Скенерът OBD II, където OBD е съкращение от On-Board Diagnostics (бордова диагностика), е инструмент за диагностика на автомобили. Скенерът OBD-II разчита компютърната система на вашия автомобил, която включва всички основни компоненти, например трансмисия, двигател и други. Можем да кажем, че това е стандартен инструмент за автомобилна диагностика, с който се влиза в компютъра на автомобила и се събира информация за функционирането на вътрешните части.

По-долу ще намерите изчерпателни подробности за това как се използва инструмент за диагностика на автомобили, включително друга важна информация, която да ви помогне в процеса следващия път, когато използвате инструменти за автомобилна диагностика.

КОГА ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ИНСТРУМЕНТ ЗА ДИАГНОСТИКА НА АВТОМОБИЛИ?

Може да ви се наложи да използвате инструмента за диагностика на автомобили, когато се сблъскате със следните сценарии:

Светва лампичката за проверка на двигателя: Тази предупредителна светлина на таблото на автомобила ви светва, дори когато двигателят не е очевидно повреден, е индикация за други проблеми, които може да са възникнали на друго място. Той може да е в двигателя, трансмисията или изпускателната система. Ако смятате, че автомобилът ви работи добре, но контролната лампа свети, инструментът за диагностика на автомобила може да ви помогне да установите действителната причина.
Съберете информация за работата/статистиката на автомобила: Като се има предвид, че съществуват различни видове инструменти за диагностика на автомобили, високотехнологичните предлагат повече от просто четене на кодове на двигателя. Усъвършенстваните версии на OBD-II скенера могат също така да записват данни в реално време за системата на автомобила, за да ви помогнат да отстраните настройката тогава и там.

ОТ КАКВИ НЕЩА СЕ НУЖДАЕМ?

Диагностичен инструмент OBD-II: Този инструмент разчита бордовите диагностични кодове, които превозните средства генерират, когато открият проблем. Може да откриете някои скенери, посочени като „OBD 2 скенери“. Уверете се, че купувате автомобилни инструменти, които най-добре отговарят на вашите нужди и осигуряват правилни показания.
OBD-II порт: В идеалния случай всички автомобили, произведени след 1996 г., са снабдени с вграден OBD-II порт и диагностична система за работа с OBD скенера. Ако моделът на вашия автомобил е по-стар от 1996 г., нямате друг избор, освен да се заемете с диагностика по традиция, като отворите капака или закарате автомобила си в автосервиз. Затова, ако планирате да закупите употребяван автомобил в ОАЕ, уверете се, че моделът има OBD-II порт.
Местоположение на порта: Трябва също така да знаете местоположението на порта OBD-II. Обикновено той се намира близо до волана, някъде под арматурното табло. В някои автомобили той може да е от страната на пътника или около централната конзола. По-добре е да се обърнете към ръководството за потребителя за конкретика. Не забравяйте да изключите автомобила, преди да поставите диагностичния инструмент за сканиране на автомобили в порта.

КАК ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ИНСТРУМЕНТ ЗА ДИАГНОСТИКА НА АВТОМОБИЛИ?
Всички инструменти за автомобилна диагностика като цяло са сходни по дизайн и функции. Някои инструменти от висок клас могат да имат усъвършенствани функции, като например възможност за четене на статистически данни, но в крайна сметка всички те са лесни за използване, тъй като можете просто да ги включите и да сканирате. Следователно от вас се изисква да научите и следвате само един процес, който сме описали подробно по-долу.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЧЕТЕЦ НА КОДОВЕ
По принцип инструментът за диагностика на автомобила ви е предназначен да получава кодове за диагностични проблеми, които автомобилът записва по подразбиране, когато вътрешният компютър открие проблем. Същият процес се следва и от механиците, само че тяхното оборудване е много по-модерно и вероятно по-способно.

По-долу сме обяснили подробно процеса на използване на инструмента за диагностика на автомобили:

ВКЛЮЧЕТЕ ИНСТРУМЕНТА КЪМ ПОРТА OBD-II
Данните се изтеглят основно от порта OBD-II от диагностичния инструмент. Когато включите инструмента, той ви осигурява достъп до почти всичко, което автомобилът е открил по отношение на проблеми/погрешки. След като сте достигнали до тук, трябва само да коригирате малко настройките, за да получите пълната информация.

Портът OBD-II е универсален, което означава, че към него може да се включи всеки тип/вид диагностичен инструмент. Уверете се, че крайният конектор е добре поставен в порта, за да може инструментът ефективно да комуникира с бордовия компютър. Включете автомобила, в случай че автомобилът ви не съхранява кодове на автомобила в паметта. Включвайте двигателя само когато бордовият компютър го изисква, за да следи състоянието на автомобила в реално време.

