Топ 10: Най-популярните бири в България

декември 13, 2022

България, макар и сравнително малка страна, има доста голям брой марки бира. А по-долу ще ви представим 10 от най-популярните бири в страната ни и тяхната история. 

Най-популярните пивоварни (всички произвеждат едноименни лагери) са Каменица (произведена в град Пловдив ), Загорка (произведена основно в Стара Загора) и Астика (Произведена в град Хасково ). Други забележителни марки са Столично (бок бира, произведена от Загорка), Шуменско (както лагер, така и червен ейл, произведени в гр. Шумен), Бургаско (произведено в гр. Бургас), Пиринско (варен в гр. Благоевград), Леденика (варен в гр. Мездра), Ломско (варен в гр. Лом), Болярка (варен в гр. Велико Търново) и Бритос (варен в гр. Велико Търново).

1. Борялка

– Производственият комплекс има дълга история. В края на XIX век фабриката е построена и оборудвана с немска и чешка техника. Компанията е кръстена на основателите за повече от половин век – до 1948 година. След това, в резултат на национализацията, фабриката става държавна собственост и първо е преименувана на „Балкан”, а през 1992 г. – на „Великотърновско пиво”. През 60-70 години на миналия век заводът претърпя основна реконструкция на производствени съоръжения и инфраструктура.

След 1996 г. градската пивоварна е включена в процеса на приватизация и към 2000 г. става акционерно дружество с новото име „Болярка ВТ“, основният акционер (90% от акциите) на което е българска компания „Мел инвест холдинг“.

Бира

2. Бритос

– Името „Бритос“ идва от стара тракийска дума, с нея се е наричала бира. Построената през 2012 г. пивоварна „Бритос“ е най-младата в бранша, с годишно производство от 20 милиона литра. Заводът е оборудван с модерна немска, белгийска и швейцарска техника. В завода работят 30 души. Рецептата на единствената марка бира Britos е разработена с участието на специалисти от Берлинския институт по пивоварство. Собственикът на фирмата е частно лице.

Бира

3. Загорка

– Това е българска марка бира от град Стара Загора. Вари се в пивоварна Загорка.

Компанията е основана през 1902 г., по чешки традиции, от завърнал се от Прага лекар. Сегашната пивоварна е открита през 1958 г. и от 1994 г. е собственост на Heineken. Компанията произвежда три български марки (Zagorka, Ariana и Stolichno ) и три лицензирани марки ( Heineken, Amstel и Desperados ). Марката „Zagorka“ има три варианта – Zagorka Special и две занаятчийски бири – Zagorka Reserve и Zagorka Fusion. Първоначално етикетът е написан на кирилица, с период на припокриване в края на 90-те години, а в момента е написан предимно на латиница.

Бира

4. Каменица

– е една от най-продаваната български бира, наред с Хайнекен и Астика със седалище в град Хасково. Създадена е през 1881 г. и в момента е собственост на мултинационалната Molson Coors. Пивоварната предлага голямо разнообразие от лагер и тъмни бири. Неговият лозунг е „Мажете знаеш защо“. Каменица има 18% дял от българския пазар на бира през 2005 г. Фирмата е спонсор на националния отбор на България по футбол .

Бира

5. Астика

  търговска марка българска бира, тип лагер, която се произвежда от пивоварната „Каменица“ АД, гр. Пловдив, собственост на американо-канадската пивоварна компания „Molson Coors“.  Бирата  се появява на българския пазар през 1980 г., като част от портфолиото на Пивоварен завод „Хасково“. Наименованието „Астика“ произлиза от името на тракийското племе асти, населявало района на Източните Родопи.

Марката бързо се налага както в страната, така и в чужбина и печели международна популярност. „Астика“ печели пет поредни златни медала през периода 1981 – 1985 г. на Международното изложение „Monde Selection“. През 2001 г. хасковското дружество „Астика“ АД се слива в „Каменица“ АД и марката „Астика“ става част от портфолиото на пловдивската пивоварна. Дълги години марката поддържа постоянен пазарен дял благодарение на утвърдената „златна“ слава от времето на социалистическото минало и запомнящия се пазарен слоган – „На една ръка разстояние“. 

