Да си отгледаме брада – съвети за добра поддръжка

Да си отгледаме брада | Вярвате или не, отглеждането на брада е най-лесната част от това да имате страхотна и впечатляваща брада. Трябва само да бъдете търпеливи. Необходими са около две седмици, за да се види начинът на растеж на косъмчетата, и още две, за да се получи значителен растеж.

Но не можете да имате добре изглеждащо окосмяване без добра поддръжка на брадата. За съжаление повечето мъже не знаят как да се грижат за брадата си. Това е основна причина, поради която много от тях започват да си отглеждат брада, изтърпяват периода, в който тя достигне прилична дължина, и след това я обръсват, защото не изглежда добре.

За да не стигате до такива крайни мерки, ви предлагаме да се запознаете с 5-те съвета на специалиста за добра поддръжка на брадата.

#1 Мийте редовно брадата си

Не забравяйте, че чистата брада е щастлива брада. Трябва да миете редовно брадата си, за да я поддържате здрава. Този процес помага за премахване на праховите частици, мъртвата кожа и други замърсявания, като частици от храна и напитки.

Имайте предвид, че косъмчетата на лицето ви и косата на главата ви са различни, както и кожата около нея. Винаги трябва да използвате специални продукти за поддръжка на брадата. Шампоан за брада трябва да се използва веднъж или два пъти седмично. По-честото миене на брадата може да доведе до изсушаване на космите, в резултат на което брадата може да се накъдри или да се появят неприятни последици сърбеж и цъфтеж. 

Ето и съветите на специалиста за добра поддръжка и отглеждане на брада:

 • Вземете топла вода в ръцете си и намокрете брадата си хубаво;
 • Нанесете достатъчно количество шампоан за брада върху ръцете си и нежно го масажирайте върху брадата;
 • След като се получи добра пяна, изплакнете с топла вода;
 • Подсушете внимателно брадата си с кърпа.

#2. Използвайте масло за брада

Маслата за брада са задължителни в ежедневната ви грижа и отглеждане на брадата. Това е продукт, който се използва за допълване на естествените масла в кожата. Той овлажнява кожата под брадата. Използването на масло за брада има много предимства:

 • Поддържа брадата ви по-плътна;
 • Поддържа косъмчетата на лицето меки и помага за растежа им;
 • Помага за укротяването на брадата.

Специалистите съветват да нанасяте маслото за брада след душ, за да може допълнителната влага от въздуха да се задържи във фоликула на косъма, което подобрява локалната хидратация. Намажете ръцете си с няколко капки, разнесете маслото и го нанесете равномерно върху брадата и мустаците си.

#3 Подстригвайте брадата си

Да си отгледаме брада | Тази част от рутинната поддръжка ще изисква някои инструменти, като четка и електрически тример. Има няколко насоки, които трябва да имате предвид, когато подстригвате брадата си:

 • Подрязвайте в областта на деколтето- това придава на брадата ви професионален завършек;
 • Оформете линията на бузите си – усмихнете се и следвайте линията на бузите си до бакенбардите;
 • Действайте бавно – не бързайте, особено ако сте начинаещ;
 • Подстригването, като част от поддръжката на брадата, е по-важно за по-късите бради или в ранните етапи на растежа на брадата. 

#4. Използвайте балсам за брада

Можете да използвате балсама за брада за подхранване и оформяне. Балсамът за брада е подобен на маслото за брада, така че не е необходимо да използвате и двете едновременно. Въпреки че е малко по-тежък от маслото, балсамът за брада е подходящият продукт, ако искате да имате по-тежка текстура.

Да си отгледаме брада | Специалистите съветват да използвате балсама за брада като част от рутинните процедури за поддръжка на брадата ви може да помогне за предотвратяване на пърхота и сърбежа по брадата. 

Балсамите за брада може да звучат сложно, но използването им е много лесно:

 • Вземете го с пръсти – балсамът за брада е твърд при стайна температура;
 • Разстелете го върху ръцете си и го оставете да се разтопи;
 • Нанесете го върху брадата си по същия начин, по който разнасяте маслото за брада;
 • Когато балсамът за брада се охлади, той се втвърдява и образува защитен слой върху космите, който задържа влагата в тях.

#5. Използвайте четка за брада

Можете да използвате четка за брада, за да подхраните космите на лицето си. Повечето експерти препоръчват използването ѝ, тъй като косъмчетата ѝ имат специална текстура, която помага за отстраняването на праха и мръсотията, като същевременно ги напътства да растат в правилната посока.

Четкането на мустаците е важна част от добрата поддръжка. Имайте в предвид обаче, че прекаленото четкане или използването на неподходяща четка може да доведе до дразнене на кожата или разцепване на краищата. Използването на четка с естествен косъм също може да предотврати изключително досадното натрупване на статично електричество.

Почистете брадата си, като започнете от долната част на косъмчетата с повдигащи движения. Тази част ще ви помогне да разхлабите мръсотията в брадата си и ще ѝ придадете обем. Завършете разресването с движения надолу по повърхността на брадата, за да насочите косъмчетата в правилната посока и да укротите отклоняващите се.


Препоръчваме ви:

Връзката баща – син 

Ден на бащата

Акции

Оставете коментар

Your email address will not be published.