Днес може да се каже, че спа центровете са в челните редици на движението за цялостно здраве и уелнес. Хората навсякъде откриват, че най-ефективният подход към здравето е поддържането на балансирано тяло и начин на живот – нещо, в което спа центровете са експерти. В тях се провеждат някои от най-новите пионерски процедури и изследвания в областта на храненето, съзнанието и благосъстоянието. Предлагат всичко – от перфектно адаптирани процедури по време на освежаващи СПА почивки до интензивни тренировъчни лагери, които обучават хората по различни теми.

Съвременният спа център обаче има дълбоки корени, като е израснал от някои от най-дългогодишните здравни практики в света. SecretSpa Така че, независимо дали се интересувате от произхода на процедурите или искате да научите повече за това как спа центровете могат да се различават по света, прочетете, за да научите повече.

Произход на спа

Откъде идва думата спа?

Въпреки че няма ясен отговор на въпроса откъде думата спа започва да се свързва с лечебни практики, съществуват две основни теории за етимологията на термина:

– „Спа“ е акроним на латинската фраза „Salus per Aquam“, която означава „здраве от водата“.

– „Спа“ е кръстен на белгийското село Спа, където римските войници са използвали горещи минерални извори за лечение на болки в мускулите и рани от битки.

На колко години са СПА центровете?

Въпреки че много хора свързват традиционните СПА центрове с римските бани, има доказателства за съществуването на СПА терапии отпреди хиляди години, когато се е вярвало в лечебната сила на минералните води. Пол Джоузеф, съосновател на Health and Fitness Travel, обяснява: „СПА SecretSpa центровете, лечебните води, таласотерапията, хидротерапията и горещите извори датират отпреди хиляди години – древна практика, прилагана много преди гърците и римляните!“

Едно от първите писмени свидетелства, че къпането се използва като лечебен процес, а не като обикновен хигиенен ритуал, е на древногръцкия философ Хипократ, живял преди повече от 2000 години между 460 и 370 г. пр.н.е. Хипократ предлага, че причината за всички заболявания е дисбаланс на телесните течности, и препоръчва „пътят към здравето е да се прави ароматна вана и ароматен масаж всеки ден“.

Този процес, при който къпането се използва за лечение на болести, е известен като балнеотерапия и се счита за основополагащ принцип на спа-туризма. Влиянието му днес може да се види във всичко – от процедури с минерали или скачане в горещата вана след плуване до таласотерапия – плуване в морска вода за лечение на кожата.

В ранната си история основното предназначение на лечебните бани е било да лекуват раните на римските войници по време на управлението на SecretSpa Август от 27 г. пр. н. е. до 14 г. от н. е. По това време в Рим е имало приблизително 170 бани, известни като терми, и не след дълго всички граждани на града започват да гледат на баните като на форма на почивка и релаксация. Именно през 70 г. от н.е. римляните построяват спа център thermae около горещите извори в Бат, първият по рода си във Великобритания.

През 1326 г. Колин льо Луп, майстор на желязо от Лиеж, Белгия, открива халибатните извори в град Спа, Белгия. В крайна сметка около тези извори се разраства известен курорт и терминът „спа“ започва да се отнася за всеки курорт, разположен в близост до естествени извори, като отделните извори се свързват с болестта, за която се смята, че благоприятства.

Въпреки това не само в Европа се развиват ритуали, свързани с посещенията на СПА центрове. масажи в софия По света се появяват различни лечебни заведения – от японските риокани до турските хамами и финландските сауни/парни стаи. През елизабетинската епоха спа курортите са напълно вкоренени в британската култура и оттогава насам те стават все по-усъвършенствани, но все още се придържат към своя скромен, възстановителен произход.

Ренесансът на СПА центровете: упражнение по лукс

Не след дълго ентусиазмът по отношение на спа процедурите се пренася в Съединените щати, където в Саратога Спрингс, Ню Йорк, е създаден първият спа център за масова публика. До 1815 г. в района има два огромни хотела в гръцки стил с до 500 стаи за настаняване на посетители, които искат да се успокоят от бързо модернизиращия се свят.

Първият дневен спа център е въведен от Елизабет Арден през 1910 г., известен като Red Door Salon в Манхатън. В този спа център се предлагат маникюр, процедури за лице и други, което го доближава много повече до съвременното преживяване. Както обяснява Бет Макгроърти, директор най-доброто спа в софия на изследванията в Global Wellness Institute: „Модерната концепция за спа център започва да се развива през 80-те години на миналия век.“ През следващите 20 години СПА дните се считат за удоволствие предимно за заможни жени, които посещават СПА центровете на групи, за да празнуват рождени дни, моминско парти и други социални събития. Бет посочва, че „голямата, скорошна история е история на експлозивен растеж: глобалната спа индустрия се е увеличила от 60 милиарда щатски долара през 2007 г. на 98,6 милиарда щатски долара през 2015 г., а спа центровете са скочили от 71 762 на 121 595 за същите тези кратки осем години“.

