Озонът или енергийният кислород е мощен окислител на замърсителите във водата. Предлага се за горещи вани и спа центрове чрез използването на озонови генератори. Озонът се образува, когато три атома кислород Secret Spa се свържат заедно, вместо нормалните два. Ако някога сте усещали слаба, сладка миризма във въздуха след гръмотевична буря, това е бил озон!

Какво прави озонът в горещите вани

 • Намалява необходимостта от високи химически дози
 • Помага за унищожаването на бактерии, вируси, водорасли, дрожди
 • Окислява други замърсители
 • По-малко миризма и хлорамини
 • Удължава живота на оборудването
 • Намалява времето и разходите за поддръжка
 • Естествено пречистване

На молекулярно ниво – как се произвежда озонът

Озонът за спа се образува, когато отделните кислородни молекули се разделят на два свободни кислородни атома. Когато новоосвободен кислороден атом се сблъска с друга кислородна Secret Spa молекула, те се свързват, образувайки озон.

Тази нова озонова молекула се състои от три кислородни атома, вместо обичайните два. Всичко това се прави с помощта на интензивна UV светлина или коронен разряд (CD) в озонатор.

Той е силен окислител, но тъй като не издържа дълго, трябва непрекъснато да се опреснява от генератора на озон. Трябва да работи поне 4-6 часа на ден, за да разтвори ефективно замърсителите във водата на горещата вана.

Озонът е много по-силен окислител на замърсители от обикновения кислород, тъй като допълнителният кислороден атом е хлабаво свързан. Той се разпада, когато е изложен на органични Secret Spa материали или други замърсители, като ги окислява и по този начин ги унищожава в процеса.

 1. Кислородна молекула с 2 кислородни атома (O 2 ) влиза в озонатора
 2. Молекулите се разпадат от UV или коронен разряд
 3. Образуват се нови озонови молекули (O 3 ).
 4. Замърсителите се окисляват от активен озон, преди да се превърнат обратно в O2

Други облаги

Озонът също така окислява сапун, дезодорант, лак за коса, одеколон, грим, парфюм, лосион за тяло, крем за ръце, лосион за слънчев тен, слюнка и урина. Използван заедно с вашия дезинфектант, spa озонът помага за убиването на патогенни бактерии, микроби и вируси и помага за окисляването на органичните замърсители.

Озонът освобождава комбинирания хлор и бром, като по този начин ги освобождава за непрекъснато повторно използване. Озонът в крайна сметка подобрява ефективността на хлора и брома, както и на алтернативните системи за дезинфекция.

Може да е необходим по-малко хлор или бром за spa center поддържане на остатък. Качеството на водата ще бъде значително по-добро с комбинацията от озон и хлор/бром, отколкото само с хлор/бром.

Озонът унищожава микробите, окислява замърсителите и кара всички разтворени твърди частици да се слепват заедно за по-лесно отстраняване от филтъра. Резултатът е вода, която е по-чиста, по-бистра и по-гладка за кожата.

Перфектно съвместим с алтернативни дезинфектанти

Озонът е 100% съвместим с алтернативни системи за пречистване като Cleanwater Blue, минерален пречиствател Nature2 и Spa Frog.

Озонът също така помага да се предотврати хелатирането на калция в спа водата и по този начин кондиционира водата. Това е за оборудване и е по-приятно за вас. Много хора казват, че водата всъщност е по-мека за кожата!

Често задавани въпроси

Озонът ще замени ли настоящия ми дезинфектант?

Не. Озонът има много кратък полуживот във вода (около 15 минути) и не е напълно ефективен като дезинфектант. Все пак ще трябва да използвате система като бром, Cleanwater Blue или Nature 2.

Ще откриете обаче, че можете да използвате много спа по-малко химикали. Често пъти до 25% по-малко, което изплаща озоновата система с течение на времето и прави поддръжката на СПА центъра много по-лесна.

С алтернативните дезинфектанти Cleanwater Blue и Nature 2 вероятно ще можете да намалите количеството на използвания шок. Реалните намаления ще зависят от много фактори, включително качеството на водата и натоварването на къпещите се.

Колко време трябва да работя с моя озонатор всеки ден?

За да бъде ефективен, трябва да пускате озонатора поне 2 часа два пъти на ден. Проверете ръководството на собственика на спа центъра.

Мога ли да добавя озонатор към моята гореща вана?

да 90% от всички нови спа центрове идват „готови за озон“, като изискват само свързване на комплект озонатор  и може би инжектор. При спа центрове, които не са толкова оборудвани, има няколко налични опции за инсталиране на озон.

Озонът, произведен в моя СПА център, безопасен ли е за мен и околната среда?

Количеството озон, произведено от генератор на озон в спа център гореща вана, е незначително за нормалната атмосфера, в която живеем. Когато се разтвори във вода, озонът е изключително безопасен. Излишният озон бързо се превръща обратно в кислород. Забележка: не вдишвайте концентриран газ озон.

Ако използвам озонатор в спа центъра си, ще помогна ли да се възстанови защитният озонов слой на Земята?

За съжаление не. Тъй като озонът реагира бързо със замърсителите във водата и въздуха, той се превръща обратно в кислород за минути или дори секунди. Всички озонови молекули, които се отделят от спа водата, ще се превърнат в кислород и никога няма да достигнат горните слоеве на атмосферата.