Всеки знае, че живият мъх е най-сигурният визуален инструмент в инструментариума на терариста.

Но за разлика от доброто оборудване, той не е особено издръжлив. Много художествени проекти с мъх се борят да осигурят необходимите условия за поддържане на мъха жив. biopedia

Влезте в ролята на консервиран мъх: героят на часа.

Не може да се отрече, че консервираният мъх е универсален материал.

Той е буйната зелена инжекция в отворен терариум, непоклатимият герой в ярка изложба от мъх.

Но консервираният мъх може да излезе скъпо, особено ако правите голям проект. А тук, в Terrarium Tribe, обичаме да подхождаме по метода „направи си сам“.

Съхраняване на мъх 101

Съществуват два основни метода за запазване на мъха.

Можете да използвате метода с глицерол и метилов спирт.

Или можете да изберете метода на глицерол и топла вода.

Глицеролът (продава се в търговската мрежа като глицерин, така че ще го наричам и аз) е мазнина, която замества влагата в целулозата, като позволява на мъха да запази пружиниращата си структура.

А метиловият спирт (продава се като денатуриран алкохол) дехидратира мъха, така че да може да се абсорбира повече глицерин. 

Поради тази причина методът с глицерин и денатуриран спирт е по-ефективен, но има причини, поради които може просто да искате да използвате глицерин, но за това след малко…biopedia

Можете ли да запазите мъха без глицерин/химикали? Информация за безопасност

Доколкото ми е известно, не съществува натурален метод за запазване на мъх. Ако искате нещо да запази качествата си на живот в задгробния живот, ще е необходима химическа намеса. 

Химикалите, участващи в този процес, обаче се използват много често.

Глицеролът/глицеринът обикновено се произвежда от соя или кокос и се използва в почти всичко – от храни до козметика и слабителни средства.

 Хубаво…

Той е донякъде токсичен в големи количества – не бих отишъл да пия галони – но е възможно най-щадящият химикал и със сигурност е безопасен за използване в занаятите.

От друга страна, метилираният спирт/денатурираният алкохол се използва предимно като разтворител и гориво и е много токсичен за консумация. Основната му съставка (и любимото вещество на човечеството) е етанолът – алкохолът, който се съдържа във виното, бирата и спиртните напитки. 

Защо е токсичен? Ами, в него има и малко количество метанол, който, въпреки че химически е подобен на лесно консумирания си алкохолен съсед, ще ви вкара в болница, ако не и по-зле. Освен това е силно запалим, така че не използвайте открит огън в близост до него, моля!

Избор на истински мъх за запазване

Когато става въпрос за изкуство от мъх по поръчка, възможностите са неограничени.biopedia

Добрата новина е, че можете да консервирате почти всеки мъх, който ви хрумне, но ето някои любими консервирани мъхове, за да започнете:

Гъсти мъхове – мъх за настроение и мъх за възглавници.

Листови мъхове – папрат и хипнум.

Измамни мъхове – еленски мъх (всъщност лишей) и испански мъх (епифитно растение).

Играта с мъха е свързана с контраста и текстурата.

Набавяне на мъх – откъде да купите

Когато става въпрос за снабдяване с жив мъх за запазване, силно ви съветвам да не го вземате от обществени места и национални паркове.

Той може да е безплатен, но принадлежи на горския етаж и вземането му е изключително неустойчиво. Ако обаче имате мъх в градината или двора си, непременно го направете! biopedia

Аз нямам къде да събирам мъх, затова си го купувам от Etsy. Понякога можете да уцелите джакпота и да вземете няколко вида в един пакет.

Само не забравяйте да проверите дали е събиран по устойчив начин, от ферми за мъхове или от частни земи. Можете да прочетете моето ръководство за купуване на жив мъх, за да получите повече информация за устойчивото пазаруване.

Други необходими консумативи

Въпреки че глицеринът е чудодейна съставка за запазване на текстурата, той не е подходящ за запазване на яркозеления цвят. 

Мъхът загива, докато го съхранявате, което означава, че зеленият хлорофил вече няма да се използва за фотосинтеза и естественият цвят ще избледнее донякъде.

Може би ще искате да използвате боя, за да запазите яркостта.

Боята за тъкани е популярен избор, но съм чел много непотвърдена информация, според която мъхът не е склонен да я абсорбира много добре. Оцветителите за храна изглежда са най-ефективният (и нетоксичен) вариант.

И да, можете да го боядисате в какъвто искате цвят. Бъдете мои гости, ако искате да си направите розова стена от мъх на Барби.

Само знайте, че не е подходящ за затворени терариуми, тъй като боята може да се разтече, ако се намокри. Ето защо използваме жив терариумен мъх.

Ще ви трябва и купа, от която да не ядете, нещо, с което да разбърквате, нещо тежко, с което да притискате мъха, място, където мъхът да изсъхне (например стойка), и накрая, но важно, клечка за нос, защото може да мирише неприятно…biopedia

Как да съхраним мъх (стъпка по стъпка)

1. Издърпайте всички остатъци, уверете се, че няма животинки, които да се качват на коня, и го изплакнете с вода, докато изглежда чист.

2. Изстискайте възможно най-много излишна вода и го оставете да изсъхне малко през следващите няколко часа.

3. Време е за консервиране – отворете прозореца и проветрете добре помещението си.

4. Смесете в купата си сместа за консервиране [една част денатуриран алкохол и две части глицерин] или [една част глицерин и две части топла вода – водата трябва да е топла, за да работи] и смесете с всички бои, които използвате.

5. Поставете мъха в купата и се уверете, че е напълно потопен; ако е необходимо, използвайте нещо тежко, за да го притиснете.

6. Оставете го за 10/15 минути за разтвора от денатуриран алкохол и глицерин. Оставете го поне час, ако използвате разтвор на вода и глицерин; въпреки че съм чела, че може да отнеме повече време, не мисля, че има някаква вреда да го оставите още няколко часа.

7. Когато е готово, го извадете, изстискайте излишното (ръкавиците са с най-висока препоръка) и го оставете някъде да изсъхне.

8. Измийте проклетите си ръце и го оставете на мира за няколко дни!biopedia

9. Използвайте го във вашия персонализиран дизайн, както намерите за добре.