Бира

6. Столично

– Столично е българска Бок бир, произведена от пивоварна Загорка от 2004 г. насам. Бирата първоначално се произвеждаше в София е Пивоварна Ариана.

Бира

7. Шуменско

– Шуменско е българска марка бира от град Шумен . В пивоварната е основана през 1882 г. от търговци от Шумен и чешки майстор пивовар Франц Милде.

Бира

8. Бургаско

– „Бургаско“ е търговска марка българска бира, тип лагер, която се произвежда от пивоварната „Каменица“ АД, гр. Пловдив, собственост на американо-канадската пивоварна компания „Molson Coors“. След събарянето на пивоварната „Каменица“ в Пловдив през 2015 г. всички бири на компаниятасе произвеждат в Хасково в пиповарна „Астика“. Бирата „Бургаско“ се появява на българския пазар през 1971 г. като марка на Пивоварен завод „Бургаско пиво“, гр. Бургас. „Бургаско“ е неделимо свързано с Бургас и морето, затова и етикетът съдържа елементи, символи на морския град.

По тази причина „Бургаско“ е и единствената марка, чийто етикет е запазил почти същия вид от създаването ѝ до наши дни. „Бургаско пиво“ АД е придобито от белгийския пивоварен концерн „Интербрю“, който придобива и пивоварните „Каменица“ АД и „Астика“ АД. През 2002 г. „Интербрю“ закрива бургаската пивоварна и оттогава бирата „Бургаско“ се произвежда в Хасково. 

Бира

9. Пиринско

– „Пиринско“ е търговска марка българска бира, тип лагер, която се произвежда в Благоевград от пивоварната „Карлсберг България“ АД, гр. София, собственост на международната пивоварна компания „Карлсберг Груп“. Фабрика в Благоевград е основана през 1967 г. като бутилиращо предприятие, като от 1971 г. произвежда бира под марката „Пиринско пиво“. През ноември 2002 г. датския пивоварен концерн „Карлсберг Брюърис“ придобива 67 % от акциите на „Пиринско пиво“ АД. „Карлсберг Брюърис“ инвестира над 30 милиона лева в модернизация на производствените мощности и за привеждане на производството към стандартите на датската компания.

„Пиринско“ става част от международното портфолио на датския пивоварен концерн „Карлсберг“. През септември 2004 г. „Пиринско пиво“ АД се влива в „Шуменско пиво“АД. Бирата се произвежда и бутилира в пивоварната в гр. Благоевград. „Пиринско“ е сред основните търговски марки в портфолиото на „Карлсберг България“ АД.

Бира

10. Леденика

– „Леденика“ е търговска марка на българска бира, тип лагер, която се произвежда от „Леденика България 1964″ЕООД. Бирата е наименувана на пещерата Леденика, намираща се недалеч в планината Врачански Балкан. Произвежда се от пивоварната в Мездра, започнала производството си през 1964 година след преустройство на спиртоварната в града. Имала е цех за бутилиране и във Видин. Годишното производство достига 45 милиона литра бира през 1980-те години.

След модернизация произвежда до 55 милиона литра годишно, като заема 3-то място в страната с пазарен дял от 6 % през 1999 г. След продължителни финансови проблеми от 2009 г., прекъсвания и окончателно спиране на производството (2012 г.) пивоварната „Леденика“ е купена от дружеството „Леденика България 1964″ЕООД през 2013 година. Обновеният завод е открит официално на 24 юни 2014 г. с капацитет 400 хил. хектолитра пиво годишно, който ще бъде удвоен след планирано разширение.

Бира

Това бяха най-популярните бири в България, които може да срещнете във всеки маркет, магазин, бутка и заведение. А вие коя бира сте пробвали?


Научете повече за блога на Tatkovci.bg

Какво вбесява мъжете?

Вредни навици – Как да ги преборим?

Стилове бира и развитието на напитката през вековете

Оставете коментар

Your email address will not be published.