На пазара има голям избор от отоплителни материали, но за да извлечеш най-много ползи от тях, заложи на качествени пелети.
Преди да ти разкрием начините да ги разпознаеш обаче, ще ти разкажем някои важни, но и интересни факти за тях и различните им приложения.
Както вече си разбрал, в това четиво от „Татковци“ ще те потопим в неочаквано любознателния свят на един материал, наречен качествени пелети.
Качествени пелети – предимства

Ако си чувал за пелетите, знаеш, че те представляват малки цилиндрични гранули. Биват произведени чрез пресоване на различни материали.
Точно в продуктите, използвани за направата им, е разликата между качествените пелети и тези с по-слаби качества.
Пелетите намират приложение както в отоплението на дома, така и в индустрията и в селското стопанство.
Те се изработват от дървени стърготини или остатъци, талаш. Използват се в котли за екологично отопление и пелетни камини.
Този материал притежава изключителни енергийно ефективни свойства. Излъчването на вредни емисии е сведено до минимум. Отделя се и по-малко пепел в сравнение с някои други материали за отопление като въглища и газ.
Освен за рентабилното подгряване на помещенията и по-малкото замърсяване на въздуха, изборът на висококачествени пелети е важен и за удължаване живота на пелетната камина или котел.
Производство на качествени пелети

Основните материали, които се употребяват при производството на качествени видове пелети, са иглолистна, широколистна дървесина, дървесни стърготини и трици. Използва се също и пресована дървесина без химикали и лепила.
Иглолистната дървесина – смърч, бор – осигурява висока калоричност и малко количество пепел.
Широколистната дървесина – дъб, бук – прави пелетите по-плътни, но идва с малко повече количество отделяне на изгоряла прах.
Със своите високи горивни качества пелети клас А1 са най-добрият избор на пазара.
Качествени пелети – как да ги познаеш

Отличителните белези за годност на този вид отоплително гориво включват цвят и структура, мирис, количество изгорена пепел, влажност и калоричност.
Що се отнася до цвета и структурата, можеш да различиш качествени пелети, като следиш дали имат светъл, естествен дървесен цвят, вариращ от бледожълто до светлокафяво.
Лъскавите и гладки повърхности също са знак за добро пресоване при хубавите пелети. Други показатели за годност са плътността и липсата на ронливост.
Некачествените пелети лесно се разпадат и имат тъмен или нееднороден цвят (сигнал за наличие на примеси).
Съставът на качествени пелети предполага аромат на естествена дървесина. При по-ниския клас продукти от тази категория може да доловиш химически мирис – ясна характеристика за употреба на лепила или други вредни вещества.
Лесен трик за проверка на качеството на отоплителното гориво, който можеш да приложиш у дома, е да изгориш малко количество пелети в метален съд.
Ако усетиш тежка миризма и остане много пепел, значи пелетите са нисък клас.
Историческо развитие на пелетите
Някога питал ли си се как е започнало производството на пелети и защо?
70-те години на миналия век са белязани от енергийна криза. Именно по това време започва търсенето на нови горива, което води до началото на експериментите с дървесина.
През 80-те палетите продължават да бъдат нишов продукт, въпреки че се развиват индустриални технологии за производството им.
След настъпването на 90-те европейски държави като Германия, Австрия и Швеция започват активно да използват това отоплително гориво.
С идването на новото хилядолетие пелетите стават все по-известна алтернатива на въглищата и газта благодарение на своите екологични предимства.
В наши дни производството на пелети е глобална индустрия.
Интересни факти за пелетите

Въпреки че се пелетите се появяват като начин за оползотворяване на дървесните отпадъци от дървообработващата индустрия в Канада и Съединените щати през 70-те, те биват изобретени цели 30 години по-рано.
Американският иноватор Родни Хейли случайно открива, че под високо налягане дървесните стърготини могат да се пресоват в малки гранули.
Сигурно ще те изненадаме, като ти кажем, че пелетите имат по-висока калоричност и съответно енергийна стойност от сухата дървесина.
Още през 90-те години на 20-те век в Швеция се въвежда масовата употреба на пелети за отопление с цел намаляване на потребността от полезни изкопаеми.
Отоплението чрез качествени пелети е много екологично. Те отделят 80-90% по-малко въглероден диоксид в сравнение с въглищата.
От един тон дървесен материал се произвеждат около петстотин килограма пелети. Другото любопитно тук е, че останалата част се губи като влага и отпадъчни частици.
Има още един тест, който да ти помогне да различиш качествени пелети от такива с нисък клас. Поставена във вода, годната разновидност на продукта ще потъне. Некачествената ще остане на повърхността на водата заради прекалената влага и примесите.
Още любопитни подробности

Някои изсушени утайки от кафе, които притежават висока калоричност, служат за направата на пелети. Може би ще искаш да запазиш отпадъчния продукт от следващата чаша кафе, която си приготвиш вкъщи.
Пелети могат да се произвеждат и от оризови люспи, царевични стъбла, слънчогледови люспи, слама и дори водорасли.
Съществуват специален вид пелети, които се използват за скара. Те придават пушен вкус и аромат на грилованите продукти.
Един тон пелети замества приблизително 500 литра нафта. Това ги прави отличен икономичен избор за отопление.
Някои производители експериментират с добавки и създават светещи пелети, използвани за декоративни огньове.
Надяваме се, че с тази статия сме успели да ти разясним как успешно да различиш високия клас пелети от ниския, както и да обогатим познанията ти по темата.