Мисия „нов баща“ – какво да очаквам, когато бебето е вече вкъщи

декември 19, 2022

Мисия „нов баща“ | Бащите могат да изпитат множество притеснения, свързани с раждането на бебето, включително и да си задават въпроси- дали са добри бащи, отношенията им с партньора, начина на живот и финансите.

Възможно е да изпитвате противоречиви емоции след раждането на бебето. На първо място, раждането на дете носи със себе си огромна, всепоглъщаща любов, каквато не сте изпитвали досега. Може също така да се чувствате горди и силни, че сте създали нов живот. Възможно е да се чувствате безпомощни, когато не можете да разберете защо бебето ви плаче. 

Възможно е да се чувствате двойнствено настроени към новороденото си бебе, сякаш не го познавате истински. Може да се притеснявате за това дали ще бъдете добър баща, за отношенията с партньора си, за финансите си и за влиянието, което новороденото ще окаже върху начина ви на живот.

За да ви улесним в мисията ви сме ви подготвили едно кратко ръководство, в което ще откриете какво да очаквате като нов баща.

Притеснения след раждането на бебето

Някои нови бащи се чувстват много изолирани след раждането на бебето си. Те може да се чувстват изоставени и необичани от партньора си. В отговор на новата „конкуренция“ от страна на бебето бащите могат да започнат да търсят пътища за бягство. Те могат да прекарват много време в ново хоби, да работят прекалено дълго или да прибягват до алкохол. Опитайте се да не попадате в този капан. 

нов баща

Обсъдете нещата с партньора си и ако е необходимо, потърсете семейна консултация със специалист. Ако се чувствате неспокойни, безнадеждни или ви е трудно да се концентрирате, помислете, че може да имате някакъв вид депресия, и потърсете медицинска помощ.

Загриженост за това дали сте добър баща

Отглеждането на бебе може да е леко плашещо. Възможно е да се чувствате несигурни в способностите си да се грижите за новороденото си бебе. Но има много съвети, които можете да вземете присърце, за да се превърнете в най-добрия баща, който можете да бъдете. 

нов баща

За да не се чудите какво ви очаква, когато се приберете вкъщи с бебето, може да помолите медицинските сестри в болницата да ви покажат как да преобличате, повивате и къпете новороденото си бебе. Уверете се, че сте напуснали болницата, знаейки как и вие като нов баща да се справяте с тези дейности. 

Загриженост за отношенията с партньора ви

Мисия „нов баща“ | Връзката ви с партньора може да пострада през първите седмици, тъй като вече нямате време да прекарвате времето си насаме. Фокусът сега е изцяло върху новороденото ви бебе и едва ли имате време да спите. Опитайте се да прекарате дори само няколко минути насаме с партньора си, говорейки за нещо друго, различно от бебето.

нов баща

Преди всичко внимавайте какви са очакванията ви към партньора. След тежък работен ден може да искате вечерята да е готова и къщата да е почистена, докато се приберете. Въпреки това нещата рядко се развиват по този начин, когато се появи бебе.

Грижата за новородено бебе е сериозна работа, както несъмнено ще разберете, ако намерите време да прекарате времето си с бебето насаме. Когато се приберете от работа, опитайте се да разпитате партньора си за деня му и му предложете да се погрижите за бебето, за да може тя да си почине.

Загриженост относно промените в начина на живот

Какво да очаквате у дома след идването на бебето вкъщи? Притеснявате ли се вече за промените в начина си на живот, които ще трябва да направите, след появата на новороденото. Ще трябва да проявите малко творчество, когато става въпрос за социални дейности. 

нов баща

Мисия „нов баща“ | Вместо към романтични вечери за двама, вие и партньорът ви ще се насочите към семейни ресторанти, където ще се чувствате комфортно, ако вземете бебето си със себе си. Възможно е също така да се отдалечите от приятелите си, които нямат деца, и да създадете нови приятелства с хора, които разбират какво преживявате.

Загриженост за финансите

Разходите се увеличават много бързо, когато имате ново бебе. Ако преди това сте били семейство с два дохода, финансовото натоварване при отглеждането на бебе с един доход може да се увеличи.

В много случаи вниманието на майката е насочено единствено към новороденото бебе, което оставя бащата да се грижи сам за финансите. Въпреки че семейните финанси са обща отговорност, често бащата е този, който трябва да взема трудни решения относно финансовите приоритети. Това може да доведе до стрес и конфликти в брака, както и до депресия при някои бащи.

Ако смятате, че финансовите затруднения водят до неоправдано напрежение в отношенията ви с партньора, потърсете съвет от брачен консултант или консултант по взаимоотношенията. Ако проблемите с финансите ви водят до депресия, потърсете медицинска помощ.


Препоръчваме ви още:

Връзката между баща и дъщеря

Връзката баща – син 

Мъж в бащинство – какво трябва да знаем

Оставете коментар

Your email address will not be published.