Как да инвестираме в акции

Акции | Ако сте готови да започнете да инвестирате на фондовата борса, но не сте сигурни какви са първите стъпки при инвестиране в акции, сте попаднали на правилното място.

Може би ще се изненадате да научите, че инвестиция от 10 000 долара в индекса S&P 500 преди 50 години днес би струвала почти 1,2 милиона долара. Инвестирането в акции, когато се прави добре, е сред най-ефективните начини за натрупване на дългосрочно богатство. Ние сме тук, за да ви научим как.

Има доста неща, които трябва да знаете, преди да се впуснете. Ето ръководство стъпка по стъпка за инвестиране в акции на фондовия пазар, което ще ви помогне да се уверите, че го правите правилно.

1. Определете подхода си за инвестиране

Първото нещо, което трябва да обмислите, е как да започнете да инвестирате в акции. Някои инвеститори избират да купуват отделни акции, докато други избират по-малко активен подход.

Опитайте това. Кое от следните твърдения ви описва най-добре?

 • Аз съм аналитичен човек и обичам да пресмятам числа и да правя проучвания.
 • Мразя математиката и не искам да пиша много „домашни“
 • Всяка седмица разполагам с няколко часа, които мога да отделя за инвестиране на фондовия пазар.
 • Обичам да чета за различните компании, в които мога да инвестирам, но нямам желание да се занимавам с математика.
 • Аз съм зает професионалист и нямам време да се уча да анализирам акции.

Добрата новина е, че независимо от това, с кое от тези твърдения сте съгласни, вие все още сте чудесен кандидат за инвеститор на фондовия пазар. Единственото, което ще се промени, е „как“

Акции

Как да инвестираме в акции

Индивидуални акции: Можете да инвестирате в индивидуални акции, ако – и само ако – имате време и желание да проучвате и оценявате акциите постоянно. Ако случаят е такъв, ние ви насърчаваме да го направите.

Напълно възможно е един умен и търпелив инвеститор да надмине пазара с течение на времето. От друга страна, ако неща като тримесечни отчети за приходите и умерени математически изчисления не ви се струват привлекателни, няма нищо лошо да изберете по-пасивен подход.

Индексни фондове: В допълнение към закупуването на отделни акции можете да изберете да инвестирате в индексни фондове, които следват индекс на акциите, например S&P 500. Когато става въпрос за активно срещу пасивно управлявани фондове, обикновено предпочитаме вторите (въпреки че със сигурност има и изключения). За инвестиции в недвижими имоти посетете Болгар Кепитъл.

Обикновено индексните фондове имат значително по-ниски разходи и на практика гарантират, че ще съответстват на дългосрочните резултати на базовите им индекси. С течение на времето индексът S&P 500 е постигнал обща възвръщаемост от около 10% на годишна база, а подобни резултати могат да доведат до натрупване на значително богатство с течение на времето.

Робо-съветници: Накрая, друга възможност, която набра популярност през последните години, е робо-съветникът.

Робо-съветникът е брокерска къща, която по същество инвестира парите ви от ваше име в портфейл от индексни фондове, подходящ за вашата възраст, толерантност към риск и инвестиционни цели. Не само, че роботният съветник може да избере инвестициите ви, но и много от тях ще оптимизират данъчната ви ефективност и ще правят промени автоматично с течение на времето.

2. Решете колко ще инвестирате в акции

Акции | Първо, нека да поговорим за парите, които не трябва да инвестирате в акции. Фондовата борса не е място за пари, които може да ви трябват през следващите минимум пет години. Макар че в дългосрочен план фондовият пазар почти сигурно ще се повиши, в краткосрочен план цените на акциите са твърде несигурни – всъщност спад от 20 % през дадена година не е нещо необичайно. През 2020 г. , по време на пандемията COVID-19, пазарът се срина с повече от 40% и се възстанови до рекордно високо ниво в рамките на няколко месеца.

Акции

3. Откриване на инвестиционна сметка

Акции | Всички съвети за инвестиране в акции за начинаещи не са ви от полза, ако нямате никакъв начин да купувате акции. За целта ви е необходим специализиран тип сметка, наречен брокерска сметка.

Откриването на брокерска сметка по принцип е лесно, но преди да изберете конкретен брокер, трябва да вземете предвид  тези две неща:

 • Вид сметка;
 • Сравнете разходите и функциите.
Акции

Разбира се, само в няколко параграфа не можем да разгледаме всичко, което трябва да вземете предвид при избора и анализа на акции, но ето важните концепции, които трябва да усвоите, преди да започнете:

 • Диверсифицирайте портфейла си.
 • Инвестирайте само в предприятия, които разбирате.
 • Избягвайте акции с висока волатилност, докато не усвоите инвестирането.
 • Винаги избягвайте акциите за жълти стотинки.
 • Научете основните показатели и концепции за оценка на акции.

Научете повече за блога на Tatkovci.bg

Инвестиция по време на криза – Как да изберем?

Топ 5 криптовалути, които да следим тази седмица

Защо IT кариерата набира популярност сред мъжете

Оставете коментар

Your email address will not be published.