РАЗЧИТАНЕ НА КОДА/КОДОВЕТЕ НА АВТОМОБИЛА
Процесът на диагностика на всеки автомобил е жизнеспособен и осъществим, тъй като в идеалния случай той може да прочете кодовете, които се генерират в отговор на механични проблеми във вашия автомобил. Инструментът може лесно да изтегли тези кодове и да ви ги представи – въпреки че няма да ви е от полза, освен ако не владеете езика за програмиране.

След като сте намерили добро и сигурно място, включете диагностичния инструмент, като включите бутона за захранване на устройството. Можете да го включите и от Bluetooth, ако той е включен. След това осъществете достъп до диагностичния скенер, ако той не започне да отчита автоматично след включване. Може да се наложи да натиснете бутона „сканиране“ или нещо подобно, за да стартирате процеса.

Преди да продължим, имайте предвид, че някои Bluetooth инструменти за диагностика на автомобили ще се нуждаят от съвместимо приложение на трета страна, за да бъдат достъпни, ако нямат собствено приложение. Също така ще трябва да въведете VIN номера на автомобила, ако го използвате за първи път в автомобила си.

След като сканирането приключи в рамките на няколко секунди, ще получите информация за всички открити специфични кодове за проблеми или грешки. Запишете тези данни или обърнете внимание на кодовете, ако скенерът не предоставя подробно обяснение какво означават.

Можете също така да изтеглите кодовете на компютър, а някои скенери могат да ги съхранят за вас. Обикновено приложенията за скенери за инструменти, поддържащи Bluetooth, дават повече информация в сравнение с обикновените.

Като съвет можете да нулирате контролната лампа на двигателя с помощта на инструмента за диагностика на автомобила и да изчистите кодовете, ако искате да изключите лампата.

ДА ИНТЕРПРЕТИРА ЗАПИСАНИТЕ ДАННИ.
Следващата част от процеса е разчитането или интерпретирането на записаните данни от инструмента за автомобилна диагностика. Въпреки това не можете да разберете кодовете, дори и да ги потърсите в Google. Необходимо е да разполагате с четец на кодове, който да преведе моделите в обикновени думи. В този случай имате три начина да го направите:

Търсене на диагностични кодове на автомобили в интернет: може да намерите някаква информация на уебсайта на автомобила/производителя.
Възползвайте се от помощта на специализиран софтуер, който може да изтегли кодовете за неизправности от диагностичния инструмент и да ги разчете от работния плот.
Прочетете ги от самия диагностичен инструмент. Някои инструменти от висок клас предоставят описание на кода и на устройството, докато други не го предоставят. Въпреки това можете да получите основна представа за проблема от записаните данни.
ОТСТРАНЯВАНЕ НА ПРОБЛЕМА
След като получите основна диагностична информация от приложения на трети страни или онлайн търсения, сте добре подготвени да навлезете в последната и четвърта фаза – а именно частта за отстраняване на проблема. Като уговорка, тази стъпка зависи изцяло от нивото на вашите механични умения или опит. И така, нека се потопим в нея.

За да отстраните проблема, разчетен от диагностичния инструмент за сканиране на автомобила, имате две възможности за действие.

Направи си сам: Ако притежавате основен опит в ремонта на автомобили, кодовете за неизправности и техните описания ще ви дадат добра отправна точка за определяне на проблемите и отстраняването им без помощта на професионалист. Важно е обаче да се отбележи, че сигналите за кодове за неизправности не само показват повредени части, но вместо това могат да показват и други проблеми във вътрешните компоненти.
Потърсете професионален механик, за да разрешите проблемите. Това винаги е препоръчително, защото вашият опит и инструменти не могат да се сравнят с тези на механика. Възможно е ремонтът да ви се стори скъп, но винаги си заслужава, вместо да предизвикате проблем в компютъра на автомобила в опит за метод „направи си сам“. Те разполагат с професионални инструменти за диагностика на автомобили с усъвършенствани функции, които помагат да се открие проблемът по по-добър начин.

ЦЕНА НА ИНСТРУМЕНТ ЗА ДИАГНОСТИКА НА АВТОМОБИЛИ
На пазара се предлагат различни видове инструменти за диагностика на автомобили, OBD-II скенер. Цените им следователно варират, като се има предвид, че те имат основни или основни+напреднали функции, които обаче служат за сходни цели. Въпреки това цената на инструмент за автомобилна диагностика в ОАЕ започва от 100 дирхама.

Това е всичко за това как да използвате инструмент за автомобилна диагностика, когато искате да проверите състоянието на автомобила си или когато светне лампичката за проверка на двигателя. Освен това, ако сканирате автомобила си, преди да го занесете на професионален техник, запишете кодовете и ги предоставете за бърз преглед. По-добре е да не нулирате контролната лампа на двигателя, ако грешката остане неидентифицирана, защото има голяма вероятност да се върне.

Останете на линия с топ автоблога на ОАЕ за повече информация, свързана с частите на автомобилите, тяхната поддръжка и ръководства за ремонт.

винетка онлайн

проверка на винетка

винетки цени