Топ 10: Най-популярните бири в България

декември 13, 2022

България, макар и сравнително малка страна, има доста голям брой марки бира. А по-долу в статията на „Tatkovci.bg“ ще ви представим 10 от най-популярните бири в България и тяхната история. 

Най-популярните пивоварни са Каменица (произведена в град Пловдив ), Загорка (произведена основно в Стара Загора) и Астика (Произведена в град Хасково ). Други забележителни марки са Столично (бира, произведена от Загорка), Шуменско (както лагер, така и червен ейл, произведени в гр. Шумен), Бургаско (произведено в гр. Бургас), Пиринско (варен в гр. Благоевград), Леденика (варен в гр. Мездра), Ломско (варен в гр. Лом), Болярка (варен в гр. Велико Търново) и Бритос (варен в гр. Велико Търново).

Топ 10: Най-популярните бири в България | Какви са ползите и вредите от бирата?

Бира е един от най-популярните алкохолни напитки в света и често се консумира в различни културни и социални контексти. Въпреки че консумацията на бира може да донесе някои поуки и удоволствия, тя също така има и някои отрицателни ефекти върху човешкото тяло.

Ползи от консумация на бирата:

Релаксация и удоволствие: Бирата често се асоциира с релаксация и удоволствие. Умерената консумация на бира може да помогне за намаляване на стреса и подобряване на настроението.

Социална активност: Бирата често се консумира в социални среди и с приятели. Тя може да създаде по-приятна и релаксираща обстановка, където хората могат да се насладят на общуване и разговори.

Ниско съдържание на алкохол: В сравнение с твърдите алкохолни напитки, бирата има по-ниско съдържание на алкохол. Това прави по-малко вероятно да се консумира в прекомерни количества и да доведе до опасностите от натравяне с алкохол.

Полезни съставки: Бирата съдържа някои полезни съставки, като антиоксиданти и витамини B, които могат да имат благоприятни ефекти върху организма при умерена консумация.

Минусите от консумацията на бира за човешкото тяло:

Злоупотреба и зависимост: Един от най-големите недостатъци на бирата е възможността за злоупотреба и зависимост. Прекомерната и честа консумация на алкохол, включително и бира, може да доведе до алкохолизъм, което е сериозно заболяване със сериозни здравословни последици.

Калории: Бирата съдържа много калории, особено ако се консумира в големи количества. Това може да допринесе за натрупването на излишни килограми и проблеми със затлъстяване.

Увреждане на печеницата: Алкохолът, включително и този в бирата, може да увреди черния дроб и да доведе до цироза или други чернодробни заболявания при дългосрочна консумация или злоупотреба.

Влияние върху кръвното налягане: Постоянната и умерена консумация на бира може да повиши кръвното налягане, което е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания.

Интеракции с лекарства: Алкохолът в бирата може да взаимодейства с определени лекарства и да намали тяхната ефективност или да предизвика нежелани ефекти.

Изводът е, че умерената консумация на бира може да бъде удовлетворителна и дори ползотворна, но злоупотребата с нея може да доведе до сериозни здравословни проблеми. 

Преди да решите да консумирате бира или другa алкохолna напитка, е важно да обмислите своите индивидуални нужди и ограничения, да се консултирате с лекар и да спазвате умереността.

1. Най-популярните бири в БългарияБолярка

Най-популярните бири в България | Производственият комплекс има дълга история. В края на XIX век фабриката е построена и оборудвана с немска и чешка техника. Компанията е кръстена на основателите за повече от половин век – до 1948 година. След това, в резултат на национализацията, фабриката става държавна собственост и първо е преименувана на „Балкан”, а през 1992 г. – на „Великотърновско пиво”. През 60-70 години на миналия век заводът претърпява основна реконструкция на производствени съоръжения и инфраструктура.

След 1996 г. градската пивоварна е включена в процеса на приватизация и към 2000 г. става акционерно дружество с новото име „Болярка ВТ“, основният акционер (90% от акциите) на което, е българска компания „Мел инвест холдинг“.

Бира

2. Бритос

Пивоварната „Бритос“ е в град Велико Търново и отваря врати сравнително скоро – през 2012 година. Намира се на площ от 13 декара, а съоръжението и инсталацията са едни от най-модерните на целия Балкански полуостров. Производственият капацитет за една година е 20 млн. литра.

Техниката, която се използва в пивоварна „Бритос“ е немска, белгийска и швейцарска, а 30 души се грижат за работния процес в завода.

