Термоформоване | Характеристики и спецификации

септември 13, 2024

Термоформоването е сред най-ефективните и широко разпространени методи за производство на пластмасови продукти. С термоформоване се осигурява гъвкавост и рентабилност – от предмети от ежедневието като опаковки и чаши за еднократна употреба до сложни елементи за автомобилната и медицинската индустрия. Процесът е особено предпочитана заради факта, че може да произвежда големи количества продукти с висока производствена прецизност и на по-ниска цена в сравнение с други методи.

Продължи да четеш статията на Татковци, за да разбереш какво представлява термоформоването, какви видове съществуват, кои са основните стъпки на процеса и какви материали се използват. 

Термоформоване – Какво представлява?

Термоформоването е често използван производствен метод, чрез който се оформят пластмасови материали, за да могат да служат различни функции. Този лесен, но ефективен процес често се използва за създаване на продукти от нашето ежедневието, като някои от тях включват: опаковки за храни, детски играчки, автомобилни панели и чаши за еднократна употреба. 

Процесът по термоформоване е много популярен, защото предоставя многобройни предимства в сравнение с други техники за производство на пластмаси. Термоформоването предлага баланс между прецизност, бързина и икономичност.

Какви видове има

Има два основни вида термоформоване: вакуумно формоване и формоване под налягане. Вакуумно формоване разтяга нагрятата пластмаса върху избрана форма и с помощта на вакуум придърпва материала плътно към формата. Този метод позволява на производителите да изработват голяма гама от продукти с различни нива на сложност. 

машина за термоформоване

Формоването под налягане работи на различен принцип. То прилага допълнително налягане на въздуха за по-сложни детайли и комплексни форми.

Основни стъпки на процеса

Процесът на термоформоване включва няколко ключови стъпки:

  1. Подготовка на пластмасовия лист: той трябва да бъде избран според желаните характеристики за здравина и гъвкавост на крайния продукт;
  2. Загряване на пластмасовия лист: това го прави гъвкав и податлив на формоване;
  3. Пренасяне на пластмасата във формата, още позната като матрицата: Когато необходимата температура е достигната, разтопената пластмасата се пренася върху матрицата. По този начин пластмасата придобива желаната форма;
  4. Прилагане на вакуум или налягане: В зависимост от типа термоформоване, се прилага вакуум или налягане. Това гарантира, че пластмасата прилепва плътно по матрицата;
  5. Охлаждане: Чрез тази стъпка от процеса, формата се фиксира окончателно;
  6. Изрязване и обработка: Това е последната стъпка от термоформоването, чрез която се премахват излишните ръбове;

Технологии за термоформоване

Технологиите за термоформоване непрестанно се развиват, за да предоставят по-голяма прецизност, ефективност и гъвкавост в процеса на производство. Основните методи включват, както вече знаете, вакуумно формоване и формоване под налягане. Обаче съществуват и машини, които са с двойно действие и предлагат по-голяма прецизност.

Тези нововъведения в термоформоването позволяват да се разширят възможностите за изработване на голямо разнообразие от висококачествени продукти, които да са подходящи за различни индустрии.

В процеса на проектиране и производство на сложни форми и компоненти термоформоването, 3D принтирането, 3D сканирането и 3D моделирането могат и много често се допълват взаимно. Чрез интегрирането и комбинирането на тези различни технологии, процесът на производство става по-бърз, гъвкав и ефективен. 

Материали за термоформоване

Термопластични материали се използват в процеса на термоформоване. Те омекват при нагряване и могат да се моделират в различни форми, което ги прави перфектни за този процес. След оформянето, тези материали, се охлаждат и запазват новата си форма. Едни от най-често използваните материали включват PET, полистирол, Eva, ABS, PETG, HDPE, CPE HG100 (17), PVC, PP, TPO, LDPE и PU. 

PET, още познат като полиетилен терефталат, е често използван за опаковането на хранителни продукти, за създаването на медицински тави, козметични опаковки и много други. Той  е млечнобял или светложълт с гладка и прозрачна повърхност. Този материал е здрав и издръжлив, което осигурява добра устойчивост на удари. PET е и устойчив на широка гама от химикали. Въпреки впечатляващата си здравина PET е лек и може да се рециклира на 100%, което го прави един от най-рециклираните пластмаси.

Полистиролът се обработва лесно и много свойства, поради които се е превърнал в универсален термопластичен материал. Той е твърд, но лек, евтин и лесен за оформяне. Използва се за опаковки за еднократна употреба, продукти за изолация, опаковки за електроника и медицински и лабораторни съдове. 

термоформоване

Още 2 материала за термоформоване

Eva, още познат като Етилен Винил Ацетат Съполимер, има много приложения благодарение на гъвкавостта си и способността му да се комбинира и обработва с други термопластични материали. Материалът е гладък и прозрачен, има лека структура, добра устойчивост на удари, влага и химикали. 

EVA също притежава добри изолационни свойства и може да се използва в изолационни материали и продукти, които се употребяват за защита от студ. Този материал е често използван за функционално фолио за навеси, матрици за опаковане, лепило за топене, тел и кабел, изолационни продукти, играчки и други.
ABS, още известен като Акрилонитрил-бутадиен-стиренът, е друг популярен термопластичен материал. Той е широко използван в термоформоването поради отличните си свойства. Някой от тях включват високата му издръжливост и здравина, които го правят устойчив на износване, надраскване и вдлъбнатини, устойчивостта му на топлина и различни химикали и добрите му изолационни свойства. ABS е често използван за създаването на автомобилни части, корпуси на електронни устройства, защитно оборудване, домакински уреди, играчки и медицински уреди.


Препоръчваме ти да прочетеш следните статии от нашата блог страница:

3D Лепило: Ключов елемент в 3D печата

3д моделиране – Дефиниция и приложение

FDM 3D принтер: Изчерпателно ръководство

Оставете коментар

Your email address will not be published.