Градинските инструменти са се развили много през годините и всеки сезон носи нови, високоспециализирани градински приспособления. Притежаването на инструменти от няколко основни групи инструменти ще ви помогне да поддържате градината си година след година.thconsulting.eu

Избор на градински инструменти

Използването на правилния инструмент за всяка работа в градината прави работата ви по-лесна и по-ефективна. Съществуват много инструменти с различен дизайн и размери. Научете за основните инструменти, които ще са ви необходими, и опростете процеса на пазаруване с нашия списък с градински инструменти.

Когато избирате подходящия градински инструмент за работа, опитайте се да си представите как ще се чувствате след няколко часа употреба. Не забравяйте, че колкото по-голям е инструментът, толкова по-тежък ще бъде той. По-големите инструменти могат да бъдат по-ефективни, но не забравяйте да изберете такъв, който няма да ви изтощи твърде бързо. Търсете инструменти с омекотени ръкохватки, за да направите работата по-удобна.

Градински лопати, гребла и други инструменти за копаене

Градинската лопата е един от най-разпространените инструменти за озеленяване и е работният кон на градинската барака. По същество лопатите са по-малка версия на лопатата с по-плоско острие. С други инструменти можете да копаете дупки за стълбове или да засаждате и пресаждате луковици и малки растения.thconsulting

Лопата с кръгла точка: Това е чудесен инструмент за копаене, повдигане и изхвърляне на почва. Кръглият връх се врязва в почвата, а ръбът в горната част на острието на лопатата позволява допълнителен натиск с крак за изкопаване на дупки.

Лопата с квадратно острие: Тази лопата е отлична за преместване на материали. Голямата лопата с квадратно острие е известна и като черпак.

Градинска лопата: Тя е подобна на лопатата с квадратна точка и е чудесна за копаене, рязане, кантиране и повдигане на трева.ти ейч консултинг

Дренажна лопата: Тя има тясна, заоблена глава и права дръжка за работа в ограничени пространства. Тя е добра за копаене на траншеи и също така работи за пресаждане.

Лопата за изкопни работи: Тя има тясна глава като лопатата за отводняване, но главата е заострена и поставена под по-голям ъгъл за по-голям натиск. Тя е добра за копаене и разчистване на траншеи или за засаждане на дървета и храсти.

Копач за дупки: Това е инструмент, който може да ви се стори луксозен – докато не ви потрябва. Копачките за дупки позволяват да копаете дупки по-дълбоко и по-прецизно от лопатата.

Щанца за копаене/подбиване: Това е инструмент за сериозно копаене. Дълъг около 5 фута и изработен от солиден метал, той има острие, което върши добра работа при копаене и рязане на корени. Плоският край служи за трамбовка.

Садило за луковици: Сеялките за луковици изкопават точни дупки за луковиците. Някои от тях са маркирани на стъпки от 1 инч, за да улеснят изкопаването на дупки с точна дълбочина. Тръбата за копаене загребва и отстранява почвата, за да можете да засадите луковицата. Версията с дълга дръжка ви позволява да упражнявате допълнителен натиск с крак.

Градинска лопатка: Този инструмент е предназначен за прецизно копаене в малки пространства. Тя има тясно, леко набраздено острие, което е идеално за инсталиране на лехи и преместване на почвата.

Трансплантатор: Подобно на градинската лопатка, този инструмент също ви позволява да изкопаете точни дупки за засаждане. Острието е по-дълго и по-тясно от това на мистрията и е подходящо за копаене дълбоко под корените на растенията при пресаждане.

Гребла и вили

Греблата се предлагат във всякакви размери и стилове. Вилите също са проектирани в различни стилове и с различен брой и размери на зъбите, в зависимост от материала, който ще се използва за преместване.

Гребла за листа: Това е гребло за преместване на листа, окосена трева и други материали. Гъвкавите стоманени или полиетиленови зъби вършат добра работа за почистване на дворните отпадъци от тревата. Греблата за листа се предлагат в широк диапазон от размери.

Градинско гребло: Това градинско гребло има къси, твърди стоманени зъби, които ви позволяват да разбивате и драскате в твърда земя. Тя е полезна и за преместване на мулч и компост. Плоската шина ви позволява да изглаждате насипни материали, като мулч и чакъл.тхконсултинг

Гребло за трева: Този инструмент е предназначен специално за надраскване на тревата и отстраняване на сламата.

Вилица за постеля: Този инструмент има извити, кръгли зъби и е полезен за преместване на големи количества насипен материал, като мулч, слама и сено.

