Двигателите трябва да се зареждат с масло, за да се поддържат добре смазани и защитени от повреди, износване и корозия. Но какво се случва, ако по време на доливане или смяна на смазочни материали в автомобила ви попадне твърде много масло? Ето какви са симптомите на проблема, какво трябва да направите, ако сте използвали твърде много масло, и как да разберете колко масло приема вашият автомобил.

Симптоми на твърде многото масло в автомобила
Маслените казанчета са специално проектирани да задържат определен обем течност, като отчитат топлинното разширение на течността и налягането на маслото върху компонентите. Ако тя е препълнена, може да се случи следното:

Ако шофирате автомобила си и виждате много гъст, бял дим от изгорелите газове, е възможно излишното масло да гори в блока на двигателя, въпреки че виновни за това могат да бъдат и течности като антифриз.
Теч на масло – Ако под автомобила ви се събира много масло, може би сте препълнили резервоара, но не забравяйте да проверите дали пробката за масло под автомобила не е разхлабена, тъй като това може да е източникът на теча.

Последици от твърде многото автомобилно масло
Ако автомобилът ви получава твърде много моторно масло, това може да се отрази на автомобила ви по редица потенциално вредни начини:

Натиск върху главите и опашките на коляновия вал – Съединителите и накрайниците на главите и опашките на коляновия вал спират изтичането на масло. Ако в двигателя постъпи твърде много масло, върху тези компоненти може да се окаже допълнителен натиск, който да доведе до течове. Нещо повече, ако това се случи в края на вала на маховика, маслото може да замърси и да повреди съединителя.
Триене на коляновия вал – Когато са покрити с твърде много масло, коляновият вал и манивелата могат да изпитат по-голямо съпротивление и триене, което да доведе до тяхното повреждане.
Износване на двигателя – Ако маслото е с неправилно налягане, смазването на частите на двигателя няма да бъде правилно оптимизирано, което ще доведе до повишено износване.
Повреда на двигателя – Прекалено голямото количество смазочен материал в системата може да доведе до повишаване на налягането върху коляновия вал. Това може да доведе до навлизане на масло в изпускателната тръба на коляновия вал, да премине в горивната камера, да блокира смукателния маркуч с маслени сажди и евентуално да доведе до претоварване на двигателя. Преливането на моторно масло може да доведе и до огъване на прътите на двигателя и срутване на тръбите на клапаните.
Замърсяване на запалителните свещи – Излишното масло може да попадне в запалителните свещи, които след това ще трябва да бъдат сменени.
Ако се сблъскате с някое от горепосочените състояния, проверете нивото на маслото, като използвате показанията на измервателната пръчка. Загрейте двигателя, паркирайте на равна повърхност, изключете автомобила, след което с помощта на мерителната пръчка отчетете нивото на маслото. То трябва да е между минималната и максималната маркировка на пръчката.

Какво трябва да направите, ако в автомобила ви има твърде много масло?
Ако в автомобила ви има твърде много масло, трябва да източите излишното масло. Ако не сте сигурни, че ще направите това, ще трябва да закарате автомобила си на буксир до механик – шофирането може да повреди двигателя, което ще наложи скъп ремонт. Ако искате да го направите сами, следвайте следните стъпки:

Прочетете и следвайте нашето ръководство за смяна на маслото до четвърта стъпка.
След като излишното масло изтече от двигателя, завийте отново капачката на маслото, като използвате гаечен ключ, ако е необходимо.
Проверете нивото на маслото с помощта на мерителната пръчка. Ако все още е твърде много, източете още.
Допълнете резервоара за масло до ниво под максималното, ако сте източили прекалено много.

Колко масло приема вашият автомобил?
Количеството масло, от което се нуждаят автомобилните двигатели, е приблизително между 4 и 8 литра. Това количество се различава значително при различните автомобили, но като цяло:

Четирицилиндровите двигатели се нуждаят от около 4,5 литра масло.
Шестцилиндровите двигатели се нуждаят от около 5,5 литра масло.
Осемцилиндровите двигатели се нуждаят от между 4,5 и 7,5 литра.
Винаги знайте точния обем на маслото, от което се нуждае вашият автомобил, преди да го доливате или сменяте. За да разберете какво количество моторно масло е необходимо на вашия автомобил, проверете раздела за смазване в ръководството за експлоатация на автомобила. Количеството на необходимото масло трябва да бъде посочено в литри до вида масло, от което се нуждае двигателят ви.

проверка на винетка

винетки

винетки цени