Колоездене – перфектният семеен спорт

Колоездене | Най-голямата полза е, че учи на ред и дисциплина 

Колоезденето е спорт, който увлича, не изисква супер специални умения и много лесно може да запали цялото семейство. Със сигурност сте срещали цели фамилии, докато се разхождате в гората и сте се чудели откъде този ентусиазъм. 

Отговорът е прост – мама и татко са се включили с личния си пример още в първите детски години. Те не са останали твърде дълго в позицията на хората, които придържат колелото и утешават за ожулените колене. 

Децата на свой ред много бързо са разбрали колко нови хоризонти и дестинации могат да покорят заедно и готово – магията е факт. И все пак, ако се питате защо точно този спорт, а не например, игра на топка или федербал, ето три много сериозни и основателни причини. 

Защо точно колоездене?

 

  1. Гори много калории. Спокойно можем да спрем дотук, но все пак нека не бъдем голословни. Според различни източници само за един час може да се разделите с над 600 калории. С други думи казано – час или два прекарани на колело изпращат в историята обилната ви следобедна закуска. 
  2. Помага за развитието на координацията и вестибуларния апарат. Ако имате малки деца със сигурност знаете колко е важно това. Колоезденето е ефективно и забавно, а най-важното е, че децата виждат само частта с удоволствието. Въпреки това, няма родител, който да не отчита ползите от този спорт. 
  3. Помага за повишаване на имунитета. Децата с астма са най-добрият пример. За тях колоезденето, заедно с плуването, са двата най-препоръчвани спорта. Причината е, че помагат на белите дробове да увеличават обема си. 
Майка и баща карат колело с дъщеря им

Какви са ползите от колоезденето?

Движение, въздух и независимост за цялото семейство. Дори да нямате лична кола можете да използвате специалните вагони на железниците. В тях можете да оставите колелата си и да се возите спокойно до крайната дестинация. 

Може би най-често изтъкваната полза е, че колоезденето учи на дисциплина и ред. В крайна сметка не можете да направите много, ако петгодишният ви син внезапно се тръшне и каже, че не може повече. Няма как да го метнете на гръб, а колелото му да сложите незнайно къде. Единственият шанс е да направите хубава, зареждаща почивка, да добавите към нея смислен мотивационен разговор и след това да продължите отново. 

Не забравяйте, че по този начин превръщате децата си в част от една общност, която говори универсален език в цял свят. Приключенията с колела са незабравими и много бързо сближават абсолютно непознати хора. 

Как да изберем маршрутите за колоездене

Най-важното правило в планината всъщност е закон – групата се движи с темпото и възможностите на най-слабия участник. При организирането на семейната неделна екскурзия това трябва да е водещ принцип. 

Ето и един бърз пример – имате две деца – на 8 и 12 години, както и двама родители. Майката е в по-добра техническа форма, таткото не чак толкова – задъхва се е и отдавна не е тренирал. 

С кого ще трябва да се съобразите? Вероятно си мислите, че това е детето на 8 години, но не е точно така. Общото темпо трябва да бъде според възможностите на бащата, за когото вече стана ясно, че не е в най-добра спортна форма. Децата априори са по-жилави и при тях не телата, а мотивацията поднася най-много изненади. 

Другото важно нещо, което задължително трябва да вземете предвид е самият маршрут. Той трябва да е избран така, че да не подлага на свръхизпитания нито един от участниците. Повече равнина, по-малко изкачване и силно пресечен терен. Не забравяйте, че цялото семейство трябва да има сили и да се върне отново по същия маршрут. Това ви дава отговор и за неговата дължина. Ако децата са малки просто го разделете на две. 

Майка и баща учат детето си как да кара колело

Колоездене | Нужна ли е скъпа екипировка за колоездене

Не, изобщо не ви е нужна скъпа каска, наколенки и разни излишни екстри по колелото. Това, което ви трябва се заключава в думата “надеждност”. Всички лични предпазни средства трябва да са на приемлива цена, закупени от добър спортен магазин и без да правите компромис с качеството. 

Какво друго освен каска и наколенки ще ви трябват? 

Със сигурност светлоотразителна жилетка и звънец. Децата трябва да получат допълнителни инструкции как и кога да го използват. 

Баща и дъщеря си правят селфи

Колоездене | Как да караме колело безопасно 

Задължително децата трябва да са в средата, а родителите в началото и в края на колоната. В града условията са по-трудни и там децата не бива да карат колело сами, дори когато това се случва върху обозначените за това велоалеи. 

Колоезденето е спорт като всеки друг – спазваме етика на движение, като се съобразяваме с другите участници и с възможностите на най-слабо подготвения колоездач в нашата колона. Не предприемаме рискови изпреварвания, внимаваме с колите и пешеходците и най-важното – спазваме безусловно и без коментар правилата и командите на водача. 

Ако трябва да има едно единствено условие, което да ви подскаже дали децата са готови за това приключение, нека то бъде точно това. 

Ако умеят да спазват правилата, зададени от водача, значи всичко ще бъде наред. 


Разберете повече за блога на tatkovci.bg и zasemeistvoto.com

Интересни домашни занимания – Какво да правим у дома?

Екопътеки, подходящи за семейни разходки

Направи си сам – тапицерия

Оставете коментар

Your email address will not be published.