвалидна количка, да се вписва по-добре в паркоместа или да се движи по трудни обекти. Този автомобил наистина е УАУ! Това е и причината да попадне и в нашата класация за топ 4 коли на бъдещето. 

С тези крака автомобилът ще може да се изкачва и да се „разхожда“ дори там, където колелата не са полезни. „Когато се случи цунами или земетресение, сегашните спасителни автомобили могат да транспортират първите спасители само до ръба на отломките. Трябва да изминат останалата част от пътя пеша. „Elevate“ може да се движи на място и да се изкачва директно върху отломки от наводнения или части от срутени сгради“, казва Джон Су, вицепрезидент и ръководител на Hyundai Cradle.

Кола от бъдещето

#4 Canoo pickup

Коли на бъдещето | Canoo Pickup е друг автомобил, който като цяло изглежда съвсем нормално. С изключение на по-големия от средния преден прозорец, той лесно би могъл да мине за кола, каквато виждате всеки ден.

Този автомобил не разполага с безумна технология или множество екрани, а вместо това Canoo се фокусира върху функционалността. И точно тя го нарежда в класацията на топ 4 коли на бъдещето. Сигурни сме, че точно това му качество може да предизвика революция в автомобилната индустрия. Вижте защо!

Този модел е силно модулен, което позволява да се променят аксесоарите, размерите и функциите на покрива, както и да се удължава или прибира разтегателното легло, като по този начин се променя изцяло размерът на автомобила. Това означава, че можете да разполагате с по-малък автомобил, за да се движите с висока скорост в града, или да разгънете горната и задната част, за да осигурите максимално място за съхранение по време на пътуване.

В него има скрити чекмеджета, допълнителни контакти, соларни панели и интегрирано осветление от външната страна на автомобила – нищо особено напредничаво, но модулните функции на един автомобил са чудесна идея, която рядко виждаме.

Кола от бъдещето

 Научете повече за блога: Tatkovci.bg

Най-подходящите автомобили за бащи

Коли на лизинг – условия, предимства и недостатъци

Как да удължим живота на спирачните дискове?

Използвани източници: 

https://www.sciencefocus.com/future-technology/the-future-of-cars/

Оставете коментар

Your email address will not be published.