Ден на бащата

декември 13, 2022

Ден на бащата | Денят на бащата не е официален празник. През 2021 г. се честваше на 20 юни, а през 2022 г. ще се празнува на 19 юни. 

Защо празнуваме деня на бащата?

Денят на бащата празнува и почита мъжете, които са прегърнали основната роля на бащинството. На този ден ние също благодарим на бащите за жертвите, които правят, за прегръщането на отговорността да отгледат и отглеждат деца и за предаността към семейството си. 

Ден на бащата

Кога е денят на бащата?

През 2021 г. Денят на бащата се отпразнува в неделя, 20 юни. Това се случи в същия ден на лятното слънцестоене. През 2022 г., това ще е на 19 юни. Не всички държави спазват деня на една и съща дата. Докато Денят на бащата се празнува в Индия, САЩ и други страни в третата неделя на 19-20 юни, други страни като Португалия, Испания, Хърватия и Италия, отбелязват Деня на 19 март. В Австралия, Нова Зеландия, Фиджи и Папуа Нова Гвинея Денят на бащата се празнува през месец септември.

Ден на бащата

Каква е историята на деня на бащата?

За разлика от Деня на майката, който има доста мрачен произход, Денят на бащата има сравнително леки корени – и всъщност е създаден от жена. Според историята през 1909 г. жена на име Сонора Дод. Прави опит да създаде официален еквивалент на Деня на майката за мъже .

Тя обикаля фирми, за да събере подкрепа за идеята си, и на 19 юни 1910 г. щата Вашингтон празнува първия по рода си Ден на бащата. Въпреки, че събитието вдъхновява президента Удроу Уилсън и президента Калвин Кулидж да призоват американците да признаят деня за татковците това все още не е официален празник. За съжаление ентусиазмът от честването не продължава дълго. През 20-те и 30-те години хората се опитват да премахнат Деня на майката и Деня на бащата и да ги заменят с „Ден на родителите“.

Тогава, по време на Голямата депресия, търговците правят тласък да комерсиализират празника в опит да спечелят пари по време на тежки финансови времена. И когато започна Втората световна война, хората започват да използват Деня като начин да отдадат почит на американските войски.

И накрая, десетилетия по-късно, на 1 май 1972 г., президентът Ричард Никсън подписва Прокламация, която обявява Деня на бащата за национален празник, с първото официално честване на 18 юни 1972 г. „Нека всеки американец направи този ден, повод за подновяване на любовта и благодарността, които носим към нашите бащи, увеличавайки се и трайни през всичките години“

Ден на бащата

Дейности за деня на бащата

Ден на бащата | Ако търсите нещо лятно за правене в уикенда на Деня на бащата, изпробвайте една (или повече) от идеите по-долу.

Отидете на риболов

Много добра идеа е да отидете на риболов за Деня на бащата. По съвпадение Денят на бащата попада под „Най-добри дни за риболов“  тази година.

Направете си къмпинг

Ден на бащата | Разбира се, къмпингът е друга страхотна лятна дейност, свързана с татко – и върви добре с риболов. Денят на бащата е същият ден като лятното слънцестоене, което означава, че това ще бъде най-дългият ден в годината, що се отнася до светлата част на деня. Въпреки, че това може да съкрати времето ви за гледане на звезди, все пак това ще направи специален ден.

Направете скара

С официалното пристигане на лятото, няма извинение да не направите скара.

Бащите са важна част в живота на всеки един от нас. Затова, както деня на майката, трябва да почитаме и деня на бащата, защото те са важна фигура за всяко едно семейство


Научете повече за блога на tatkovci.bg и zasemeistvoto.com

Как да отгледаме емоционално интелигентни деца?

Риболов – Ръководство за начинаещи

Връзката баща – син 

Оставете коментар

Your email address will not be published.