Нови технологии | Кои са най-добрите?

август 11, 2023

Интересувате се от новите технологии и искате да сте в крак с времето? Ние от “tatkovci.bg” сме ви подготвили нашите топ 7 нови технологии!

Приятно четене!

Съдържание:

1. Изкуствен интелект и Автоматизация | Нови технологии

нови технологии

В днешно време изкуственият интелект е най-злободневната тема за всички работници и управители. А как всъщност изкуственият интелект влияе на индустрията? 

Нещо, което стана изключително популярно е Хипер Автоматизацията

Това е процес на иновативни разработки, които ускоряват и опростяват задачи чрез минимално използване на човешка сила и знания. 

Хипер Автоматизацията включва цифрова или интелектуална автоматизация, която помага на компаниите да работят с големи потоци от информация и да я извличат ефективно. 

Професиите, търсени в тази област, включват архитект на приложения, специалист по машинно обучение, инженер по данни и архитект на предприятия. 

В съвременните технологии включващи хипер автоматизацията влизат автоматизация на процесите с помощта на роботи, изкуствен интелект и машинно обучение, когнитивна автоматизация на процесите и софтуер за правилно управление на процесите. 

По този начин, хипер автоматизацията цели да опростява и автоматизира бизнес процесите, като комбинира иновации и специализирани технологии. 

Това може да се прилага чрез различни методи като използване на езиков модел за подобряване на обслужването на клиенти и системна интеграция за интегриране на цифрови технологии в работните процеси на бизнеса.

Подобряването на производителността на служителите на дадена компания може да се осъществи чрез включване на технологии в трудоемки процеси. 

Чрез това внедряване се намалява ръчната работа и се подобрява производителността. Системната интеграция ще позволи на компанията да интегрира всяка цифрова технология в работните процеси на бизнеса.

2. Блокчейн | Нови технологии

нови технологии

Блокчейн все още актуален ли е през 2023 г.?

Простият отговор на този въпрос е „да“. 

Това е така въпреки факта, че все още зараждащото се блокчейн пространство стана свидетел на някои сериозни предизвикателства. 

Например, настъпването на „крипто зимата“ и неуспешните алгоритмични „стабилни монети“ през 2022 г. 

За 2023 г. консенсусът сред експертите е, че с усъвършенстването на блокчейн технологията тя ще играе по-голяма роля в обществото и икономиката.

Предимствата на блокчейн са причините, поради които той се счита за критичен елемент на следващата технологична революция. 

Неговите приложения се разпростират отвъд криптовалутите в много сектори. 

Сред тях са здравеопазването, електронната търговия, издателската дейност, финансите и застраховането и др. 

По данни на Grand View Research световният пазар на блокчейн технологии се очаква да достигне 1 432 млрд. долара до 2030 г. със сложен годишен темп на растеж (CAGR) от 85,9% между 2022 и 2030 г.

3. Квантови компютри и изчисления

В момента тече световна надпревара за разработване на квантови изчисления в голям мащаб.

Квантовите изчисления, които използват субатомни частици за създаване на нови начини за обработка и съхранение на информация, са огромен технологичен скок.

Тази технология се очаква да ни донесе компютри, способни да работят трилион пъти по-бързо от най-бързите традиционни процесори, налични днес.

Потенциалната опасност от квантовите изчисления е, че те могат да направят безполезни настоящите ни практики за криптиране.

Така че всяка държава, която разработи квантови изчисления в голям мащаб, може да разбие криптирането на други държави, предприятия, системи за сигурност и др. 

Това е тенденция, която трябва да се наблюдава внимателно през 2023 г., тъй като държави като САЩ, Обединеното кралство, Китай и Русия влагат сериозни средства в разработването на квантови изчислителни технологии.

4. Разширена и виртуална реалност | Нови технологии

нови технологии

Най-вероятно всички сте чували за виртуална реалност (VR), но знаете ли какво е разширена реалност (AR)?