Включваща индулгенция

С нарастването на търсенето на СПА центрове те се разраснаха, а с тяхното присъствие се разшири достъпът до СПА услуги, както и до по-специални предложения за индивидуалните нужди. Бет отбелязва, че през последното десетилетие „фокусът на СПА центровете се е изместил от тясната асоциация със заможни жени и „разпускане“, за да включи всички демографски групи: мъже, тийнейджъри, деца и преживявания на по-широк ценови диапазон“.

Въпреки че още в римската епоха в историята господата са били основните покровители на СПА центровете, изглежда възприятията са се променили и сега СПА центровете се разглеждат предимно като място за жени. Крис Перет от Spa Guide обяснява: „До сравнително неотдавна в Обединеното кралство съществуваше стигма по отношение на мъжете, които посещават спа центрове. Докато нашите приятели в Скандинавия, Германия и Италия продължаваха да приемат ползите за здравето, общественото мнение ги правеше забранена зона за британските мъже поради ограничените представи за традиционна мъжественост“.

Въпреки това, тъй като обществото като цяло започна да разбира недостатъците на половите стереотипи, спа центровете и уелнесът като цяло отново станаха отворени за мъжете. Крис казва: „За щастие популярността на продуктите за поддържане на мъже доведе до това, че мъжете активно търсят СПА центрове и целенасочени процедури за тяло, което от своя страна доведе до това, че много СПА центрове вече предлагат списъци с процедури за мъже. Най-популярните процедури варират от мъжки процедури за лице и масажи на главата до масажи на дълбоките тъкани, което показва, че мъжете искат да изглеждат добре, както и да подпомогнат възстановяването си при спорт.“

Съвременният спа център

Разширяването на демографската структура на съвременния спа център до голяма степен се дължи на едно ново определение, което бавно се развива през последните 10 години – и то не само по отношение на мъжете. Докато през 80-те години на миналия век до началото на 2000 г. повечето спа центрове бяха луксозни заведения, предлагащи разточително обслужване, за да накарат клиента да се чувства добре и да го почерпят със следобеден чай, днес водещите спа центрове се фокусират върху здравето. Уелнесът сега е крайната цел, независимо дали става въпрос за дълбокотъканни масажи, насочени към точките на натиск, балансиращи парни бани или по-внимателно подбрани спа почивки, насочени към постигане на определени ползи, като например отслабване или детоксикация.

Бет Макгроърти определя този процес като развитие на спа центровете като уелнес центрове. Тази растяща тенденция включва промени като „добавяне на всичко – от класове по йога, фитнес или медитация, до здравословна храна и спа кафенета, до повече подходи на алтернативната медицина – от най-доброто спа в софия аюрведа до традиционна китайска медицина и рейки. Виждаме дори спа центрове, които си партнират с медицински специалисти, за да предлагат услуги, целящи да постигнат по-интегративна промяна в начина на живот.“

Това, което някога е било луксозно разпускане, сега се е превърнало в холистичен подход към здравето и благосъстоянието, което според Бет е довело до сериозна промяна във възприятието за това какво е спа, превръщайки се в „много по-популярна, сериозна и широко привлекателна концепция, в която се осъществява истинска превенция и намаляване на стреса“. Тя коментира, че в основата на този напредък е интегрирането на „основани на доказателства методи. Тези подходи имат клинични доказателства зад гърба си, така че са налице реални резултати, които потребителите все повече изискват.“

Собственикът на Champneys Стивън Пърдю добавя: „Нашите възможности за здравословно хранене, например, са внимателно обмислени до последния детайл. Мисля, че гостите ни наистина оценяват и разбират, че сме спа център за благополучие – тук е съсредоточена енергията ни. Ценностите ни за благосъстояние не са символичен жест – това е нашата етика във всички наши спа курорти и ние непрекъснато правим проучвания в световен мащаб, за да се развиваме.“

Глобални тенденции в спа сектора

Тъй като спа центровете се стремят да разработят нови, вълнуващи и ефективни процедури за гостите, индустрията започна да търси нови глобални влияния от цял свят. Пол Джоузеф коментира този феномен, като казва: „Все повече световни СПА центрове вече дават възможност да се потопите в културата на друга страна и да преживеете дестинацията си на цялостно ниво.“

Както посочва Бет Макгроърти, това е рязък контраст с курортите от 80-те и 90-те години, които „изглеждаха по един и същи начин – общо, бежово, неясно азиатско пространство с няколко масажа“. Сега, казва тя, „глобализацията е накарала посетителите на СПА центрове да се запознаят с местните СПА и уелнес практики от цял свят. Така че имаме достъп и познания за всички възможни видове масаж – от тайландски до индийски разновидности, както и вълнение около толкова много глобални преживявания, независимо дали става въпрос за близкоизточния хамам, мексиканския темескал или руската баня.“

Клиентите на СПА центровете обаче желаят не само вкуса на различните култури, но и все повече ги привличат хиперлокалните предложения. Бет отбелязва: „Най-голямата тенденция в пътуванията през последните няколко години е привидно ненаситният стремеж на хората да се докоснат до автентичното и местното – и това се разпростира върху това, което те искат от спа преживяванията. Затова спа центровете използват местни съставки, дори отглеждани на място, и практики, които могат да се нарекат движение „от ферма до масажна маса“.

