Детски стол за кола – с какво да се съобразим при избора?

декември 22, 2022

Детски стол за кола | Ако имате дете и притежавате автомобил, логично е да имате нужда от детско столче за кола. Има много различни варианти за различни възрасти и тегло на децата, но в тази статия ще се спрем на най-добрите столчета за кола за малки деца, когато вашето малко слънчице порасне.

Категории детски стол за кола – с какво да се съобразим при избора си

В момента на пазара има много различни столчета за кола за малки деца, като повечето производители предлагат дори повече от един продукт в този сектор.  По закон е необходимо столче за кола за малки деца, което да може да се използва до достигане на 150 см височина или до 12-годишна възраст на детето, в зависимост от това кое от двете настъпи първо.

Столчетата за кола за кърмачета, или група 0+, са предназначени за деца до около 1 година и са обърнати назад, докато столчетата за кола от група 1 са обърнати напред и са предназначени за деца от около 12 месеца до 4 години.

След навършване на 4-годишна възраст вече не е необходимо детето да бъде пристегнато с колани към самата детска седалка за кола, но все пак трябва да се използва някакъв вид повдигаща седалка. Седалките от Група 2 и Група 3 обхващат тази възрастова категория, тъй като нямат вграден предпазен колан, но позволяват вместо него да се използва предпазният колан на автомобила.

Ето още подробности за групите детски стол за кола и на какво трябва да обърнем внимание при избора:

 • Група 0: Подходяща от раждането до 10 кг (от раждането до 6-9 месеца);
 • Група 0+: Подходящо от раждането до 13 кг (от раждането до 12-15 месеца);
 • Група 1: Подходяща за деца от 9 кг до 18 кг (от 9 месеца до 4 години);
 • Група 2: Подходяща за деца от 15 кг до 25 кг (от 4 до 6 години);
 • Група 3: Подходяща за деца от 15 до 36 кг (от 4 до 12 години).

Детска обезопасителна система за кола- с какво да се съобразим при избора си

Повечето седалки за кола за малки деца предлагат подобен набор от функции, като се фокусират върху защитата от страничен удар, различни възможности за накланяне и много омекотяване. Също така е изключително важно те да могат да се регулират, тъй като детето ви ще порасне много и столчето за кола за малки деца трябва да може да се приспособи към него на всеки етап.

Освен това е важно да проверите как седалката ще се побере в автомобила ви. Повечето седалки за кола за малки деца използват конектори ISOFIX за закрепване към точките за закрепване на автомобила, въпреки че старомодният начин за използване на предпазния колан на автомобила все още е подходяща алтернатива и много седалки също имат тази функция. Преди да купите седалката, винаги отидете в магазина и проверете дали тя ще пасне на вашия автомобил.

Всички столчета за кола трябва да имат етикет, който да показва, че отговарят на стандарта за безопасност.

Други параметри, с които трябва да се съобразим при избора на детски стол за кола

Освен безопасността, обърнете внимание и на:

 • Тегло. Вземете го и вижте колко лесно се маневрира с него.
 • Маркери за раменете в близост до презрамките. За да се ориентирате кога е време да увеличите размера си.
 • Дръжки за чаши. Хубаво е да имате, но те са по-полезни за по-големи деца, отколкото за бебета.
 • Почистване. Децата ще направят бъркотия. Свалят ли се лесно капаците и другите части?
 • Съвместимост. Ако купувате капсула, проверете дали тя е съвместима с вашата количка; може да се наложи да закупите адаптери.
 • Обърнато положение. Обикновено обръщането назад е по-безопасно за по-малките бебета, затова може да предпочетете да изберете конвертируема седалка за кола, която може да се обръща назад за по-дълго време (до 2,5 години).

Кога трябва да обновите детския стол за кола на детето си?

Когато детето ви е твърде голямо за детска седалка. Много детски седалки, обърнати с гръб, имат ограничения за тегло от 30 или повече килограма, но повечето нямат съответни ограничения за височина. Затова не се изненадвайте, ако детето ви надрасне детската седалка много преди да достигне ограничението за тегло.

Когато детето ви навърши 1 година. Въз основа на нашите най-нови препоръки и резултати от тестове, ако детето ви е навършило първия си рожден ден и все още се побира в детско столче, обърнато с лице назад, най-безопасното е да преминете към обърнато с лице назад конвертируемо столче.

Кога е изтекъл срокът на годност на детския стол за кола. Много родители не знаят, че детските седалки за кола имат срок на годност. Това е особено важно, когато имате няколко деца и използвате едно и също столче за кола за всяко от тях.

Срокът на годност гарантира, че ключовите компоненти на седалката не са се износили прекалено много и че тя отговаря на съвременните стандарти за безопасност, които постоянно се повишават.


Препоръчваме ви:

Връзката баща – син 

Мъж в бащинство – какво трябва да знаем

Хъркането по време на сън – причини и решения

Оставете коментар

Your email address will not be published.