Все пак за тези, които не знаят VR е компютърна симулация, където човек може да съществува в напълно различна реалност.

AR от друга страна е малко по-различна. 

Наскоро бяха представени пред света нов вид очила – когато ги сложиш можеш да отвориш всякакви видове приложения и да контролираш действията в приложения само с размах на ръцете без нужда от докосване или клавиатура.

Накратко AR е нещо като проекция на компютърни графики върху реалния свят.

Според експерти, тази технология има по-голямо бъдеще от виртуалната реалност, поради практичността и удобството, които предоставя.

И VR-ът не изостава. С помощта на мултимилиардни компании като МЕТА, виртуалната реалност се развива с огромна скорост.

5. Биометрични данни | Нови технологии

Биометричните данни използват биологичните и поведенческите характеристики на дадено лице, за да установят неговата самоличност. 

Тези характеристики могат да включват пръстови отпечатъци, модели на ириса или ретината, черти на лицето, гласови модели, геометрия на ръцете и ДНК.

Концепцията за биометрия съществува от векове, но неотдавнашният технологичен напредък позволи разработването на по-сложни и точни системи. 

Биометричната технология се използва широко в различни отрасли, включително правоприлагането, здравеопазването, финансите и държавното управление.

Биометричните данни се използват  по-често за идентификация в ежедневния ни живот.

Преди, този тип технология е била запазена само за големи правителства, но през 2023 няма да се изненадате, ако Ви помолят да запишете видео или да направите снимка и на лицето си при изпращане на лична карта.

Всичко това се прави, за да може фирмата, с която работите, да е сигурна във Вашата идентичност

6. Роботите ще станат по-човечни | Нови технологии

нови технологии

През 2023 г. роботите ще заприличат още повече на хората – по външен вид и възможности. 

Тези видове роботи ще се използват в реалния свят като посрещачи на събития, бармани, портиери и придружители на възрастни хора. 

Те също така ще изпълняват сложни задачи в складове и фабрики, тъй като ще работят заедно с хората в производството и логистиката.

Една компания работи усилено за създаването на робот, подобен на човека, който ще работи в домовете ни. 

На Деня на изкуствения интелект в Tesla (Тесла) през септември 2022 г. Илън Мъск показа два прототипа на хуманоидния робот Оптимус (Optimus) и заяви, че компанията ще бъде готова да приема поръчки през следващите 3 до 5 години. 

Роботът може да изпълнява прости задачи като вдигане на предмети и поливане на растения – така че може би скоро ще можем да имаме „роботизирани прислужници“, които да помагат вкъщи.

7. Напредък в зелените технологии 

Едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправен светът в момента: 

Да ограничим въглеродните емисии, за да можем да се справим с климатичната криза.

През 2023 г. очаквайте непрекъснат напредък в областта на зеления водород.

Нов източник на енергия, който изгаря чисти горива и произвежда почти нулеви емисии на парникови газове. 

Шел (Shell) и RWE, две големи европейски енергийни компании, създават първия голям зелен тръбопровод от вятърни централи в Северно море.

Ще видим и напредък в разработването на децентрализирани енергийни мрежи.

Разпределеното производство на енергия по този модел осигурява система от малки генератори на електроенергия и съхранение, които са разположени в общини или отделни къщи. 

Така, че да могат да осигуряват енергия, дори ако основната мрежа не е налична. 

В момента енергийната ни система е доминирана предимно от огромни газови и енергийни компании, но инициативите за децентрализирана енергия имат потенциала да демократизират захранването в световен мащаб, като същевременно намалят въглеродните емисии.

Това бяха най-новите технологии за 2023г., ако тази статия Ви е харесала прочетете “Модерни технологии през 2022 година” и сравнете разликите.

А ако темата за новите технологии Ви интересува прочетете: “Защо IT кариерата набира популярност сред мъжете

Оставете коментар

Your email address will not be published.