Собственикът на Champneys Стивън Пърдю коментира: „Нашият център за детоксикация и благополучие в Champneys Tring беше първият по рода си в Обединеното кралство. Самият му размер – 400 квадратни метра – предоставя невероятни възможности за нашите обитатели и дневни гости. Това е развитие, което подчертава позицията ни на водеща уелнес дестинация в Европа.“

Индивидуални процедури

Тъй като СПА центровете търсят влияние по-далеч, те се фокусират и върху предоставянето на по-специфични процедури за различни състояния и демографски групи. Крис обяснява: „Сега спа центровете стават много по-добри в предлагането на персонализирани медицински спа процедури за гости, които не винаги могат да се възползват от по-традиционните спа процедури. Рядкост е в списъка на местните спа центрове да не намерите процедури, свързани с бременността, а някои места обучават масажисти специално да помагат на пациенти с рак, след като в продължение на няколко години това беше истинско табу.“

Бет Макгроърти прогнозира, че това адаптиране на пакетите за дневни спа центрове не само ще задоволи специфичните нужди на хората, но и ще насърчи цялостното въздействие върху обществото. Това е колкото завръщане към корените на спа центъра, толкова и развитие. Още в римската епоха спа центровете са били нещо повече от места за къпане, те са били всеобхватни центрове за отдих. Както посочва Микел Ааланд в книгата си „Пот“, „повечето стени на курортите (по римско време) са обхващали спортни центрове, плувни басейни, паркове, библиотеки, малки театри за четене на поезия и музика и големи зали за партита – град в града“. Днес Бет очаква, че в спа центровете ще се появят повече социални и забавни аспекти, „от повече програми за изкуство, музика и творчество в спа центровете до неща като сауната като социално събитие“.

Разширяване на хоризонтите

Най-изобретателните спа центрове не само разширяват предложенията и влиянията си, но и разширяват хоризонтите си извън сградата и в самата природа. Бет Макгроърти коментира тези така наречени спа центрове: „Голямата тенденция в момента е спа преживяванията и стаите за процедури да се пренесат навън и по-дълбоко в природата: независимо дали се разиграват в къщички на дървета, градини, край океана или в гората – като същевременно се внася повече природа в спа центъра.“ Това обхваща всичко – от сесиите за упражнения с водач на открито до естествения декор в сградата и растителните продукти в процедурите, целящи да свържат ума, тялото и душата. Пол Джоузеф предполага, че тази неотдавнашна стъпка се основава на насърчаването на връзката с местната околна среда като средство за балансиране на индивида, обяснявайки: „По-иновативните спа центрове създават процедури, основани на местната култура и обичаи и обръщане към природата.“

Директорът на Champneys Fitness Луиз Дей обяснява: „Изборът ни от класове на открито е един от най-добрите. Нашите селски курорти са с перфектно разположение, така че обичаме да включваме естествената среда колкото е възможно повече. Ние реагираме много бързо на тенденциите; често сме първите, хамам софия които въвеждат програми – в днешно време е важно спа центровете да предлагат нещо различно. Нашите лагери за тренировки например се наложиха. Водени от най-добрите експерти по фитнес и хранене, екипът ни мотивира и насочва участниците към интензивен пакет за отслабване, който включва забавни дейности на закрито и открито, отборни игри, наблюдение на здравето и теглото и здравословни храни. Ние ги вдъхновяваме да направят положителни промени в начина си на живот.“

Какво е бъдещето на спа и спа процедурите?

След като съвременният СПА център е изминал толкова дълъг път от термите и баните в древността, какво предстои на СПА центровете и СПА процедурите през следващите години? Бет Макгроърти прогнозира, че в бъдеще „уелнес програмите ще продължат да излизат от затворените стени на спа центъра и ще се включат в целия курорт, независимо дали ще бъдат вградени във физическата сграда (уелнес архитектура) или в здравословната храна, съня, уроците – всичко, което се използва в целия имот“.

Холистичният подход е ключът към бъдещето на СПА центровете – от отстъпления за управление на здравето до лайф коучинг – можем да очакваме СПА центровете да се превърнат повече в обществени пространства, които предлагат голям набор от услуги, а не само традиционни процедури.

Каквото и да е бъдещето на спа, то със сигурност ще бъде вълнуващо и вдъхновяващо пътуване, основано на богата история на природата, лечението и изследването. Ако желаете да резервирате някой от нашите спа дни, ние разполагаме с голям избор от индивидуални процедури и преживявания за благополучие, идеални за всеки тип посетители на спа центъра.