Стилове бира и развитието на напитката през вековете

декември 13, 2022

Стилове бира | Бирата е една от най-старите напитки, които хората са произвеждали. Първата потвърдена ечемична бира датира от 5-то хилядолетие преди Христа. Вярно е, че съвременните стилове на бира са развити предимно в Европа (особено в Германия). Но чрез изследвания вече знаем, че бирата е била използвана за първи път в древна Месопотамия. Ето някои от ключовите цивилизации, замесени в основата на бирата, която познаваме и обичаме днес.

Стилове бира и развитието на напитката

Шумерите

– Има някои теории, че варенето на бира се е случило в селището Годин Тепе ( съвременен Иран) още през 10 000 г. пр.н.е.Когато селското стопанство се е  развило за първи път в региона. Хората, които живеели в земята между реките Ефрат и Тигър, смятали бирата за много важна част от диетата си. Нарекли я „божествената напитка“ заради опияняващия му ефект. Първото доказателство за производството на бира идва от периода на шумерите около 4000 г. пр.н.е.. По време на археологически разкопки в Месопотамия е открита плоча, която показва, че селяните пият напитка от купа със сламки. 

Стилове бира и развитието на напитката

Вавилонците

– Следващата цивилизация, известна с консумацията на бира, също е от Месопотамия – хората от големия град Вавилон. Вавилонците произвеждат над 20 различни вида бира около 3000 г. пр.н.е.. Бирата също се смятала за божествена във Вавилон. Всеки гражданин е имал своята дневна доза бира в зависимост от богатството си. Напитката била толкова уважавана, че хората понякога получават заплата за работа с бира, вместо с пари. Тогава е нямало начин за филтриране на бирата, затова тя е била доста гъста и трудна за пиене.

Стилове бира и развитието на напитката

Египтяните

Стилове бира | Въпреки, че шумерите и вавилонците смятат бирата за свещена, едва ли е имало цивилизация която да обожава бирата толкова, колкото древните египтяни около 1500 г. пр.н.е. Египтяните са отлични пивовари и са работели върху вкуса на бирата стъпка по стъпка, за да бъде по-малко горчива и по-вкусна.

Стилове бира и развитието на напитката

Древна Гърция и Рим

-Стилове бира | Техниките за варене на бира са си проправили път от Египет до Гърция. По това време виното е толкова популярно, че напитката се е смятала за дар от боговете. Следователно бирата се е смятала за варварска напитка и подходяща само за по-ниски класи. 

Стилове бира и развитието на напитката

Научете повече от блога на Tatkovci.bg и на Mamcheta.bg

Топ 10: Най-популярните бири в България

Връзката баща – син 

Навес – Направи си сам

Оставете коментар

Your email address will not be published.