С помощта на апарат се измерва честотата на енергийните вълни, идващи от тялото. След това тези измервания се използват за диагностициране на заболяването. Промоутърите твърдят, че тя може да лекува и някои заболявания.

Въпреки това няма солидни научни доказателства, че биорезонансът играе роля в диагностицирането или лечението на заболявания.Нейрографика

Продължете да четете, за да научите повече за:

 • биорезонанс
 • за какво се използва
 • дали е ефективен или не
 • възможни странични ефекти
 • Как действа биорезонансът

Биорезонансът се основава на идеята, че нездравите клетки или органи излъчват променени електромагнитни вълни поради увреждане на ДНК.

Привържениците на биорезонанса смятат, че откриването на тези вълни може да се използва за диагностициране на заболяването, а промяната на тези вълни обратно към нормалната им честота ще доведе до лечение на заболяването.лайф коуч софия

За да се използва биорезонансът, върху кожата се поставят електроди и се свързват с апарат, който „разчита“ енергийните вълни, идващи от тялото. Това е процес на диагностика.smartoffice.bg

След това тези енергийни честоти могат да бъдат манипулирани от машината, за да могат клетките на тялото да вибрират на своята „естествена честота“, което уж лекува заболяването.

За какво се използва биорезонансната терапия

Предполага се, че биорезонансната терапия служи за диагностициране и лечение на редица състояния, свързани със здравето. Те включват:

спиране на тютюнопушенето

 • болки в стомаха
 • алергии и свързани с тях състояния, като екзема и астма
 • ревматоиден артрит
 • рак
 • фибромиалгия
 • синдром на претрениране

Действа ли биорезонансната терапия?

Изследванията са ограничени по отношение на ефективността на биорезонанса при диагностициране и лечение на здравословни състояния. Ето проучванията, които открихме във връзка с използването му.Лайф Коучинг

Прекратяване на тютюнопушенето

Проучване от 2014 г. сравнява биорезонанс, използван за спиране на тютюнопушенето, с плацебо.

Установено е, че 77,2 % от хората в групата на биорезонанса са отказали цигарите след една седмица след терапията спрямо 54,8 % в групата на плацебо.life coach софия

Проучването също така установява, че след една година от лечението – което се провежда само веднъж – 28,6 % от хората в групата на биорезонанса са спрели да пушат в сравнение с 16,1 % в групата на плацебо.

Болки в стомаха

Биорезонансът е използван за лечение на стомашни болки. Едно проучванеНадежден източник установи, че тази терапия е полезна конкретно за намаляване на стомашните болки, които не са свързани с конкретна диагноза.

Алергии и свързани с тях състояния

Използването на биорезонанс за лечение на алергии и свързани с тях състояния, като екзема и астма, е една от най-добре проучените области на лечение с биорезонанс.

В тази област са проведени редица контролирани (с използване на плацебо) и неконтролирани (наблюдателни) проучвания.smartoffice.bg

Контролираните проучвания обикновено се считат за по-качествени от неконтролираните поради възможността за сравняване на лечението с плацебо.

Контролираните проучвания са дали смесени или отрицателни резултати по отношение на това дали биорезонансът може да помогне за лечението на алергии.

Ревматоиден артрит

Някои изследванияНадежден източник предполагат, че биорезонансът може да бъде ефективен при ревматоиден артрит (РА), като нормализира функционирането на антиоксидантите в организма.

Тези антиоксиданти помагат в борбата със свободните радикали, което може да спомогне за намаляване на увреждането на тъканите при хората с РА. Не са провеждани официални проучвания за ефективността на биорезонанса при лечението на РА.как да бъда щастлив

Рак

Някои потребители на биорезонанс твърдят, че той може да активира туморните супресорни гени или да намали ефекта на свръхактивните клетки, като и двете могат да „убият“ рака.

Въпреки това повечето генетични мутации, причиняващи рак, не могат да бъдат върнати назад. Освен това няма проучвания, които да доказват ефективността на биорезонанса при лечението на рак.smartoffice.bg

Фибромиалгия

В едно проучванеТгцѕтгеԁе Source сравнява комбинацията от биорезонансна терапия, мануална терапия и точков масаж за лечение на фибромиалгия с мануална терапия и точкова терапия без биорезонансна терапия.

Макар че и при двете групи се наблюдава подобрение, проучването установява 72-процентно подобрение на мускулната болка при групата, която е получила биорезонансна терапия, в сравнение с 37-процентно подобрение при другата група.

Установени са също така подобрения при проблемите със съня и чувствителността към промените във времето.Нейрографика

Синдром на претрениране при спортисти

Синдромът на претренираност, известен още като „прегаряне“, възниква, когато спортистът не се възстановява напълно от тренировките и състезанията.

Той може да доведе до:

 • чести контузии
 • умора
 • промени в настроението
 • смущения в съня
 • промени в сърдечната честота в покой


  Според едно проучванеTrusted Source биорезонансът е полезен при синдрома на претренираност, като:smartoffice.bg
 • нормализира сърдечната честота и кръвното налягане
 • успокояване на симпатиковата нервна система (реакция на бягство или борба).Хомеопатия