Паниката премина от очните ми ябълки до пръстите на краката ми, когато отговорих на телефонното обаждане на баща ми в 1 ч. през нощта в онази събота. Бях навлязъл с една бира в празненството по случай 21-ия рожден ден на съквартиранта ми в бар в центъра на Мидзу, когато чух думите: „Току-що говорих по телефона с полицията в Колумбия“.

Избързах от бара, провирах се през непълнолетните деца, за да изляза навън и да чуя по-добре. Но преди баща ми да довърши, разбрах причината за обаждането. Когато пристъпих към бордюра, видях моята „Акура Интегра“ от 1997 г. да седи по средата на улицата и да предизвиква сцена на отдръпнато движение, осветена от мигащи полицейски светлини. Бях забравил да наглася ръчната спирачка.

Освен съкрушителното смущение, което изпитах, инцидентът не причини никакви щети и не навреди, но със сигурност адски ме стресна. Без да е задействана спирачката, Интеграта бавно се беше изтърколила на улицата и спря на собствен ход.

Това е усещане, което никога повече не искаме да изпитаме, и се надяваме никога да не разберете емоцията, за която говорим. За да сме сигурни, че това няма да ви се случи, редакторите на The Drive, и особено авторът, са тук, за да разпространяват евангелието на спирачката за паркиране. По-долу разглеждаме какво представлява тя, какво прави, как работи и кога трябва да я използвате. Да го разберем.

Какво представлява спирачката за паркиране?
Спирачката за паркиране, известна преди като аварийна спирачка, е вторична спирачна система, предназначена да задържи автомобила на място.

Къде се захваща спирачката за паркиране?
В повечето случаи спирачката за паркиране се задейства върху двете задни колела.

Видове спирачки за паркиране
Не всички спирачки за паркиране са еднакви, особено ако имате нов автомобил.

Електрическа (бутон или превключвател)
В много нови автомобили обикновено се използват електронни спирачки за паркиране. Те се предлагат под формата на бутони или превключватели.

Механични (лост или педал)
Ако имате по-стар автомобил или автомобил с механична скоростна кутия, вероятно имате механична ръчна спирачка. Те се предлагат под формата на педал, който се задейства с крак, или на лост, който обикновено се задейства с дясната ръка на водача.

Трябва ли да сменям спирачката си за паркиране?
Ако спирачката за паркиране се задръсти, стане твърде хлабава или вече не задържа автомобила на място, ще трябва да проверите и обслужите спирачката. Като общо правило проверявайте компонентите на спирачката за паркиране всеки път, когато извършвате нормална работа със спирачките.

Кога трябва да използвам спирачката за паркиране?
Като общо правило при всички автомобили е безопасно да я използвате всеки път, когато паркирате автомобила.

Автомобил с автоматична скоростна кутия
Когато поставите автомобил с автоматична скоростна кутия в режим на паркиране, устройство, наречено паркинг-спирачка, блокира скоростната кутия, така че автомобилът да не може да се движи. От техническа гледна точка това е достатъчно, за да задържи автомобила на място, и ще излъжем, ако кажем, че винаги използваме ръчна спирачка при автомобили с автоматична скоростна кутия.

Въпреки това използването на ръчната спирачка при автоматичните автомобили може да предпази трансмисията. Ако паркирате автомобила с крак върху спирачката, активирате спирачката за паркиране и след това включите трансмисията на паркинг, тежестта на автомобила ще бъде върху спирачката за паркиране, а не върху трансмисията. Някои хора казват, че това е приоритет, а други са безразлични. Както винаги, по-добре е да се предпазите, отколкото да съжалявате.

Автомобил с ръчна скоростна кутия
ВИНАГИ. Когато управлявате автомобил с механична скоростна кутия, винаги активирайте спирачката за паркиране, преди да излезете от автомобила, тъй като тук няма блокировка за паркиране.

Как се освобождава спирачката за паркиране?
Независимо от вида на спирачката за паркиране, винаги се уверявайте, че кракът ви е върху спирачния педал, когато освобождавате ръчно спирачния педал. При спирачките с лост натиснете бутона и пуснете лоста надолу. При спирачките с бутони натиснете бутона. При превключвателите го завъртете в указаната посока.

При някои съвременни автомобили с електронни паркинг спирачки те се освобождават автоматично, ако сте седнали, закопчани с предпазни колани, включили сте задвижване или заден ход и натиснете педала на газта.

проверка на винетка

винетки бг

винетки цени