Вилица за оборски тор: Тази вилица има дизайн, подобен на този на вилицата за постеля, но зъбите ѝ могат да обработват по-тежки материали.

Вила за гребло: Този инструмент има плоски зъби за обръщане на почвата, повдигане на растения и луковици и отделяне на многогодишни растения. При копаене в камениста почва вилицата за гребло е по-слабо въздействаща на потребителя, отколкото лопатата. Тя е полезна и за проветряване и намаляване на уплътняването на почвата.орхидеи

Градински мотики

Мотиката, друг прост инструмент, е предназначена за плевене и леко разрохкване на почвата. Съществуват няколко различни размера и форми на главата.

Стандартна градинска мотика: Този инструмент има квадратно острие, разположено под прав ъгъл спрямо дръжката за раздробяване.жив плет

Мотика Warren: Този инструмент е по-ефективен за засаждане, отколкото за плевене. V-образното острие има двойно предназначение. Заостреният край копае бразди, а отвореният връх може да затваря браздите.

Мотика за плевене/двустранна мотика: Този инструмент има плоско острие в единия край за рязане и заострени върхове в другия за издърпване на плевелите за корените.

Мотика: Главата на мотиката се върти напред-назад под почвата, за да изкорени плевелите. Острието реже при избутване или издърпване.

Пили и други инструменти за кастрене

В зависимост от ландшафтните ви насаждения може да се наложи да използвате всички тези разнообразни инструменти за рязане.

Трион за кастрене: Този инструмент работи най-добре в ограничена работна зона. Трионът реже с издърпване, което улеснява работата, особено от стълба. Колкото повече зъби има трионът, толкова по-прецизен е разрезът. За по-големи клони използвайте триони с големи зъби.

Ножов трион: Този трион се използва за бързо рязане на големи клони, когато рязането е затруднено.

Ножица за рязане на стълбове: Тази ножица е чудесна за рязане отгоре, когато ножиците не достигат. Полюсните резачки позволяват подрязване на горните етажи с резачка или трион, без да се налага да се качвате или да използвате стълба. Въжето и ролката управляват резачката от нивото на земята. Телескопичните пръти увеличават обхвата на рязане.

Ръчна ножица: Байпасните ножици осигуряват подобно на ножица рязане на нежни стъбла. Те осигуряват чист, близък срез, без да смачкват растителната тъкан, както това може да стане с наковалнята, но се заточват трудно. Наковалнята реже срещу плоска наковалня – най-добре за мъртва дървесина и дървесни стъбла.

Ножица за клони: Този инструмент по същество представлява байпас или наковалня с дълги дръжки за допълнителен лост. Най-големите ножици за клони могат да режат материал с диаметър до около 2 инча. Някои от тях имат режещ механизъм с тресчотка за допълнителен въртящ момент.

Ножици за трева: Те са полезни за подрязване на дървета или храсти, когато струнният тример може да нанесе щети.

Ножици за жив плет: Те се използват за оформяне и подрязване на храсти и живи плетове.

Градински ножици/ножици: Те са предназначени за отрязване на стъбла на цветя и връв.

Други инструменти за озеленяване

В допълнение към общоизвестните градински инструменти има и други ръчни инструменти, които могат да улеснят работата в градината.

Маточник: Този инструмент се предлага с различни видове остриета за тежка работа в земята. Можете да намерите маточници с различни комбинации от плоски остриета или кирки, които разбиват почвата, режещи остриета за прорязване на корените и остриета за обработване, които помагат за обръщане на почвата и разбиване на почвата.

Култиватор: Култиваторите са предназначени за разрохкване на почвата преди засаждане или около растенията по време на растежа им. Те се предлагат с дълги дръжки или като ръчни инструменти. Съществуват също така газови и електрически модели за по-големи задачи.

Острие за плевене/трева: Този предшественик на струнния тример има остър от двете страни нож за рязане на трева и плевели, който се върти напред-назад.

Брадва за храсти: Известен с много имена, този инструмент е създаден за сериозно отстраняване на храсти. Той трябва да се използва с повишено внимание.

Кантар: Околовръстните машини се произвеждат в различни стилове и форми, включително правоъгълни и полумесецови. Те са предназначени за изрязване на чиста линия на местата, където има преход между тревните площи, като например тротоар или леха за засаждане. Можете да намерите газови и електрически кантиращи машини.

Ръчна плетачка: Тази плетачка, известна като копачка за глухарчета, има назъбено острие, предназначено да прониква в почвата и да премахва корените на плевелите дълбоко в земята. Можете да намерите и версии на този инструмент с дълга дръжка.