Как да изберем подходящи зимни гуми?

ноември 6, 2023

За много хора зимните пътувания са факт. В тази статия на “Татковци” ще ви помогнем да ги направите по-малко досадни, като отговорим на въпроса “Как да изберем подходящи зимни гуми?”.

Зимният сезон носи със себе си по-ниски температури, лед, кал и сняг – условия, които  затрудняват сцеплението на гумите с пътя. Гумите са единствената част от автомобила ви, която има допир с пътя, така че е жизненоважно те да се справят със задачата.

Но при наличието на толкова много гуми, кои са подходящи за вас?

Повечето шофьори използват всесезонни гуми, защото те са създадени да работят при сухи, мокри и леки зимни метеорологични условия. Това уточнение „леки“ става много важно в зависимост от мястото, където живеете. Защото всесезонните гуми може да не са в състояние да се справят с по-тежък лед и сняг.

И така, какво да правите, ако живеете и шофирате в район, в който през зимните месеци има много сняг? Ето къде се появяват зимните гуми.

Как да изберем подходящи зимни гуми

По какво се различават зимните гуми?

Първо, нека поговорим за това, по какво зимните гуми се различават от другите гуми. Както подсказва името им, зимните гуми са предназначени за използване в зимни условия. Когато температурите са постоянно под 7 градуса по Целзий. За тази цел зимните гуми използват специална каучукова смес. Тя поддържа гумата гъвкава при температури под нулата, което позволява постоянно сцепление.

Помислете за това по следния начин: хокейната шайба е твърдо парче гума, което се използва върху лед. Сместа в шайбата не е гъвкава, което ѝ помага да се плъзга по леда. Зимните гуми, от друга страна, трябва да имат сцепление с ледени, заснежени и хлъзгави пътища. А за целта каучуковата им смес трябва да е гъвкава.

Не би трябвало да е твърде изненадващо, че наистина не можете да използвате зимни гуми извън зимните месеци. Разбира се, в някои райони температурите падат под 7 градуса през есента и пролетта, но тези температури обикновено се повишават и понижават.

Така че един ден може да можете да използвате оптимално зимна гума, но на следващия ден може да се окаже, че преждевременно сте износили протектора. Общото правило е да смените зимните си гуми с всесезонни или летни, когато температурите са постоянно над 7 градуса по Целзий..

Съхраняването на гумите не е толкова трудно, колкото звучи. Наистина се нуждаете само от чисти гуми и херметични торби за съхранение.

Маркировка на зимните гуми – Как да изберем подходящи зимни гуми?

Нека тук обсъдим накратко сертификатите на гумите, тъй като те са важни за зимните гуми.

M+S, или кал и сняг, се среща често при всесезонните гуми. Това е мярка за празнотата на протектора, а не реално измерване на производителността. Това е просто модерен начин да се каже колко е разстоянието между каналите и блоковете на протектора.

Някои по-стари зимни гуми имат оценка M+S и би трябвало да са подходящи за лек сняг. В днешно време индустриалният стандарт е сертифициран като Three Peak Mountain Snowflake (3PMS). За разлика от M+S, сертификатът Three Peak Mountain Snowflake се постига чрез строги тестове, които потвърждават, че гумата може да се представя в екстремни зимни метеорологични условия.

За да разберете дали гума е сертифицирана, потърсете набор от планини със снежинка в тях върху страничната стена на гумата, за да потвърдите, че тя е сертифицирана като Three Peak Mountain Snowflake.

Видове зимни гуми

Сега, след като описахме как и защо зимните гуми се различават от другите видове гуми, може би се чудите дали всички зимни гуми са еднакви. Краткият отговор е: не. Ето и дългият отговор, както и някои от най-добрите зимни гуми на пазара.

Подобно на повечето гуми, зимните гуми се предлагат в няколко вида, за да покрият различни монтажни характеристики на автомобила. Например Bridgestone Blizzak WS90 е предназначена за използване на леки автомобили като купета, седани и миниванове.

Имате SUV като Honda CR-V? Не се притеснявайте; Falken ви е осигурил с Eurowinter HS01.

Карате пикап като Ford F-150? В такъв случай разгледайте Hankook Winter iPike (RW11).

Може би карате спортен автомобил и имате меки гуми, които трябва да бъдат сменени. Обмислете Pirelli P Zero Winter, която е специално разработена за спортни и високопроходими автомобили в зимни условия.

