Поп-ъп ресторантите са временни ресторанти, които се помещават на различни места, като например съществуващи ресторанти в почивните им дни, барове, игрални зали, боулинг зали, театри или дори домове на готвачи. Поп-ъп ресторантът може да бъде под формата на всичко – от ексклузивен еднодневен престой в квартален ресторант до шатра с храна, отворена за няколко месеца на местен пазар на открито.sveti-nikola-kavatsite.com

Много утвърдени и амбициозни ресторантьори се обръщат към тенденцията на изскачащите ресторанти, както за да изградят партньорства с общността, така и за да създадат шум и да съберат обратна връзка, преди да направят инвестиция в пълноправен ресторант. Те са и чудесен начин да започнете да изграждате връзки с общността и партньорства с други местни предприятия.каваците хотели

Плюсове и минуси на отварянето на поп-ъп ресторант

Професионалистите в областта на ресторантьорството непрекъснато отварят нови изскачащи ресторанти, а гостите се борят да получат достъп до тези събития. Но преди сами да се впуснете в откриването на такъв, трябва да обмислите всички плюсове и минуси, както и каква точно е вашата цел или мисия зад откриването му. Освен това ще получите вдъхновение от други поп-ъп ресторанти, които са успели.каваците хотели

Предимства на отварянето на поп-ъп ресторант

Възможност за изпробване на нова концепция за ресторант или меню, както и за оценка на настоящите умения и техники, преди да инвестирате повече.хотели на каваците

По-ниски начални разходи, включително по-малко режийни разходи и работна ръка

Възможност за кулинарно творчество.Свети Никола

Допълнителна маркетингова мощ и изградена аудитория, ако „изскачате“ на вече съществуващо място

Възможност за изпробване на различни методи на ценообразуване, като например фиксирани цени на билетите или менюта prix fixe за ексклузивни преживявания

Гъвкавост по отношение на местоположението и възможност за преминаване от град в град със сходни концепции или менюта

Недостатъци на откриването на изскачащ ресторант

Трябва да сте готови да работите с ограничени ресурси или оборудване и/или на непозната територия

Трудно контролиране на разходите за храна и труд и трудно реализиране на печалба въпреки потенциално по-високите средни стойности на чековете

Може да е трудно да се създадат постоянни клиенти, ако се отварят само случайни изскачащи ресторанти

Голяма зависимост от социалните медии, връзките с обществеността, изграждането на общности и маркетинга

Как да стартирате поп-ъп ресторант: Стъпка по стъпка: как да създадете

След като прочетохте всичко по-горе, вълнува ли ви идеята за откриване на изскачащ ресторант? Ако е така, ето един полезен контролен списък за отваряне на ресторант – какъвто и да е ресторант – както и 13 стъпки за постигане на мечтата ви. 

1. Изберете формат на изскачащ ресторант

Както вече споменахме, поп-ъп ресторантът може да има много форми. Ето няколко примера за концепция на поп-ъп ресторант, които да разгледате. 

FOMU в Бостън тестваха нова локация с поп-ъп ресторант за веган сладолед в квартала близо до Fenway Park, само през лятото, което им позволи да проверят ефикасността на новото пространство. Те имат общо четири локации за продажба на тухли в града.

Smallman Galley в Питсбърг е домакин на постоянни поп-ъп ресторанти за млади готвачи, които искат да развият кариерата си. Всеки готвач управлява дейността на ресторанта, както отпред, така и отзад, за ограничен период от време.

Singer’s Significant Meats във Вашингтон, окръг Колумбия, организира два пъти седмично изскачащи ресторанти в Bread Furst. Това им позволява да създават меню, базирано на сезонността, креативността и спонтанността, като карат гостите да гадаят какви сандвичи – пастърма, говеждо месо с колбаси и други – ще има след това.

Farm to Fork в Сан Франциско организира ежемесечно изскачащо събитие, на което по време на вечерята се прожектира документален филм за живота на готвача, за начина, по който се снабдява със съставки, и за историята зад храната. След прожекцията се прожектира храна от този готвач, за да може той да изгради общност около своята марка.

Congee & Me в Бостън е концепция за изскачащ ресторант на Ариел Чернин, в който се сервира традиционна китайска оризова каша с промяна. Те си партнират с популярни местни ресторанти като Mei Mei, за да доставят ястията си пред утвърдени клиенти – и обикновено се виждат опашки около блока. Предлагат и частни събития, вечери и кетъринг.

2. Създаване на бизнес план за изскачащ ресторант

След като вече имате готова концепция, следващата стъпка към стартирането на всеки бизнес е изготвянето на бизнес план. Вашият бизнес план за поп-ъп ресторант ще служи като план, който очертава цялата ви визия, включително крайната цел на поп-ъпа. Планът ще ви послужи като пътна карта, която ще ви помогне да останете фокусирани, когато сте в безпътица. 

В него ще разкажете за общата информация за компанията, за операциите (кои са доставчиците ви? Какъв е моделът на персонала и обслужването?) и още подробности, които ще ви помогнат да започнете всичко. 

Започнете да изготвяте своя бизнес план за поп-ъп ресторант тук.