Рецептата на единствената марка бира Britos е разработена с участието на специалисти от Берлинския институт по пивоварство. Дружеството е регистрирано през 2008 година под името „Мегапак ВТ“ ООД. През 2012 година се преименува на „Бритос“ ЕООД. Името „Бритос“ пък е вдъхновение от думата, с която древните траки са наричали своята бира.

Бира

3. Най-популярните бири в БългарияЗагорка

Най-популярните бири в България | Това е българска марка бира от град Стара Загора. Вари се в пивоварна Загорка.

Компанията е основана през 1902 г., по чешки традиции, от завърнал се от Прага лекар. Сегашната пивоварна е открита през 1958 г. и от 1994 г. е собственост на Heineken. Компанията произвежда три български марки (Загорка, Ариана и Столично) и три лицензирани марки (Heineken, Amstel и Desperados). Марката „Загорка“ има три варианта – „Загорка Special“ и две занаятчийски бири – „Загорка“ Reserve и „Загорка“ Fusion. Първоначално етикетът е написан на кирилица, с период на припокриване в края на 90-те години, а в момента е написан предимно на латиница.

Бира

4. Каменица

Историята на бирата „Каменица“ стартира през 70-те години на 19 век. Тогава швейцарците Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер пристигат на Балканския полуостров. По това време вече техният приятел и сънародник Кристиан Август Бомонти се е установил в Цариград и е създал бирена фабрика, като планира такава да има и в Пловдив.

Тримата пристигат в Пловдив през 1879 г. и започват да произвеждат бира в малка работилница в квартал „Алтъ тепе“, като на ден са успявали да бутилират по 1 хектолитър. През 1881 г. започват изграждането на модерна за времето си пивоварна фабрика. По това време на мястото имало махала, която гърците наричали „Петрица“, а в България се казвала „Каменица“. През вековете това е била каменна мина, която е зареждала града с нужните строителни материали.

През 1881 г. е регистрирана марката „Каменица“, а през 1883 г. пивоварната в града отваря врати. През годините тя сменя собствеността си няколко пъти. От 2012 година е собственост на американо-канадската фирма „Molson Coors“.

Бира

5. Най-популярните бири в БългарияАстика

Най-популярните бири в България | Tърговска марка българска бира, тип лагер, която се произвежда от пивоварната „Каменица“ АД, гр. Пловдив, собственост на американо-канадската пивоварна компания „Molson Coors“.  Бирата  се появява на българския пазар през 1980 г., като част от портфолиото на Пивоварен завод „Хасково“. Наименованието „Астика“ произлиза от името на тракийското племе асти, населявало района на Източните Родопи.

Марката бързо се налага както в страната, така и в чужбина и печели международна популярност. „Астика“ печели пет поредни златни медала през периода 1981 – 1985 г. на Международното изложение „Monde Selection“. През 2001 г. хасковското дружество „Астика“ АД се слива в „Каменица“ АД и марката „Астика“ става част от портфолиото на пловдивската пивоварна. Дълги години марката поддържа постоянен пазарен дял благодарение на утвърдената „златна“ слава от времето на социалистическото минало и запомнящия се пазарен слоган – „На една ръка разстояние“. 

Най-популярните бири в България

6. Столично

„Столично“ е единствената българска бира в стил „бок бира“. Това, което я отличава, е тъмният ѝ червеникаво кафяв цвят с гранатови отблясъци. Най-големият ѝ отличителен белег обаче е силният аромат на карамел, както и силните нотки на кафе във вкуса.

„Столично“ е бира, която към момента се произвежда в пивоварната в Стара Загора. Собственост е на международната пивоварна компания „Хайнекен“. Бирата се прави по оригинална рецепта на майстори пивовари от Пивоварната „Ариана“, която от своя страна е наследник на чешката пивоварна на Братя Прошек. Използват се само тъмни малцове. При производственият процес се отличава продължителната ферментация, отлежаването и използването само на висококачествени хмел, мая и тъмни малцове.

Преди 2006 година бирата се предлага в кенове, както и наливна. Именно тогава от пивоварната решават да заложат и на стъклени бутилки от 500 мл. От производителя съветват бирата да бъде охладена до 5°C и да бъде сервирана в чаша тип „лале“.

Най-популярните бири в България

7. Най-популярните бири в БългарияШуменско

Шуменско е българска марка бира от град Шумен . Пивоварната е основана през 1882 г. от търговци от Шумен и чешки майстор пивовар Франтишек Милде. Между 1900 г. и 1907 г. бирата Шуменско успява да спечели не един и два златни медала. Пивото е наградено на конкурси в Париж, Сен-Луис, Лиеж, Лондон, Милано и други.