Не се притеснявайте, ако сте шофьор на Tesla, вие също имате някои възможности; Nokian, най-северният производител на гуми в света, наскоро пусна на пазара Hakkapeliitta 10 EV, която е създадена, за да понесе по-голямото тегло на електромобила и да увеличи неговия пробег. На пазара на зимни гуми има много възможности, които да отговарят на вашия автомобил и бюджет.

Как да изберем подходящи зимни гуми

Характеристики на зимните гуми – Как да изберем подходящи зимни гуми?

Сега, след като знаете за различните видове зимни гуми, нека се задълбочим малко повече и да обърнем внимание на нещо, което е много често срещано при зимните гуми: шиповете, които представляват метални, керамични или гумени парчета, вградени в гумата, за да увеличат сцеплението.

Зимните гуми могат да се предлагат в модели без, с шипове или с възможност за добавяне. Гумите с възможност за добавяне имат малки дупки в себе си, които могат да бъдат прикрепени с шипове от техник. Тази опция дава на водачите най-голяма гъвкавост.

Гумите с шипове се доставят предварително монтирани за допълнително сцепление и вероятно ще видите парченца сребро в протектора, ако имате такива гума.

Гумите без шипове, от друга страна, разчитат на шарката на протектора и грапавините си, за да увеличат сцеплението.

Най-важното относно шиповете

Две важни неща, които трябва да имате предвид, когато става въпрос за шипове:

1. Колко са законни шиповете на гумите: Не забравяйте да проверите местните закони, за да се уверите, че този вид гуми са разрешени (Засега гумите с шипове в България са забранени). Въпреки че този вид гуми предоставят отлична възможност за допълнително сцепление, те са известни с това, че увреждат оголените пътища, поради което в някои райони използването им е забранено.

2. Комфорт на возене: Това е незначителен проблем, но някои гуми с шипове могат да бъдат малко по-шумни от другите видове гуми, тъй като в тях са вградени малки парчета метал. Намаленият комфорт на возене е компромисът за допълнително сцепление.

Как да изберем подходящи зимни гуми

Някои от вас може би знаят, че зимните гуми не са единствените гуми, които могат да използват шипове. Тъй като някои гуми за всякакви терени и кал също могат да пристигнат с подобни приспособления. Може би си мислите, че това прави гумите за всякакви терени и кал добър избор за зимата, но това е само наполовина вярно.

Макар че гумите за всякакви терени и кални гуми се отличават с агресивни шарки на протектора с големи разстояния между каналите за силно сцепление на всякакъв терен, те не използват гъвкава каучукова смес като зимните гуми, така че биха могли да имат проблеми със сцеплението с пътя, когато температурите са постоянно под 7 градуса.

Спомняте ли си как споменахме по-горе сертифицираните гуми Three Peak Mountain Snowflake? Някои гуми за всякакви терени действително имат такъв сертификат, така че бихме ви препоръчали да използвате такива, ако наистина искате да използвате комплект гуми за всякакви терени при умерени до тежки зимни метеорологични условия.

Имам ли нужда от зимни гуми? – Как да изберем подходящи зимни гуми?

Въпросът за 1000 лева, нали? Ако наистина имате нужда от зимни гуми, това в крайна сметка зависи от мястото, където живеете, и от това как изглежда времето от ноември до март.

Шофьорите в южните части на България вероятно могат да използват всесезонни гуми целогодишно. А някои може би ще се справят и с гуми с високи характеристики, ако приемем, че температурите не падат твърде много.

Шофьорите в по-централно южните части могат да получат умерен сняг, така че проверете дали не са подходящи всесезонни гуми вместо специални зимни гуми. 

Мислете за тях като за кръстоска между всесезонна и зимна гума, която е сертифицирана с Три Пик Маунтин и може да се използва целогодишно.

За кого са предназначени зимните гуми? – Как да изберем подходящи зимни гуми?

Помислете за местата, където има много сняг: централна и северна България или по планините. 

Това не означава, че зимните гуми трябва да се използват само в районите с много сняг. Вие познавате добре вашия район и неговите зимни климатични условия, така че използвайте това, за да вземете решение. 

По същия начин, зимни гуми се предлагат за хора, които искат повече сцепление в лед, кал и сняг, отколкото може да осигури една всесезонна или всесезонна гума.

Прочетете още:

Изчисляване на трудов стаж | Как?

Нови технологии | Кои са най-добрите?

Разходка около София | Кои са най одбрите места

Оставете коментар

Your email address will not be published.