Сред най-големите атракции на СПА центровете са екзотичните предложения за лечение – и също толкова екзотичните обещания. Обещанията могат да бъдат от прости до скандални – от разтривки за тяло, които атакуват целулита, през лимфни масажи, които обещават да прочистят тялото ви от токсини, до кални бани и антиейдж обвивания с водорасли, които гарантират успокояване на кожата и психиката ви.спа софия

Ако приемем, че спа центровете вземат мерки за предотвратяване на пренасянето на микроби, има ли рискове при самите процедури? И дали изобщо действат? Експертите твърдят, че някои от тях действат, а други явно не.

„Като дерматолог и собственик на спа център смятам, че има място за някои от по-екзотичните спа процедури. Но означава ли това, че едно обвиване с хайвер от главата до петите ще ви преобрази? Не, само портфейла ви“, казва д-р Кен Беър, директор на Palm Beach Aesthetics в Палм Бийч, Флорида.

По същия начин той казва, че процедурите, които обещават да прогонят целулита, в най-добрия случай предлагат временна промяна в структурата на кожата и нищо повече.

Мармур е съгласен. „Това, което може да се случи, е лечението да предизвика подуване, така че малките пространства между ямичките да се запълнят. Но резултатът е само временен“, казва тя.secret spa

Обвиването на цялото тяло с водорасли може да бъде друга процедура, за която трябва да бъдете предпазливи.

Беър казва, че увиването с водорасли – с високо съдържание на йод – може да бъде полезно за някои хора и вредно за други. „Каквото и да нанасяте върху кожата си, то може да попадне в кръвта ви. … Ако [йодът, съдържащ се във водораслите] се прилага във високи концентрации, това може да доведе до неприятни изригвания по кожата, а други минерали могат да действат по същия начин“, казва той.

Освен това Садок предупреждава, че някои хора могат да изпаднат в крайна клаустрофобия по време на обвиване на цялото тяло от какъвто и да е вид – и в крайна сметка да получат преживяване, което е всичко друго, но не и намаляване на стреса.масажи софия

„На някои хора им харесва усещането, че са увити в пашкул или пелена, а други имат чувството, че трябва да се измъкнат – ако смятате, че може да се чувствате по този начин, попитайте дали в спа центъра ще оставят ръцете ви извън обвивката, което намалява тревожността“, казва тя.

Освен това, ако сте тревожен тип, Садок предлага да направите разходка или дори да наблюдавате процедурите, преди да се запишете за някоя от тях.

„Единственото нещо, което не искате, е процедурата да увеличи стреса ви“, казва тя.масажи

Спа процедури: Какво работи

Докато някои спа процедури могат да повлияят малко, експертите казват, че други могат да повлияят много. Сред често препоръчваните от някои лекари процедури е лимфодренажният масаж.

„Лимфният дренаж наистина помага, особено в области, които са били засегнати от операция. Много от моите пациенти, на които са отстранени лимфни възли, развиват отоци, които могат да се подобрят с лимфен дренаж, който връща течностите обратно в кръвообращението“, казва Беер.

Лимфодренажният масаж не трябва да се прави при наличие или съмнение за определени състояния, включително активна инфекция или възпаление, рак, кръвни съсиреци и застойна сърдечна недостатъчност.

Друго полезно лечение: Според Мармур те имат противовъзпалително действие, което може да отстрани някои кожни проблеми, включително псориазис.

В едно малко италианско проучване лекарите установяват, че калните бани с минерална вода водят до значително намаляване на симптомите, причинени от псориазис. Второ проучване установява, че калните бани предлагат обещаващо облекчение за хората, страдащи от остеоартрит.спа център софия

„Единственото нещо, за което трябва да се внимава, е, че псориазисът може да се изостри от всяка травма на кожата – така че ако масажът е груб или калта не е добре пречистена, това може да влоши проблемите“, казва тя.

Но макар и да ви привлича конкретното спа обещание, експертите казват, че за много хора истинската стойност все още не се крие в самото лечение, а в усещането за разпускане, което е универсално за спа преживяването.

Казва Садок: „Лечението не е толкова важно, колкото цялостната концепция да бъдеш обгрижван – това всъщност е смисълът на посещението в спа център.“

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)