Първият голям успех за бирата идва през 1917 година, когато пивото е избрано за „първа официална бира на царския двор“. 1940 г. също е важна, както за бирата, така и за българския рекламен сектор. Именно тогава се появява първата реклама в България на бира. Точно така – тя е на Шуменско и се „върти“ по киносалоните у нас. През 60-те години на миналия век Шуменско се превръща и в официалното пиво на „Балкантурист“, като се сервира по време на полети на родните самолети.

80-те години на миналия век са не по-малко успешни за пивоварната. Тя грабва пет златни медала от Световната организация по качеството „Монд Селекцион“. През 2004 година заводите на Шуменско и Пиринско биват обединени под името „Карлсберг България“. Компанията се изстрелва и бързо се превръща в една от най-динамично развиващите се компании у нас. Към момента компанията разполага с близо 500 служители.

Най-популярните бири в България

8. Бургаско

„Бургаско“ е търговска марка българска бира, тип лагер, която се произвежда от пивоварната „Каменица“ АД, гр. Пловдив, собственост на американо-канадската пивоварна компания „Molson Coors“. След събарянето на пивоварната „Каменица“ в Пловдив през 2015 г. всички бири на компанията се произвеждат в Хасково в пиповарна „Астика“. Бирата „Бургаско“ се появява на българския пазар през 1971 г. като марка на Пивоварен завод „Бургаско пиво“, гр. Бургас. „Бургаско“ е неделимо свързано с Бургас и морето, затова и етикетът съдържа елементи, символи на морския град.

По тази причина „Бургаско“ е и единствената марка, чийто етикет е запазил почти същия вид от създаването ѝ до наши дни. „Бургаско пиво“ АД е придобито от белгийския пивоварен концерн „Интербрю“, който придобива и пивоварните „Каменица“ АД и „Астика“ АД. През 2002 г. „Интербрю“ закрива бургаската пивоварна и оттогава бирата „Бургаско“ се произвежда в Хасково. 

Най-популярните бири в България

9. Пиринско

„Пиринско“ е търговска марка българска бира, тип лагер, която се произвежда в Благоевград от пивоварната „Карлсберг България“ АД, гр. София, собственост на международната пивоварна компания „Карлсберг Груп“. Фабриката в Благоевград е основана през 1967 г. като бутилиращо предприятие, като от 1971 г. произвежда бира под марката „Пиринско пиво“. През ноември 2002 г. датския пивоварен концерн „Карлсберг Брюърис“ придобива 67% от акциите на „Пиринско пиво“ АД. „Карлсберг Брюърис“ инвестира над 30 милиона лева в модернизация на производствените мощности и за привеждане на производството към стандартите на датската компания.

„Пиринско“ става част от международното портфолио на датския пивоварен концерн „Карлсберг“. През септември 2004 г. „Пиринско пиво“ АД се влива в „Шуменско пиво“ АД. Бирата се произвежда и бутилира в пивоварната в гр. Благоевград. „Пиринско“ е сред основните търговски марки в портфолиото на „Карлсберг България“ АД.

Най-популярните бири в България

10. Леденика

„Леденика“ е търговска марка на българска бира, тип лагер, която се произвежда от „Леденика България 1964″ ЕООД. Бирата е наименувана на пещерата Леденика, намираща се недалеч във Врачанския Балкан. Произвежда се от пивоварната в Мездра, започнала производството си през 1964 година след преустройство на спиртоварната в града. Имала е цех за бутилиране и във Видин. Годишното производство достига 45 милиона литра бира през 1980-те години.

След модернизация произвежда до 55 милиона литра годишно, като заема 3-то място в страната с пазарен дял от 6 % през 1999 г. След продължителни финансови проблеми от 2009 г., прекъсвания и окончателно спиране на производството (2012 г.) пивоварната „Леденика“ е купена от дружеството „Леденика България 1964″ ЕООД през 2013 година. Обновеният завод е открит официално на 24 юни 2014 г. с капацитет 400 хил. хектолитра пиво годишно, който ще бъде удвоен след планирано разширение.

Най-популярните бири в България

Това бяха най-популярните бири в България, които може да срещнете във всеки маркет, магазин, бутка и заведение. А вие коя бира сте пробвали?


Научете повече за блога на Tatkovci.bg

Какво вбесява мъжете?

Вредни навици – Как да ги преборим?

Стилове бира и развитието на напитката през вековете

Оставете коментар

Your email address will not be published.