Родителите втрещени! Всяко дете – скрит математически гений

декември 12, 2023

Математиката често предизвиква смесени чувства сред учениците. Докато някои я намират за вълнуваща и предизвикателна, други се затрудняват да разберат нейните понятия и често се страхуват от този предмет. В рамките на математиката обаче има един очарователен свят, който може да направи изучаването ѝ приятно и безпроблемно за учениците – менталната аритметика. В тази статия ще разгледаме какво представлява менталната аритметика, какви са нейните предимства и как тя може да накара децата да се влюбят в математиката, показвайки, че тя е много по-завладяващ и интересен подход от традиционните уроци по математика.

Що е то ментална аритметика

Ментална артиметика е призната методика, чрез която децата развиват паметта, концентрацията и логическото си мислене чрез смятане – първоначално с абакус. С времето скоростта става все по-бърза и детето започва да умножава, дели, събира и изважда наум, без помощта на абакус (сметало).

Ментална Аритметика – това е система за развитие на детския интелект, базирана на обучението за бързо смятане на ум. Усвоявайки тази техника, детето развива своите въображение и логика, тренира паметта и се учи бързо и леснода се справя със сложните математически примери.

Как работи, за да развие детския потенциал

Менталната аритметика е метод, който се фокусира върху извършването на изчисления мислено, без да се използват калкулатори, химикалки или хартия. Тя включва решаване на математически задачи и уравнения наум. Менталната аритметика насърчава учениците да развият силен усет за числата, да подобрят уменията си за решаване на проблеми и да подобрят способността си да манипулират с числата бързо и точно.

Един от най-забележителните аспекти на менталната аритметика е способността ѝ да накара учениците да се влюбят в математиката. За разлика от традиционните уроци по математика, които често включват заучаване и повтарящи се упражнения, менталната аритметика е динамична, ангажираща и забавна. Ето как тя постига това:

  • Интерактивно обучение: Уроците по ментална аритметика са изключително интерактивни. Учениците активно участват в решаването на задачи, състезават се в предизвикателства на менталната математика и участват в стимулиращи дискусии, което прави учебния процес приятен.
  • Прилагане в реалния свят: Менталната аритметика набляга на практическото приложение на математиката в ежедневието. Учениците виждат непосредственото значение на математическите си умения, което прави математиката по-привлекателна и достъпна.
  • Положително подсилване: Успехът при менталната аритметика е чест и видим. Когато учениците усвояват нови умения и техники, те получават положителна обратна връзка, която повишава самочувствието им и ги мотивира да продължат да изучават математиката.

Ползите за развитието на децата

В процеса на упражненията детето получава развитие в следните направления:
• фина моторика – работата с АБАКУСА тренира движението на пръстите, тяхната ловкост и сръчност;
• подобряват се връзките ляво – дясно полукълбо;
• подобрява се концентрацията и паметта – детето, усвояващо МА, много по-лесно ще запомня голям обем информация по всички теми;
• развива се фотографската памет;
умение за бързо смятане – практическата полза е и в училище, и в живота;
повишава интереса към ученето;
• заниманията по МА изискват особено съсредоточаване и това умение се прехвърля върху уроците. Особено е полезно при изучаване на чужди езици!

Урок по математика ≠ Урок по ментална аритметика

Менталната аритметика също така прави математиката лесна за учениците. Традиционните уроци по математика често са свързани с продължително водене на записки и дълги изчисления, което може да бъде обезсърчително. За разлика от тях менталната аритметика опростява учебния процес:

  • Намалена зависимост от инструменти: Ментална аритметика разчита единствено на умствените способности и първоначалната работа с абакус, като намалява зависимостта от калкулатори, химикалки и хартия. Това спомага за по-дълбокото разбиране на математическите понятия и насърчава учениците да се доверяват на математическата си интуиция.
  • Оптимизиран подход: Менталната аритметика насърчава учениците да решават задачите в главата си, като им позволява да се съсредоточат върху същността на математическите операции, вместо да се затормозяват с тромави изчисления.
  • Подобряване на паметта и концентрацията: Редовните упражнения по ментална математика подобряват паметта и концентрацията, което позволява на учениците да запаметяват математическите понятия по-ефективно и да ги прилагат без усилие.

Как протичат заниманията

Занятията са интерактивни, забавни и дават стимул на детето да се развива. Ползите от тях се пренасят в училище и ежедневния живот и дават набор от умения с директна практическа приложимост. Курсът е подходящ за деца от 4 до 12-годишна възраст.

Къде да запиша детето си на ментална аритметика

Локация: гр. Пловдив, ул. „Перущица“ 15

Тел: +359 887 527 591

Имейл: plovdiv-smirnenski@smarty-kids.bg

Можете да намерите повече информация на childeducation.bg – Курсове за деца по методиката на Смарти Кидс

Епилог

Менталната аритметика е увлекателен подход към математиката, който предлага многобройни ползи за учениците. Той не само повишава скоростта на изчисление и усета за числата, но и вдъхва увереност и подобрява уменията за решаване на проблеми. Освен това тя има силата да накара децата да се влюбят в математиката, като им предоставя увлекателно и интерактивно обучение. С фокуса си върху приложенията в реалния свят и положителното подсилване менталната аритметика опростява изучаването на математиката, като го прави много по-интересно и приятно от традиционните уроци по математика. Възприемането на менталната аритметика в образованието може да проправи пътя за поколение от математически ентусиасти, които с лекота постигат успехи по този предмет.

Препоръчваме ви още от блога на Татковци:

10-те най-подходящи книги за мъже

Изумителните места за разходка в България

Вдъхновяващи личности: историята на Питър Сейдж

Оставете коментар

Your email address will not be published.