Има толкова много начини за използване на водни мъхове в аквариума и определено мъховете трябва да са област, която наистина сте предвидили в дизайна на аквариума си. Мъховете се разпространяват, така че ако търсите растение, което да покрива пода или да участва в него, използването на воден мъх е чудесно начало.

Мъховете могат да помогнат за омекотяване на ръбовете на други аквариумни елементи и да подсилят естественото усещане на вашия дизайн.

 Те се предлагат във всякакви форми, цветове и навици на растеж и могат да се използват за създаване на зелени тревни площи или за израстване върху скали, плаващи дървета или дори за израстване към нивото на водата! Водните мъхове обикновено са много лесни за размножаване, така че са подходящи за акваскейпъри с всякакво ниво на опит.

Защо да отглеждате водни мъхове?

Водните мъхове обикновено се избират заради естетическите им качества, но те не само изглеждат чудесно, но и допринасят за подобряване на качеството на водата. Като фотосинтезиращи растения водните мъхове абсорбират от водния стълб хранителните вещества в аквариумната вода, включително нитратите.

Когато други растения изискват високи нива на осветеност, за да постигнат това, или редовен режим на торене, водните мъхове са ефективни отстранители на нитрати без високи нива на осветеност или торене.

Обмисляте ли да използвате водни мъхове във вашия аквариум с растения?

Температура на водата

Едно от най-важните неща, които трябва да запомните, когато размножавате водни мъхове в аквариума си с растения, е, че мъховете предпочитат умерено хладни температури на водата, така че трябва да настроите нагревателите си в диапазона 21-24oC.

Най-добрият начин да стимулирате мъховете в аквариума да изглеждат чудесно и да растат бързо е да ги поддържате на хладно. Известно е обаче, че някои водни мъхове са способни да се адаптират към малко по-високи температури. Има някои мъхове, които без видима вреда за себе си ще растат в цял диапазон от температури.

Мъховете лесно се прикрепят към различни повърхности в засадения резервоар

Дайте възможност на ризоидите (тънки нишки, подобни на корени, които се използват за прикрепване и подхранване) на мъховете да се прикрепят към груба повърхност и те бързо ще го направят!

Ако искате и имате време, много водни мъхове са способни да се прикрепят сами. Просто „покажете“ на мъха растяща повърхност, поставете ги заедно в аквариума, след което листенцата рано или късно ще се прикрепят към растящата повърхност. Ако не искате да чакате това да се случи, има и други прости и ефективни начини за постигане на същия ефект.

Един от най-добрите начини е да разпръснете водния мъх върху повърхността, която искате да покриете, и след това да използвате въдица или черен конец, за да го прикрепите. Тези методи на закрепване ще бъдат видими в началото, но водният мъх ще израсне над тях много бързо.

Някои експерти в тази област препоръчват използването на 100% памучен конец, тъй като в крайна сметка той ще се разтвори и изчезне. Ако използвате какъвто и да е метод за прикрепване, моля, помислете за другите форми на живот във вашите аквариуми.

 Особено рибите могат да се заклещят или да се наранят върху слабо завързани конци и да се опитат да изядат свободните парчета, след като възлите се разтворят. Наблюдавайте аквариума си и правете корекции, когато това се налага.

Нов и модерен метод за прикрепване на воден мъх към плаващи дървета или камъни за акварел е използването на безопасно за водата лепило. Jurijs, акваскейпър от Германия, има страхотна демонстрация за това:

Подрязване и осветление

Като цяло водните мъхове растат при повечето условия на осветление. По-издръжливите мъхове могат да виреят и при по-слабо осветление. Осветлението е особено важен въпрос, който трябва да се вземе предвид, когато става въпрос за растежа на водните мъхове.

Ако сте избрали различни видове мъхове за вашия аквариум, уверете се, че знаете и разбирате как расте всеки от тези мъхове. Ако един воден мъх расте много по-енергично от останалите, новият растеж на по-енергичния мъх може и ще засенчи по-бавно растящите мъхове, като по този начин ще им попречи да получат светлина. Това означава, че по-бавно растящите мъхове ще загинат, ако не забележите и не отстраните този проблем много бързо.

Най-простият начин да се справите с този проблем, ако искате да използвате водни мъхове с различен начин на растеж, е да подрежете по-бързо растящия воден мъх, преди да е станал проблем, или да преместите кичури от него в различни части на аквариума. Добра практика е да подрязвате мъховете редовно, тъй като това ще помогне да се предотврати образуването на жилави мъхове.

Подрязването се извършва лесно с помощта на специални ножици за акваскейпинг – много удобен инструмент, който в днешно време е много популярен сред професионалните акваскейпъри.а

Топ 3 на водните мъхове

1. Taxiphyllum barbieri – явански мъх

Най-разпространеният воден мъх, отглеждан в аквариум, е яванският мъх, Taxiphyllum barbieri. Има много причини за това. Използването на явански мъх създава зашеметяващ естествен аквариум и може да се свързва с всякакви други елементи в аквариума: скали, плаващи дървета и други растения – водният мъх ще бъде много щастлив да се прикрепи към всички тях.

Този воден мъх е и самозакрепващ се, така че аквариумът ви не се нуждае от изкуствени връзки, ако имате време да го прикрепите. Другата основна причина, поради която ще харесате Java Moss, е, че е (почти!) невъзможно да бъде убит. Той с удоволствие ще расте в аквариуми с високи нива на осветление до аквариуми с единствено околна светлина.

2. Taxiphyllum sp. „Peacock“ – Паунов мъх

Този вид воден мъх е папратоподобно растение. То е пълзящо и малко със сплескани клонки. Тези клони имат разперени листа, които се забелязват заради преливащият си синьо-зелен цвят. Пауновият мъх предпочита да расте в по-хладни води с температура около 25 градуса по Целзий.

При по-високи температури паунообразните листа, от които идва името му, се губят. Акваскейпърите се обръщат към пауновия мъх, когато търсят воден мъх, който ще им помогне да постигнат „нежен“ вид на своя аквариум.

3. Leptodictyum riparium – жилав мъх

Акваскейпърите са привлечени от жилавия мъх, тъй като той е много променлив и може да приема много различни форми, когато се отглежда потопен. В дивата природа може да се срещне в северните полукълба.

Известно е, че този мъх вирее на места от Европа до Китай и Северна Америка. Мъхът расте по-бавно от другите мъхове, но е лесен за отглеждане и култивиране. Една от основните причини, поради които мъхът Stringy Moss е обичан от акваристите, са свободно растящите и леко диво изглеждащи стъбла, които растат нагоре в жилав стил.

Ефектът от отглеждането на жилав мъх в аквариума ви може да изглежда визуално зашеметяващ с фините си стъбла и листа. Това е чудесен мъх за използване, ако искате да създадете илюзия за движение или поток в аквариума си.

Когато проектирате своя аквариум, помислете за зоните, които ще бъдат подобрени чрез използването на воден мъх. Разгледайте различните видове мъх и техните модели на растеж. Помислете за естетиката, която искате да постигнете в завършения си аквариум. Ако всичко това е налице, вашият аквариум ще заблести!