Мъж в бащинство – какво трябва да знаем

декември 13, 2022

Мъж в бащинство | Посрещането на ново дете в семейството може да бъде доста вълнуващо. От няколко години съществува и опция за бащинство, който става све по-популярен. Отпускът по бащинство е период от няколко седмици или месеци, през който на новия баща е разрешено да остане вкъщи от работа. Има много начини за структуриране на отпуск по бащинство. Може да се предлага от работодател или да се изисква от държавата или федералното правителство. Отпускът по бащинство може да бъде платен или неплатен, а много видове платен отпуск предлагат само част от нормалната заплата. В тази статия може да прочетете всичко, който трябва да знаете за бащинството и предимствата. Kойто то дава на семействата с новородено бебе. 

Кой може да вземе отпуск по бащинство?

Съответните родители могат да вземат отпуск по бащинство. Това са:

  • Бащата на детето;
  • Партньорът (съпруг, граждански партньор или съжител) на майката на детето;
  • Родител на дете, заченато от донор.

За осиновено дете съответният родител е родителят, който не е квалифициращ осиновител за отпуск за осиновяване (родителят, номиниран от двойката да вземе отпуск за осиновяване) Лице, което осиновява самостоятелно, може да се възползва от отпуск по бащинство, когато не ползва отпуск за осиновяване. 

Всички служители (включително работниците на непълно работно време и временните работници), които са родители, могат да вземат 2 седмици отпуск по бащинство от работа. Не се влияе от това колко дълго работите за работодателя или колко часа работите седмично. Ако повече от едно дете е родено или осиновено едновременно (близнаци), можете да вземете един период от 2 седмици бащинство.

Кога можете да вземете отпуск по бащинство?

Можете да изберете да вземете отпуск по бащинство по всяко време в рамките на 26 седмици след раждането или осиновяването. Трябва да уведомите писмено работодателя си, че планирате да вземете отпуск по бащинство, и да посочите датите най-малко 4 седмици преди отпуска.

Трябва да предоставите удостоверение от лекаря на партньора си, в което се посочва кога бебето ви трябва да се роди или действителната дата на раждане на бебето, ако кандидатствате за отпуск след раждането. В случай на осиновяване трябва да предоставите удостоверение за настаняване, показващо датата, на която детето е било настанено при вас.

Какви са ползите от отпуск по бащинство?

Мъж в бащинство | Точно като отпуск по майчинство, отпускът по бащинство предлага на новия татко шанс да се свърже с детето си и да преживее първите няколко объркани седмици от родителството. Все още се правят проучвания, но засега резултатите показват, че вземането на отпуск по бащинство е от полза както за бащите, майките и бебетата. Само някои от предимствата на отпуска по бащинство включват: 

Майките се възстановяват по-бързо

Раждането на бебе не е лесно. Отнема време и почивка, за да се възстановят новите майки след раждането. Ако партньорът им не може да остане вкъщи с тях, докато се възстановят, майките може да отнеме повече време за излекуване и да имат по-лоши странични ефекти в месеците след раждането. Наличието на повече помощ при ново бебе може да направи всичко различно за здравето на новата майка.

Укрепване на партньорствата –

Ползите от отпуска по бащинство започват в дома. 90% от мъжете, забелязват подобрение в отношенията си с партньора си. Ставаше дума за разделяне на домашните задачи и за осигуряване на емоционална подкрепа и присъствие по време на ранните, предизвикателни дни на грижа за бебето.

Установяване на родителската роля от самото начало

Съвместното родителство през първите дни, седмици или месеци от живота на детето е от ключово значение за оформянето на семейната динамика.

Отпускът по бащинство също така позволява на бащите да поставят основата за по-равномерно разпределение на отговорностите в бъдеще (например завеждане на децата в дневни грижи). 

Осигуряване на връзка за цял живот с вашето дете

Мъж в бащинство | Отпускът по бащинство може да помогне за създаването на много силни отношения с децата в течение на времето. В някои случаи, времето, прекарано вкъщи, позволява на бащите да развият това, което те характеризират като „специална” връзка. 

Ако скоро очаквате бебе и мислите да си вземете отпуск по бащинство, за да се свържете с вашето бебе и да помогнете на партньорката си след раждането, важно е да се запознаете със законовия ред на тази процедура, сроковете и условията, както и разбира се за ползите от бащинството.


Още полезна и интересна информация може да откриете в блога на tatkovci.bg

Най-подходящите автомобили за бащи

10 идеи за развлечение за баща и дъщеря

Ден на бащата

Оставете коментар

Your email address will not be published.