5 книги в помощ на личностното развитие

„7 навика на високоефективните хора“ от Стивън Кови

5 книги в помощ на личностното развитие | Кови споделя с читателите седем навика, които човек трябва да усвои. Книгата е едно прекрасно четиво в помощ на личностното развие на всеки човек, който иска да постигне ефективност във всяка една област на интереси.

Разбира се, това не е толкова лесно, колкото изглежда. Авторът подчертава факта, че трябва да преминем през промяна на парадигмата – фундаментална промяна в начина, по който възприемаме света и себе си.

5 книги в помощ на личностното развитие

Тази книга може да се чете като ръководство. Тя е пълна с практики и всичко останало, за да преминете през етапите, за да осъществите така желаната личностна промяна. Отчасти шокова терапия, отчасти неостаряваща духовна мъдрост, книгата на Кови е изпълнена с мъдрост, която действително има значение.

Не позволявайте заглавието на книгата да ви заблуди. Тя е за много повече от това да станете по-ефективни. Става дума за това да се превърнете в цялостна личност, която търси най-доброто не само в себе си, но и в хората около себе си. „7 навика на високоефективните хора“ е задължително четиво за всеки, който смята, че винаги има какво да научи.

„Изяж жабата“ от Браян Трейси

5 книги в помощ на личностното развитие | Всички знаем какво е усещането на разрушителна спирала, която често ни завихря надолу. Често ни се случва да имаме да свършим големи или сложни задачи, за които самата мисъл предизвиква съпротива. 

Не сме сигурни как и откъде да започнем и се чувстваме претоварени още преди да сме започнали. Лесно се разсейваме, за да се отървем от това усещане, само за да осъзнаем, че са минали часове – безценни часове – и да се окажем в същото положение като преди, все още не знаейки откъде и как да започнем, но сега и с чувство за вина, което се изразява в още по-голямо желание за разсейване.

5 книги в помощ на личностното развитие

За да разчупим чара на отлагането, преди да ни е парализирало, авторът на едноименната книга съветва читателя да изяде тази жаба. Какво на практика включва това действие:

  • да определим правилно приоритетите си;
  • да разделим по-големите задачи на по-малки;
  • да се научим кога да се справим първо с „голямата жаба“ или да започнем с нещо друго.

„Силата на настоящето“ от Екхарт Толе

„Силата на настоящето“ е още една прекрасна книга в помощ на личностно развитие. Авторът вдъхновява милиони хора по света да водят по-пълноценен и състрадателен живот чрез практикуване на осъзнатост. 

5 книги в помощ на личностното развитие

Това действие се състои от осъзнаване на момента без осъждане. На практика говорим за техника, която облекчава депресията, повишава емоционалната интелигентност и развива състраданието. 

„Силата на настоящето“ ни учи как да се освободим от привързаността си към определени мисли и състояния на ума, като по този начин изчистваме съзнанието си, за да приемем изцяло настоящия момент.

„Мисли и забогатявай“ от Наполеон Хил 

От издаването си през 1937 г. до днес книгата на Наполеон Хил е считана не само за четиво в помощ на личностното развитие, а и е все призната за истински шедьовър в световен мащаб. За книги за инвестиции в недвижими имоти посетете Bolgar.

Думата „богат“ може да означава, че тази книга е посветена на материалните придобивки, и макар че със сигурност обхваща тази област, тя е нещо много повече от това.

5 книги в помощ на личностното развитие

Това е може би първото изрично споменаване на позитивното мислене за това как да се грижим не само за парите в джоба си, но и за мислите в главата си. Тази книга е успяла да устои на разрухата на времето. Авторът обхваща всички основни техники – от планирането, вземането на решения и постоянството, до по-напредналите техники като автосугестията, трансмутацията и какво можем да научим от страха.

Това не е книга за забогатяване, а вечен наръчник, с който да откриете какво всъщност е важно. Както ясно се казва в началото, „богатството не винаги се измерва в пари!“

„Как да печелим приятели и да влияем на хората“ от Дейл Карнеги

5 книги в помощ на личностното развитие | Тази класика е издадена през 1937 г., главно в помощ на личностното развитие на продавачите, които по онова време продавали от врата на врата. С нея авторът иска да показже това, което всички ние интуитивно знаем:

5 книги в помощ на личностното развитие
  • Няма значение каква е професията ви или какво искате да постигнете. Ако се занимавате с някакъв вид бизнес, трябва да го насочите към другия човек.
  • Всеки иска да се чувства оценен и това е правилно. Ако се научите да полагате малки усилия, за да зарадвате някого, светът ще стане по-добър, независимо каква е целта ви.

Използвани източници:


Препоръчваме ви още:

Акции

Инструменти, които мъжът трябва да има у дома

Житейски уроци, на които да научим децата си

Оставете коментар

Your email address will not be published.